Az epebetegségek a gasztroenterológusok, a belgyógyászok és a háziorvosi praxisban dolgozó kollégák rendelésein gyakran előfordul betegségek. Az epebetegségek közül a leggyakrabban az epekövességgel lehet találkozni, mely a lakosság kb. 15%-ban fordul elő, tehát népbetegségnek számít. A könyv részletesen tárgyalja az epehólyag és az epeutak betegségeit, azok felismerési és kezelési módjait, a diagnosztikus és egyben terápiás megoldásokat. Külön fejezet foglalja össze a betegek által leggyakoribb kérdéseket és az arra adott válaszokat. A könyv első szerzője a betegségekkel kapcsolatos ismereteket adja közre, míg a dietetikus szerzőtársa életmódi és étrendi tanácsokkal látja el az olvasókat. A könyvben sematikus illusztrációk és fotók, számos receptleírás, valamint mintaétrendek is segítik a betegekkel való konzultációt. Ajánljuk a könyvet a háziorvosoknak, belgyógyász szakvizsgára készülőknek és egyetemi hallgatóknak egyaránt. A Szerzők
A Szerzők rövid bemutatása:
Prof. Dr. Döbrönte Zoltán
Nyd. egyetemi tanár, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos. Orvosi pályáját a Szegedi Orvostudományi Egyetem II. majd I. sz. Belgyógyászati klinikáján kezdte, később a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Gasztroenterológiai és Belgyógyászati osztályán folytatta osztályvezető főorvosként. Fő szakterületeinek egyike az epeúti betegségek, köztük azoknak endoszkópos kezelése.
Takátsné Kádár Sarolta
Klinikai dietetikus, a Vas megyei Markusovszky Kórházban dolgozott évtizedeken át. Jelenleg nyugdíjasként részállásban dolgozik a Vasútegészségügyi Járóbeteg-ellátásban. Fő szakterülete az anyagcserebetegségek dietoterápiája (gyomor-bélrendszer betegségei, diabétesz, lisztérzékenység).
A kötet adatai:
Formátum: 130 x 200 mm
Kötés: puhafedeles
Megjelenés éve: 2025
Terjedelem: 110 oldal