A SZOMSZÉDJOGI GENERÁLKLAUZULA

-5%
A SZOMSZÉDJOGI GENERÁLKLAUZULA

A Ptk. 5:23. § összehasonlító és gyakorlati elemzése

Szerző: Fuglinszky Réka

Lektorok: Fuglinszky Ádám, Pomeisl András

HVG-ORAC Kiadó, 2019

6 000 Ft
Akció: 5 700 Ft
Kezdete: 2019.12.31   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A kötet a szomszédjogi generálklauzula (Ptk. 5:23. §) esetorientált feldolgozását nyújtja, s az 1959-től napjainkig közzétett döntések (megközelítőleg 200 magyar jogeset) értő elemzésén keresztül mutatja be ezt a sokszínű szabályt (az ahhoz kapcsolódó birtokvédelmi, illetve kártérítési igények sajátosságaival együtt), amelynek gyakorlata a „Péterek és Pálok” mindennapi konfliktusaitól a lakóövezetbe telepített átjátszótornyokhoz kapcsolódó pereken át, az útépítés miatt megnövekedett zaj- és egyéb terhelés esetein keresztül a hatalmas erőművek kibocsátásából eredő értékcsökkenésekig terjed, s ekként mind a hétköznapi ember számára, mind pedig az üzleti élet és a környezettudatos tervezés szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír.

A könyvet a szomszédjogi generálklauzula mai formájának jobb megértését szolgáló mértékben jogtörténeti és jogösszehasonlító elemzés – ezen belül is a német és osztrák joggyakorlat mintegy 45-50 jogesettel alátámasztott, valamint az Európai Unió Bíróságának, és az Emberi Jogok Európai Bíróságának témába vágó teljes esetjogának feldolgozása – teszi teljessé, s szolgál munícióval a lehető legszélesebb értelemben vett szomszédjogi jogviták érvkészletének bővítéséhez.

A kiadvány elméleti-dogmatikai alapmunkaként és gyakorlati kézikönyvként egyaránt használható.

Fuglinszky Réka jogász diplomája mellett a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetemen LL.M. fokozatot, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájának hallgatójaként pedig PhD fokozatot szerzett. Kutatási területe a dologi jog, különösen a szomszédjog, a hitelbiztosítékok joga, valamint a termékfelelősség. Magyar és német nyelven publikál. A kézirat lezárásakor a Fővárosi Törvényszék polgári ügyszakos bírósági titkáraként teljesít szolgálatot.

A kötet adatai:

Formátum: B/5

Megjelenés éve: 2019

Terjedelem: 344 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu