Étrendünk nemcsak a közérzetünkre van hatással, hanem élettartamunkra és életminőségünkre is. A hibásan megválasztott és hosszú távon gyakorolt helytelen életmód – így a táplálkozás is – kimutathatóan szoros kapcsolatban áll számos betegség gyakori előfordulásával. A táplálkozási szokások kismértékű megváltozása is jelentősen befolyásolhatja az egészséget, s nélkülözhetetlen számos betegség terápiájában és prevenciójában.
A kötet szerzői gyakorló dietetikusok, egyetemi oktatók, akik korszerű ismeretanyagot nyújtanak a betegekkel legközvetlenebb kapcsolatban álló családorvosoknak, a pályájuk kezdetén álló orvosoknak, de haszonnal forgathatják e könyvet a gyógyszerészek és az egészségügyi szakdolgozók is.
A kötet adatai:
Formátum: 127 x 190 mm
Megjelenés éve: 2015
Terjedelem: 352 oldal
Részletek a könyv tartalmából:
• A humán táplálkozás mechanizmusa, táplálékaink szerepe a betegség megelőzésében (Ambruszt Simon)
• Teljes értékű étrend, az egészséges táplálkozás alapelvei (Szűcs Zsuzsanna, MSc)
• Folyadékszükséglet és kielégítése (Szűcs Zsuzsanna, MSc)
• Az elhízás étrendi kezelésének tudományosan megalapozott lehetőségei. Divatfogyókúrák és megítélésük a dietetikus szemszögéből (Horváth Zoltánné, PhD)
• A dietoterápia szerepe és lehetőségei a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében és kezelésében. A kardioprotektív étrend (Horváth Zoltánné, PhD)
• A diebetes mellitus étrendi kezelése (Gyurcsáné Kondrát Ilona)
• A nem diabéteszes anyagcsere-, és egyes endokrin betegségek dietoterápiája (Szabó Zoltán)
• A családorvosi gyakorlatban fontos gasztroenterológiai kórképek dietetikája (Dr.Pálfi Erzsébet)
• Az autoimmun kórképek és a vesebetegségek dietetikája (Breitenbach Zita)
• Táplálékallergiák és –intoleranciák (Dr.Pálfi Erzsébet)
• Étrendi ajánlások daganatos betegeknek (Gyurcsáné Kondrát Ilona)
• A dietetikai gondozás szerepe az alapellátásban ( Erdélyi-Sipos Aliz, MSc)