A HUMÁNERŐFORRÁS-MENEDZSMENT ALAPJAI

-10%
A HUMÁNERŐFORRÁS-MENEDZSMENT ALAPJAI

Szerkesztette: Gulyás László

JATEPress, 2014

3 465 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

3 115 Ft
Kezdete: 2023.02.24   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A kötet adatai:

Kötés: puhakötés

Megjelenés éve: 2014

Terjedelem: 232 oldal

 

Tartalomjegyzék:

 

ÁBRÁK JEGYZÉKE

 

BEVEZETÉS

 

I. A HUMÁNERŐFORRÁS-MENEDZSMENT RÖVID TÖRTÉNETE

1. A humánerőforrás-menedzsment nemzetközi története

1.1. Első szakasz, avagy a társadalmi reformer

1.2. Második szakasz, avagy a jótékonyság gyakorló

1.3. Harmadik szakasz, avagy az emberséges bürokrata

1.4. Negyedik szakasz, avagy a konszenzuskereső tárgyaló

1.5. Ötödik szakasz, avagy a szervezeti ember

1.6. Hatodik szakasz, avagy a munkaerő elemző

1.7. Konklúziók

 

2. Napjaink HRM-jének jellemzői

 

3. A humánerőforrás-menedzsment magyarországi története

3.1. A HRM magyarországi történetének periodizációja

3.2. Az 1. szakasz, avagy a nyugati minták másolása (a XIX. század közepétől 1945-ig)

3.3. A 2. szakasz, avagy a szocialista korszak torz fejlődése

3.4. A 3. szakasz, avagy az átmeneti visszaesés (az 1990-es évek eleje)

3.5. A 4. szakasz, avagy a HRM szakma újjászületése

 

II. A HUMÁNERŐFORRÁS-MENEDZSMENT ALAPFOGALMAI

1. Definíciós kísérletek

 

III. HRM-STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA

1. A Vállalati stratégia és a HRM tevékenységek viszonya

1.1. A HRM stratégia helye a vállalati stratégián belül

1.2. A vállalati stratégiából a HRM számára adódó követelmények

 

2. A HRM stratégia kialakításának folyamata

2.1. Első lépés: A célok meghatározása

2.2. Második lépés: Hol vagyunk most?

2.3. Harmadik lépés: Hova kívánunk eljutni?

2.4. Negyedik lépés: Mit kell tenni?

2.5. Ötödik lépés: A megvalósítás

 

IV. A HRM ÉS A SZERVEZETI KULTÚRA

1. A szervezeti kultúra általános jellemzői

1.1. Definíció

1.2. A szervezeti kultúra kialakulásának folyamata

1.3. Kultúra és szervezeti felépítés

 

2. Vállalati kultúra és a HRM kapcsolatai

2.1. A stratégia, a struktúra és a szervezeti kultúra kapcsolata

2.2. A szervezeti kultúra fontossága HRM szempontból

2.3. A kultúraváltás és HRM kapcsolata

 

V. A MUNKAKÖRELEMZÉS

1. Alapfogalmak

 

2. A munkakörelemzés módszertana

2.1. Az elemzés résztvevői és folyamata

2.2. Az adatgyűjtés módszerei

2.3. A munkakörelemzéssel kapcsolatos problémák

 

3. A munkakör-specifikáció (job specitication)

3.1. A munkakör-specifikáció definíciója

 

4. A munkaköri leírás

 

VI. TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT

1. A teljesítményértékelés alapjai

1.1. A teljesítménymenedzsment definíciója és céljai

1.2. Teljesítményértékelő eljárások tervezése

 

2. Az értékelés két szemszögből

2.1. A teljesítményértékelő eljárások az értékelt szemszögéből

2.2. A teljesítményértékelő eljárások az értékelő és a vállalat szemszögéből

 

3. A teljesítményértékelési technikák

3.1. Egyéneket értékelő technikák

3.2. Több személyt egyidejűleg értékelő technikák

3.3. Többfokozatú összehasonlító értékelés

 

VII. MUNKAKÖR-ÉRTÉKELÉS

1. A munkakör-értékelés definíciója

 

2. A munkakör-értékelés folyamata

2.1. A referencia-munkakörök kiválasztása

2.2. Fizetett tényezők meghatározása

2.3. Az értékelési módszer fejlesztése

 

3. A munkakör-értékelés módszerei

3.1. A Karoliny-féle felosztás módszerei

3.2. További munkakör-értékelési módszerek

 

VIII. AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK TERVEZÉSE

1. Az emberi erőforrás tervezés jellemzői

1.1. Definíció

1.2. Az emberi erőforrás tervezés fázisai

 

2. A munkaerő-tervezés

2.1. Definíció

2.2. A munkaerő-tervezés fázisai

 

IX. MUNKAERŐ-ELLÁTÁS 1.: TOBORZÁS ÉS KIVÁLASZTÁS

1. A toborzás

1.1. A toborzás általános jellemzői

1.2. A toborzás forrásai

 

2. A kiválasztás

2.1. A kiválasztási folyamat fázisai

 

3. Egy új módszer: az Assessment Center

3.1. Története

3.2. Definíciója és menete

 

X. MUNKAERŐ-ELLÁTÁS 2. A MUNKAERŐ-CSÖKKENTÉS

1. A munkaerő-csökkentés elmélete és gyakorlata

1.1. A munkaerő-csökkentés módozatai

 

2. A létszámleépítés módszertana

2.1. A természetes fogyás

2.2. Aktív eszközök

 

3. A leépítés egy speciális esete: az outplacement

 

XI. ÖSZTÖNZÉSMENEDZSMENT

1. Az ösztönzésmenedzsment általános jellemzői

1.1. Definíció

1.2. Az ösztönzésmenedzsment általános jellemzői

1.3. A dolgozó és az ösztönzésmenedzsment

 

2. A gazdasági jellegű kompenzációs tényezők típusai

2.1. Direkt formák

2.2. Indirekt formák

 

XII. A MUNKAKÖRNYEZET KÉRDÉSKÖRE

1. A munkavégzési rendszerek általános jellemzői

1.1. A munkavégzési rendszer definíciója és jellemzői

 

2. A munkakörtervezés (job design)

2.1. Definíció

2.2. A munkakörtervezés korszakai

2.3. A munkakör-gazdagítás módszertana

2.4. Kritikák a munkakör-gazdagítással szemben

 

3. Alternatív munkaidő-rendszerek

3.1. Rövidített munkahét

3.2. Rugalmas munkaidő

3.3. Munkakörmegosztás

3.4. A távmunka

 

XIII. EMBERIERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS

Bevezetés

 

1. Fogalmak értelmezése

 

2. A képzések szükségszerűsége

 

3. A képzések általános céljai

 

4. A képzési programok folyamata

4.1. A képzési igények felmérése

4.2. A képzések megtervezése

4.3. A képzések lebonyolítása

4.4. Értékelés, utókövetés

 

5. Képzési módszerek

5.1. „On-the-job” (házon belüli) módszerek

5.2. „Off-the-job” (házon kívüli) módszerek

 

XIV. E-HRM: HUMÁNERŐFORRÁS-MENEDZSMENT AZ INTERNETEN: A MUNKAERŐPIAC VIRTUALIZÁLÓDÁSA

1. Az információs társadalom: a humánerőforrás-menedzsment új környezete

 

2. Internetes alkalmazások a munka világában

2.1. Internetes alkalmazás nemzetközi környezetben

2.2. Az online munkaerőpiac szereplői

 

3. Az online önéletrajz, a virtuális adatbankok

3.1. Az online önéletrajz jellemzői

3.2. Az adatbázis-önéletrajzok jellemzői

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789633152188
Kiadó
JATEPress
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu