A FÁRAÓK FÖLDJÉNEK NOBEL-DÍJASA

-15%
A FÁRAÓK FÖLDJÉNEK NOBEL-DÍJASA

Szerző: Ahmed Zewail

Fordította: Keszei Ernő, Rozsnyói Pál

Typotex Kiadó, 2008

3 200 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 720 Ft
Kezdete: 2020.05.23   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

„A könyv három nagy témája: az élet, a tudomány és jövő - ahogy én látom." Írja a szerző.

 

Az élet: az ő élete, ahogy a kis Ahmed a Nílus menti városkából Alexandriába jut, onnan egyenest Kaliforniába, a híres-neves Caltech Egyetemre, ahol egy nagyszerű tudóscsapat tagjaként a molekuláris történések, az elemi reakciók megfigyelésével foglalkozhat.

 

A tudomány: az ő tudományát femtokémiának hívják, mivel a femto a 10-15, azaz a milliomod milliomodjának ezredrészének kifejezésére szolgál, s az ilyen parányi idő alatt lezajló molekuláris folyamatok tudománya a femtokémia. Az ebben a röpke időtöredékben alig létezők kimérése, viselkedésük megértése elismerésre méltó. Nobel-díjra is.

 

A jövő: a különleges életpálya tapasztalatai alapján vázolja a jövőt, ami az egyiptomi múlt és jelen, illetve az amerikai high-tech tudomány között feszül. Nekünk magyaroknak különös és ritka ez a nézőpont, de jó tudnunk, hogy neves tudósok hazájaként tart bennünket számon.

 

Regényes életút, értő magyarázat a molekuláris világ történéseiről és egy jövőkép:

„világrendetlenségről" és tennivalókról.

 

 

Ahmed Zewail 1946-ban Egyiptomban született, de doktori tanulmányait már az Egyesült Államokban folytatta. Jelenleg a Caltech oktatója, ahol 1990 óta a kémiai fizika Linus Pauling professzora. 1999-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat, mert kísérletileg bizonyította, hogy gyors lézerek alkalmazásával lehetséges az atomok megfigyelése, miközben azok a reagáló molekulákban átrendeződnek.

A szerző az első arab származású, és a természettudományok területén kapott Nobel-díjat.

„E könyv tíz fejezete elbeszéli, hogy hogyan jutottam el Egyiptomból Amerikába – utazásomat az időben. Amikor az „életút”, vagy az ehhez hasonló kifejezéseket használom, egyúttal szeretném hangsúlyozni a sorsnak, valamint azoknak az eseményeknek és váratlan fordulatoknak az esetlegességét, amelyek életemet alakították. Hat főbb állomásban foglalom össze életem: a gyermekkor, amely a Nílus partjain kezdődött, és amelyet szüleim szeretete és belém helyezett bizalma hatott át; az Alexandriai Egyetemen töltött éveim, amelyek meghatározóak voltak tudományos pályafutásom és házasságom szempontjából; ösztöndíjas amerikai éveim, amelyek egy új világ kapuit tárták fel előttem; a tudományos felfedezések caltechi évei, amelyek megváltoztatták gondolkodásunkat az anyag és az idő tudományáról; a Nemzetközi Fejszál Király Díj elnyerése, amely csoportom számára az első jelentős elismerést jelentette, és amely révén új családot alapítottam; és végül a Nobel-díj elnyerése, amellyel nevem bekerült a tudománytörténetbe.De a könyv nemcsak életemről szól, hanem az időről és az anyagról is. Bemutatja a femtovilágban tett felfedezéseinkhez vezető utat és tudományos fejlődést. Írásomat az új „világrendetlenséggel” kapcsolatos kétségeimmel zárom, és azokkal a gondolataimmal, amelyeket útravalónak szánok a jövőre vonatkozóan, különösen egyiptomi és amerikai szempontból. A könyv három nagy témája: az élet, a tudomány, és jövő – ahogy én látom.”


A kötet adatai:
Formátum: B/5
Megjelenés éve: 2008
Terjedelem: 256 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-9664-73-9
Kiadó
Typotex Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu