CUKORBETEGEK NAGY DIÉTÁSKÖNYVE

-20%
CUKORBETEGEK NAGY DIÉTÁSKÖNYVE

Hatodik, átdolgozott kiadás

Szerzők: Gyurcsáné Kondrát Ilona, Dr. Fövényi József

SpringMed Kiadó, 2019

3 980 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

3 185 Ft
Kezdete: 2024.12.31   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az a köztudatban, hogy a cukorbetegeknek speciális étrendre van szükségük, mely állítás ma már nem állja meg a helyét. Alapelvként elmondható, hogy a 2-es típusú diabétesz leg- gyakrabban az elhízás talaján, annak következményeként alakul ki, ezért a kezelésében is alapvető a következetes kalória- és szénhidrátbevitel-csökkentés és a rendszeres mozgás. A megfelelő életvitel az esetek egy részében – főként a betegség korai stádiumában – olyan mértékű javulást okozhat, hogy a tablettás, vagy akár az inzulinos kezelés is hosszabb időn keresztül elkerülhetővé válik!

Hogyan táplálkozzon, mit egyen és hogyan kontrollálja az evési-ivási szokásait a frissen felfedezett cukorbeteg? Melyek a cukorbetegség szövődményei, amelyeket a helyes életvezetéssel el kell/lehet kerülnie?

A diabetológus-dietetikus szerzőpáros több évtizede foglalkozik cukorbetegekkel. Tapasztalataikat, a diétázással kapcsolatos ismereteiket, több mint 1oo magyaros és reform módon elkészített receptet, tápanyagtáblázatot és a cukorbetegeknek szánt, egyéb fontos tudnivalókat találhat e könyvben.

 

A kötet adatai:

Kötés: puhatáblás

Megjelenés éve: 2019

Terjedelem: 313 oldal

 

 

Tartalom        

 

A KÖNYVBEN SZEREPLŐ RECEPTEK JEGYZÉKE

A KÖNYVBEN SZEREPLŐ RECEPTEK TÁPANYAGTARTALMA

BEVEZETŐ

I.A CUKORBETEGSÉGRőL RÖVIDEN – AZ ORVOS TANÁCSAI

 

    A CUKORBETEGSÉGRŐL ÁLTALÁBAN

        Mi a diabétesz? Milyen gyakori betegség?

        Melyek a diabétesz főbb típusai?

        A cukorbetegség tünetei

        A vércukor és az inzulin

    MIT JELENT A VÉRCUKORSZINT CSÖKKENÉSE VAGY MEGEMELKEDÉSE?   

        Mi a hipoglikémia?

        Mi a hiperglikémia?

    MEGELŐZHETŐ-E A CUKORBETEGSÉG?

    A DIABÉTESZ GYÓGYSZERES KEZELÉSE

        VércukorcsökkentŐ – elsŐsorban tablettás – gyógyszerek

        Inzulinkészítmények és inzulinadagolási módok

    A VÉRCUKOR-ÖNELLENŐRZÉSRŐL

    A CUKORBETEGSÉG SZÖVŐDMÉNYEI

    DIABÉTESZHEZ TÁRSULÓ MEGBETEGEDÉSEK

    CÉLÉRTÉKEK DIABÉTESZBEN

    A RENDSZERES TESTMOZGÁSRÓL

        AZ ENERGIAFELVÉTEL ÉS LEADÁS EGYENSÚLYA

        Normális helyzetben az energiafelvétel- és-leadás egyensúlyban van

        Az energiafelhasználás zavarai

        A kalóriaigényünk kiszámítása

    A DIÉTÁRÓL ÁLTALÁBAN

    A CUKORBETEGSÉG DIÉTÁVAL TÖRTÉNŐ KEZELÉSÉNEK TÖRTÉNETE

    MIÉRT KELL DIÉTÁZNIA A CUKORBETEGNEK?

    A DIÉTA FŐBB SZEMPONTJAI

        Az étrend energiatartalma

        Az étrend összetétele

        Az étkezések gyakorisága

        Az egyes étkezések szénhidráttartalma

        A glikémiás index fogalma és jelentŐsége

    AMIT A TÁPANYAGOKRÓL TUDNI KELL

        Szénhidrátok

        Fehérjék

        Zsíradékok

        Vitaminok, ásványi sók és növényi rostok

    A „DIÉTÁS” ÉLELMISZEREKRŐL

        A diétás élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében

        Mesterséges édesítŐszerek és a felhasználásukkal készült italok

        CukorhelyettesítŐ anyagok és a velük készült sütŐ- és édesipari termékek

        A diéta és az élvezeti szerek

    FOLYADÉKFOGYASZTÁS

    A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMISOKRÓL

    GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A DIÉTÁVAL KAPCSOLATBAN

        Milyen módon csökkenthetŐk az egészséges étrend költségei? Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg diéta?

        Diéta otthon, munkahelyen, iskolában, vendéglőben és utazás közben

    DIÉTA ÉS GYÓGYSZERES KEZELÉS

        Vércukorcsökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája

        Diéta tabletta- és inzulinkezelés kombinációja során

        Diéta és inzulinkezelés

        A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje

    A CUKORBETEG DIÉTA 6 PARANCSOLATA

 

II.A CUKORBETEG DIÉTA A DIETETIKUS SZEMÉVEL

 

    ÉTREND-ÖSSZEÁLLÍTÁSI ÉS TÁPLÁLKOZÁSI JAVASLATOK

    MINTAÉTRENDEK

        Minta étrend kb. 120 g szénhidráttal

        Minta étrend kb. 150 g szénhidráttal

            Minta étrend kb. 180 g szénhidráttal

            Minta étrend kb. 225 g szénhidráttal

    ÉTRENDI JAVASLATOK VESESZÖVŐDMÉNY ESETÉN

        60 g fehérjét tartalmazó mintaétlap

        40 g fehérjét tartalmazó mintaétlap

    ÉTRENDI ÖTLETEK

    RECEPTEK

        Szendvicsek, szendvicsre valók

        Levesek

        Húsételek, húspótló feltétek, mártások

        Köretek, főzelékek

        Saláták

        Tészták, gyümölcsös édességek

 

III.HASZNOS INFORMÁCIÓK

 

    Tápanyagtáblázat kivonat (100g vagy 1 dl termékben)

    10 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek

    BMI-táblázat

    Szójegyzék – orvosi kifejezések szótára

    Szakmai partnerek

    Haszos címek, linkek

    Ajánlott irodalom

    A SpringMed Kiadó kiadványainak hozzáférhetősége

 

IV. HASZNOS INFORMÁCIÓK KÉPEKBEN (színes melléklet)

 

IV.SZÍNES MELLÉKLET

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789639456655
Kiadó
SpringMed Kiadó
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu