ALKOTMÁNY BOULEVARD - Alkotmány Blvd.

-15%
ALKOTMÁNY BOULEVARD - Alkotmány Blvd.

A megmagyarázott politika

Szerző: dr. Kiss Dániel Bálint

Novissima Kiadó, 2014

 

2 990 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 540 Ft
Kezdete: 2023.12.02   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A rendszerváltás óta már huszonöt év telt el. Kormányok jöttek és mentek, miniszterelnökök tűntek el a süllyesztőben. Nagy pártok, államfők, főbírák és alkotmánybírók léptek le a színről, átadva helyüket az újabb próbálkozóknak. S mi mindebből alig értettünk valamit.

 

Így aztán nem csoda, ha a fejünk fölött történnek a dolgok. Az átlagember mit sem ért a kormányzás mélyebb összefüggéseiből. Beéri azzal, ahogy a számára szimpatikus politikus lefordítja a valóságot. Megelégszik egy sok esetben primitív ösztönökre játszó, lebutított világmagyarázattal. Így születnek meg aztán a politika városi legendái elárult rendszerváltásról, puskázó Alkotmánybíróságról vagy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásáról. Aki – a közhiedelemmel ellentétben – nem mondott le.

 

Ez a könyv egy olyan távoli és bonyolult témát próbál meg közel hozni az olvasóhoz, mint az alkotmányjog. A szemünk előtt megelevenedik az elmúlt negyedszázad nagypolitikája, most először használati útmutatóval. Az elvont fogalmakhoz magyarázó történetek kapcsolódnak, hogy ne csak a jogászok érthessék a közelmúlt magyar történelmét. Az eltelt huszonöt év bőségesen hozott követendő vagy épp rossz példákat, így illusztrációban nem lesz hiány.

Végre a laikusok is megérthetik az alkotmányjog bonyolult rendszerét. Újból átélhetik a tegnap politikájának eseményeit, de ezúttal már értő kritikusként. Lehetséges volna ez? Szerintünk igen. Ha Stephen Hawking közérthetően el tudja magyarázni a fekete lyukak vagy a húrelmélet fizikáját, ha Nádasdy Ádám könyveiben érdekfeszítővé teheti a nyelvtant (a nyelvtant!), akkor miért ne történhetne ez meg az alkotmányjoggal is? Nincs másra szükség, csak egy kalauzra. Mint ez a könyv.

A tizennyolc fejezet mindegyike akár egy szuszra is elolvasható, kerek történet. A témák ugyan jogi természetűek, de a stílus és a hangvétel könnyed. Elsősorban azoknak szól, akiket nem hoz lázba egy ezeroldalas akadémiai értekezés, viszont mindig is kíváncsiak voltak, hogy miért nem oszlatták fel a parlamentet az őszödi beszéd után. Miért nem alakíthatott frakciót Gyurcsány Ferenc pártja? Mit keresnek vakondok a Parlamentben? Mire jó a házelnök csengője? Melyik párt nem ugrotta át sosem a parlamenti küszöböt? Miről szólt a paktum? Minderre fény derül. De szó lesz a szociális népszavazásról, a Legfelsőbb Bíróság utolsó elnökének eltávolításáról és az alkotmánybírák cseréjéről is.

A szerző kommentjei sokat ironizálnak az egyes politikusok tevékenységén. Ám nem veszik el az olvasó elől a lehetőséget, hogy saját maga alakíthassa ki a véleményét a történtekről. A könyv csupán mankó a megértéshez. Döntse csak el az olvasó, hogy új tudása birtokában kinek hisz. Nincs és nem is lehet más célunk, mint hogy az olvasó kialakítsa saját, önálló álláspontját a nagypolitika alakítóiról és sorsukról.


Az áttekintést kulcsszavak, név- és tárgymutató segíti, hogy az olvasó könnyebben eligazodjon a szereplők és az események forgatagában. A magyarázó részek szürke háttérrel jelennek meg a szövegben, pár pillanatra megszakítva az elbeszélést, hogy rávilágítsanak egy-egy fogalom jelentésére. Egyes fejezetekbe táblázatok is kerültek, hogy a politikai matekpéldák és jogszabály-változások követhetővé válhassanak. Egy jó táblázat vagy ábra ugyanis sokszor százszor többet mond, mint a szöveges magyarázat. S ha valaki kedvet kap, és szívesen utána olvasna a leírtaknak, gazdag irodalmat talál a lábjegyzetekben.

Politika és jog konyhanyelven – ez az Alkotmány Boulevard.

A szerző; dr. Kiss Dániel Bálint harminchárom éves, öt éve ügyvéd. Az egyetem óta foglalkozik alkotmányjoggal, az Alkotmány Boulevard az első könyve. Jelenleg Budapesten él.

 

Mintaoldalak (pdf):

Tartalom

Előszó

18. oldal

27. oldal

80. oldal

151. oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9786155499074
Kiadó
Novissima Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu