A MŰVÉSZI GRAFIKA SZÜLETÉSE 1906-1914

-20%
A MŰVÉSZI GRAFIKA SZÜLETÉSE 1906-1914

Olgyai Viktor és tanítványai a Magyar Képzőművészeti Főiskolán

Szerkesztő: Zsákovics Ferenc

Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2014

 

 

6 250 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

5 000 Ft
Kezdete: 2023.09.09   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban 2014-ben került megrendezésre A művészi grafika születése 1906-1914 : Olgyai Viktor és tanítványai a Magyar Képzőművészeti Főiskolán című különleges, felfedezésre csábító kiállítás.

 

A kiállításon az Egyetem egykori kiváló grafikustanárának, Olgyai Viktornak (1870-1929) és tanítványainak 1906 és 1914 között készült, mintegy 150, ritkán látható, vagy nem is ismert művészi grafikájával ismerkedhettek meg a látogatók.

 

A művészi grafika műfaja a 19. század végén született újjá. Több évszázadon keresztül a különböző grafikai műfajok, mint a rézmetszet, rézkarc, a fametszet, vagy a 18. század végétől a kőnyomat elsősorban az ismert festmények reprodukálását, portrék, tájképek sokszorosítását szolgálták. Az így készült lapokat általában nem a festők, hanem ügyes mesterek sokszorosították. A 19. század végén fedezték fel a művészek a grafikai technikák sokszínűségét, lehetőségeit, és a művészi kifejezés szolgálatába állították azokat.

Olgyai Münchenben elismert grafikusaként 1906-ban tért haza, hogy a Mintarajziskolában, a Magyar Képzőművészeti Egyetem elődjén grafikai szaktanfolyamot alapítson. A grafikai műhelyben mélynyomást (rézkarcot, foltmaratást, borzolást, hidegtű-technikát), magasnyomást (linóleummetszést) és síknyomást (kőnyomást, vagyis litográfiát) oktatott Olgyai, aki maga is alkotott mindhárom technikában. Az ő tanári, pedagógusi tevékenységének köszönhetően 1906 után nagy számban kezdtek fiatal művészek foglalkozni a grafikával. Olgyai tanítványai között voltak később grafikusként elismerést szerzett művészek (Tichy Gyula, Tichy Kálmán, Kozma Lajos, Krón Jenő, Zádor István, Prihoda István), festők (Tipary Dezső, Dobrovits Péter, Vida Árpád) és olyan hallgatók is, akik csupán diákkorukban, néhány évig kísérleteztek a grafikai technikákkal (Angyal Géza, Márton Ferenc, Ürmös Péter, Dienes János).

A kötet a kiállítás katalógusa, Földi Eszter és Zsákovics Ferenc A művészi grafika születése : Olgyai Viktor grafikai szaktanfolyama c. bevezető tanulmányával.

A 20. század elejének markáns stílusában alkotott grafikai lapok megejtően szépek, vonzzák a szemet, újrafelfedezésük lehetőséget nyújt az olvasók számára, hogy megismerkedjenek a különböző grafikai technikákkal, és egyben képet alkossanak a magyar művészi grafika kialakulásáról és annak magas színvonaláról.

A kötet adatai:
Kötés: Puhakötés
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 203 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-716-561-0
Kiadó
Magyar Képzőművészeti Egyetem
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu