EGY FALU A SÖTÉT IDŐKBŐL

-20%
EGY FALU A SÖTÉT IDŐKBŐL

Avar kori település a Felgyő-Kettőshalmi-dűlőben

Szerző: Balogh Csilla

Martin Opitz Kiadó, 2018

3 900 Ft
Akció: 3 120 Ft
Kezdete: 2020.05.22   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Ebben a kötetben a Csongrád megyei Felgyő község határában 2006–2007-ben feltárt, több mint 11 hektár kiterjedésű 7–8. századi település ismertetésén és leletanyagának elemzésén keresztül nyerhetünk bepillantást egy avar kori település életébe. A korszerű régészeti módszerekkel, példás gyorsasággal feltárt településrészlet kutatása a Felgyői Regionális Hulladéklerakó építéséhez kapcsolódott. A Kárpát-medence eddig feltárt avar kori települései között a felgyői a legnagyobbak közé tartozik. A több régészeti korszakban is lakott területen 1280 avar kori objektumot tártak fel: 219 épület (házak, műhelyek), több mint 50 kút, 44 kemence és füstölő, 215 árok, árokrészlet és karám, 24 felszíni épületmaradvány, valamint 722 különböző funkciójú gödör és 6 temetkezés került elő.

Az ásatási megfigyelések alapján színes kép rajzolódik ki a település szerkezetéről, az egykori épületek kialakításáról, a lakáskörülményekről. A nagyszámú tárológödör és a füstölők az élelem tárolásáról és tartósításáról, a kemencék és katlanok, illetve az előkerült kerámiaanyag az ételkészítés módjáról és a háztartások edénykészleteiről, a karámok az állattartás jelentőségéről mesélnek. A gazdag leletanyag kapcsán a gazdálkodásról (gyűjtögetés, halászat, vadászat, pásztorkodás, földművelés) és a kézművességről (famegmunkálás, agyagművesség, bőrmunka, gyapjúfeldolgozás, növényi anyagok feldolgozása, szaru- és csontmegmunkálás, fémművesség), valamint a közösség életének mindennapjairól is részletes képet kapunk.

A feltárás és a feldolgozás tudományos módszerekkel történt, az eredményeket azonban nemcsak a szakmabeliek, de a laikus érdeklődők számára is érthető és élvezhető formában igyekeztünk bemutatni. A régészeti anyag közzétételén túl egy-egy rövidebb tanulmány Felgyő és környékének környezettörténetével, a telepen előkerült csonteszközökkel és a botanikai maradványokkal foglalkozik. A településről előkerült anyag feldolgozása jelen kötet közreadásával korántsem ért véget, számos további téma várja kutatóját.

 

A kötet adatai:

Formátum: 20,5x28,8x2 cm

Kötés: keménytáblás, cérnafűzött

Megjelenés éve: 2018

Terjedelem: 304 oldal, 87 képtábla + szövegközi illusztrációk

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789639987302
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu