A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az a köztudatban, hogy a cukorbetegeknek speciális étrendre van szükségük, mely állítás ma már nem állja meg a helyét. Alapelvként elmondható, hogy a 2-es típusú diabétesz leg- gyakrabban az elhízás talaján, annak következményeként alakul ki, ezért a kezelésében is alapvető a következetes kalória- és szénhidrátbevitel-csökkentés és a rendszeres mozgás. A megfelelő életvitel az esetek egy részében – főként a betegség korai stádiumában – olyan mértékű javulást okozhat, hogy a tablettás, vagy akár az inzulinos kezelés is hosszabb időn keresztül elkerülhetővé válik!
Hogyan táplálkozzon, mit egyen és hogyan kontrollálja az evési-ivási szokásait a frissen felfedezett cukorbeteg? Melyek a cukorbetegség szövődményei, amelyeket a helyes életvezetéssel el kell/lehet kerülnie?
A diabetológus-dietetikus szerzőpáros több évtizede foglalkozik cukorbetegekkel. Tapasztalataikat, a diétázással kapcsolatos ismereteiket, több mint 1oo magyaros és reform módon elkészített receptet, tápanyagtáblázatot és a cukorbetegeknek szánt, egyéb fontos tudnivalókat találhat e könyvben.
A kötet adatai:
Kötés: puhatáblás
Megjelenés éve: 2019
Terjedelem: 313 oldal
Tartalom
A KÖNYVBEN SZEREPLŐ RECEPTEK JEGYZÉKE
A KÖNYVBEN SZEREPLŐ RECEPTEK TÁPANYAGTARTALMA
BEVEZETŐ
I.A CUKORBETEGSÉGRőL RÖVIDEN – AZ ORVOS TANÁCSAI
A CUKORBETEGSÉGRŐL ÁLTALÁBAN
Mi a diabétesz? Milyen gyakori betegség?
Melyek a diabétesz főbb típusai?
A cukorbetegség tünetei
A vércukor és az inzulin
MIT JELENT A VÉRCUKORSZINT CSÖKKENÉSE VAGY MEGEMELKEDÉSE?
Mi a hipoglikémia?
Mi a hiperglikémia?
MEGELŐZHETŐ-E A CUKORBETEGSÉG?
A DIABÉTESZ GYÓGYSZERES KEZELÉSE
VércukorcsökkentŐ – elsŐsorban tablettás – gyógyszerek
Inzulinkészítmények és inzulinadagolási módok
A VÉRCUKOR-ÖNELLENŐRZÉSRŐL
A CUKORBETEGSÉG SZÖVŐDMÉNYEI
DIABÉTESZHEZ TÁRSULÓ MEGBETEGEDÉSEK
CÉLÉRTÉKEK DIABÉTESZBEN
A RENDSZERES TESTMOZGÁSRÓL
AZ ENERGIAFELVÉTEL ÉS LEADÁS EGYENSÚLYA
Normális helyzetben az energiafelvétel- és-leadás egyensúlyban van
Az energiafelhasználás zavarai
A kalóriaigényünk kiszámítása
A DIÉTÁRÓL ÁLTALÁBAN
A CUKORBETEGSÉG DIÉTÁVAL TÖRTÉNŐ KEZELÉSÉNEK TÖRTÉNETE
MIÉRT KELL DIÉTÁZNIA A CUKORBETEGNEK?
A DIÉTA FŐBB SZEMPONTJAI
Az étrend energiatartalma
Az étrend összetétele
Az étkezések gyakorisága
Az egyes étkezések szénhidráttartalma
A glikémiás index fogalma és jelentŐsége
AMIT A TÁPANYAGOKRÓL TUDNI KELL
Szénhidrátok
Fehérjék
Zsíradékok
Vitaminok, ásványi sók és növényi rostok
A „DIÉTÁS” ÉLELMISZEREKRŐL
A diétás élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében
Mesterséges édesítŐszerek és a felhasználásukkal készült italok
CukorhelyettesítŐ anyagok és a velük készült sütŐ- és édesipari termékek
A diéta és az élvezeti szerek
FOLYADÉKFOGYASZTÁS
A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMISOKRÓL
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A DIÉTÁVAL KAPCSOLATBAN
Milyen módon csökkenthetŐk az egészséges étrend költségei? Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg diéta?
Diéta otthon, munkahelyen, iskolában, vendéglőben és utazás közben
DIÉTA ÉS GYÓGYSZERES KEZELÉS
Vércukorcsökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája
Diéta tabletta- és inzulinkezelés kombinációja során
Diéta és inzulinkezelés
A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje
A CUKORBETEG DIÉTA 6 PARANCSOLATA
II.A CUKORBETEG DIÉTA A DIETETIKUS SZEMÉVEL
ÉTREND-ÖSSZEÁLLÍTÁSI ÉS TÁPLÁLKOZÁSI JAVASLATOK
MINTAÉTRENDEK
Minta étrend kb. 120 g szénhidráttal
Minta étrend kb. 150 g szénhidráttal
Minta étrend kb. 180 g szénhidráttal
Minta étrend kb. 225 g szénhidráttal
ÉTRENDI JAVASLATOK VESESZÖVŐDMÉNY ESETÉN
60 g fehérjét tartalmazó mintaétlap
40 g fehérjét tartalmazó mintaétlap
ÉTRENDI ÖTLETEK
RECEPTEK
Szendvicsek, szendvicsre valók
Levesek
Húsételek, húspótló feltétek, mártások
Köretek, főzelékek
Saláták
Tészták, gyümölcsös édességek
III.HASZNOS INFORMÁCIÓK
Tápanyagtáblázat kivonat (100g vagy 1 dl termékben)
10 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek
BMI-táblázat
Szójegyzék – orvosi kifejezések szótára
Szakmai partnerek
Haszos címek, linkek
Ajánlott irodalom
A SpringMed Kiadó kiadványainak hozzáférhetősége
IV. HASZNOS INFORMÁCIÓK KÉPEKBEN (színes melléklet)
IV.SZÍNES MELLÉKLET