SZÉKELYFÖLDI KARRIEREK. AZ UDVARHELYSZÉKI NEMESSÉG HATALOMSZERZÉSI LEHETŐSÉGEI A 16–17. SZÁZADBAN

-20%
SZÉKELYFÖLDI KARRIEREK. AZ UDVARHELYSZÉKI NEMESSÉG HATALOMSZERZÉSI LEHETŐSÉGEI A 16–17. SZÁZADBAN

Szerző: Balogh Judit

L’Harmattan Kiadó, 2011

2 600 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 080 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A 16. század második felében az Erdélyi Fejedelemség létrejöttével járó számos változás alapvetően befolyásolta a székelység történetét is. Folytatódott a hagyományos rendi társadalom felbomlása, és a székely előkelők új utakat és módokat találtak az anyagi gyarapodásra, politikai befolyásuk növelésére vagy rangos tisztségek elnyerésére. A főemberek személyiségüktől, alkatuktól és képességeiktől függően különböző tudatossággal és különböző eredménnyel használták ki a változásokból adódó lehetőségeket. A főemberek között voltak olyanok, akik a székelyek ősi „erénye”, joga és kötelessége, azaz a katonáskodás által jutottak hozzá birtokokhoz, ranghoz, tisztséghez. Mások, értve az idők szavát, ügyesen kihasználtak bizonytalan politikai, közjogi viszonyokat, fejedelemváltásokat, háborús vagy békésebb időket.

Az egyes karrierstratégiák vizsgálata nem csupán izgalmas életutak megismeréséhez vezeti a történészt, de mélyfúrásszerű kutatás révén maga a székely társadalom is leírható. A századok folyamán annyi mitikus jellemzővel körülvett, kedves viccek témájává lett regényes székely világ mindennapjai, a hétköznapok taktikái és stratégiái magát a kora újkori székely társadalmat mutatják be egy, az eddigi kutatásokhoz képest új

megközelítésben. S hogy mik voltak ezek a taktikák és stratégiák? A  kötetben olvasható néhány udvarhelyszéki főember élettörténetén keresztül ezekre is fény derül.

 

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2011
Terjedelem: 258 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-350-9
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu