„ŐSSZEL”. ARANY JÁNOS ÉS A HAGYOMÁNY

-20%
„ŐSSZEL”. ARANY JÁNOS ÉS A HAGYOMÁNY

Szerkesztő: Szilágyi Márton

Universitas Kiadó, 2018

2 940 Ft
Akció: 2 350 Ft
Kezdete: 2018.11.05   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az Arany János költészetének szentelt tanulmánykötet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkara XVIII–XIX. Századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság közös konferenciájának az anyagát tartalmazza, 12 szerző tanulmányát. A kötet megjelenését az ARANYKOR támogatta.

 

A kötet címe a költő egyik fontos versét, az Ősszel címűt idézi fel: ez a költemény ugyanis látványosan tematizálja a hagyomány választásának és szelektálásának az aktusát, Homérosz és Osszián neve s (valódi, illetve fiktív) életműve köré rendelve. Márpedig a konferenciának éppen az volt az egyik vezérgondolata, hogy Aranynak és a hagyománynak a sokrétű és változatos viszonyát próbálja meg körüljárni: egyrészt azt, hogy maga Arany miképpen kapcsolódik a számára nem egyszerűen adva lévőnek mutatkozó, hanem újraalkotandó és elsajátítandó tradícióhoz, másrészt pedig hogy ő maga miképpen válik hagyománnyá. A kötet szerzői ezt a lehetőséget igen sokféle módon fogták föl: voltak olyan tanulmányok, amelyek a lírai vagy epikus életmű hagyományválasztásaiból indultak ki, mások Arany értekező prózájában keresték meg a hagyomány újraértésének a gesztusait, de akadtak olyan dolgozatok is, amelyek bizonyos társadalmi szereplehetőségek vagy éppen tárgytörténeti kapcsolatok nyomán indultak el. S végül Arany hagyománnyá válásának a kérdései is egy igen árnyalt irodalmi viszonyrendszert láthatóvá téve lettek témává emelve. A kötet a szélesebb szakmai nyilvánosság előtt is látható és méltó módon jeleníti meg az ELTE BTK XVIII–XIX. Századi Tanszékének a munkáját: a szerzők mindegyike ugyanis ehhez a tanszékhez kötődik.

 

A kötet adatai:

Formátum: 150 x 250 x 22 mm

Kötés: keménykötés

Megjelenés éve: 2018

Terjedelem: 300 oldal

 

Tartalomjegyzék:

 

Előszó... 7 Arany mint értekező... 11 Balogh Piroska: „Hát még egy harmadik nincs: aesthetice?” A Széptani jegyzetek értelmezési lehetőségei... 13 Gajda Péter: Arany mint filológus ... 33 Fazekas Júlia: Hogyan alakította folyóiratait Arany János? Szerkesztői tevékenysége a Szépirodalmi Figyelő és a Koszorú című lapok kontextusában ... 71 Arany és a világirodalom áramlatai ... 95 Gergye László: Arany és a skandináv irodalom... 97 Boldog-Bernád István: Arany János és a gótikus irodalom... 107 Arany és a női szereplehetőségek viszonya... 127 Gyimesi Emese: Szendrey Júlia és Arany János kapcsolata... 129 Steinmacher Kornélia: „Rossz időket élünk, rossz csillagok járnak...” Zách Klára alakja a magyar hagyományban... 153 Arany lírai világteremtése .... 179 Eisemann György: Természet és nyelvhagyomány Arany János lírájában... 181 Szilágyi Márton: A kimondhatóság határvidékén: elhallgatás és érzékiség (Arany János: Tetemre hívás) ... 191 Devescovi Balázs: Leírás és elmélkedés Arany Jánosnál... 209 Arany mint hagyomány .... 227 Margócsy István: Mi is az az epikai hitel? Arany János koncepciójának „revíziója”.... 229 Vaderna Gábor: Dallal vagyok tele. Arany János Vojtinaverseinek utóélete... 247 Rövidítésjegyzék... 284 A kötet szerzői... 287 Névmutató... 288

 

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789639671690
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu