AMIT AZ AJAK- ÉS SZÁJÜREGI DAGANATOKRÓL TUDNI KELL

-20%
AMIT AZ AJAK- ÉS SZÁJÜREGI DAGANATOKRÓL TUDNI KELL

Szerzők: Németh Zsolt, Dr., Szabó György, Prof. Dr.

SpringMed Kiadó, 2003

 

 

650 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

520 Ft
Kezdete: 2019.08.04   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A szájüregi daganat diagnózisa számos kérdést és világos, érthető válaszok iránti igényt vet fel. Reméljük, hogy az amerikai Rákellenes Intézet (National Cancer Institute, NCI) kiadónk gondozásában magyar nyelven megjelent és a magyarországi viszonyokra adaptált, továbbá hazai hasznos információkkal kiegészített füzete segít ebben. Ez a kiadvány hasznos ismeretekkel szolgál a tünetekről, az észlelésről és a diagnózisról, a kezelésről, a betegek rehabilitációjáról, valamint a szájüregi daganatok lehetséges okairól és a megelőzésről. Fontos információk ezek, amelyek ismerete a betegek és hozzátartozóik számára egyaránt megkönnyítheti a betegséggel vívott küzdelmet.

 

A szájüregi daganatok, gyakoriságukat tekintve, az egyik legdinamikusabban növekedő daganatcsoport. Amíg Magyarországon 1948-1999 között a daganatos halálozás "mindössze" 2,8-szorosára emelkedett, az ajak, a szájüreg és a garat daganatai okozta halálozás 1948-hoz képest közel hatszorosára, 1970-hez képest 4,5-szeresére, 1980-hoz viszonyítva 2,5-szeresére, de még a 90-es évek folyamán is mintegy 70%-al emelkedett!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 1999-ben a magyarországi daganatos halálozás 34 255 volt, s a helyzet a férfiak körében súlyosabb (19 227 haláleset), mint a nők között (15 028 haláleset). Ezen belül az ajak, a szájüreg és a garat daganatai 1999-ben 1361 férfi és 257 nő, mindösszesen 1618 személy halálát okozták. 2001-ben a szájüregi daganatban meghaltak száma 1737 volt. Az összes daganatos halálozást tekintve a férfiak és nők aránya 1,27:1, a szájüregi daganatok csoportjában ugyanez az arány 5,3:1 volt. Ami az életkor szerinti megoszlást illeti, mind férfiakban, mind nőkben a halálesetek túlnyomó többsége 40 éves kor felett, különösen 45-65 év között fordul elő.

A rákkutatás jelentős előrehaladást eredményezett a szájüregi daganatok terén, ami megmutatkozik az e betegségben szenvedőknek a korábbinál kisebb arányú ha-lálozásában és javuló életminőségében.

A Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége és a "Rák Ellen az Emberért, a Holnapért" Társadalmi Alapítvány Támaszadó Szolgálatának munkatársai készséggel segítenek a rászorulóknak hasznos tanácsokkal, információval. A betegszer-vezetek elérhetősége az Együttműködő Partnerek fejezetben található.

Azokat a szavakat, amelyek esetleg magya-rázatra szorulnak, a "Szójegyzék - orvosi szakkifejezések magyarázata" című fejezetben rövid definícióval ellátva soroljuk fel.

 

 

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2003
Terjedelem: 47 oldal

Tartalomjegyzék:
Köszönetnyilvánítás
Előszó
Bevezetés
A szájüreg
A daganatok kialakulása
Veszélyeztető tényezők és a megelőzés lehetőségei
Korai felismerés
Tünetek
Diagnózis és stádiumbeosztás
A betegség stádiumai
Kezelés
A kezelés megtervezése
Kezelési lehetőségek
Klinikai vizsgálatok
A kezelés mellékhatásai
Rehabilitáció - Betegkövetés, utógondozás
Mit tartogat a jövő? - A betegek érzelmi támogatása
Szójegyzék - orvosi szakkifejezések magyarázata
Hasznos információk - Ajánlott irodalom
Rizikótényezők a szájüregi daganatok kialakulásában
Bemutatkozik az Országos Alapellátási Intézet
Bemutatkozik a Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogászati Klinikája
Bemutatkozik a Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság
A háziorvos lehetőségei és feladatai a szájüregi rákok megelőzésében és korai felismerésében. Mi a teendő?
Együttműködő partnerek
A SpringMed Betegtájékoztató Füzetek

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-9456-14-3
Kiadó
SpringMed Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu