„EZT KÖZTÜNK! ISTEN ÁLDJA!” SZÉCHENYI ISTVÁN VÁLOGATOTT LEVELEI

-15%
„EZT KÖZTÜNK! ISTEN ÁLDJA!” SZÉCHENYI ISTVÁN VÁLOGATOTT LEVELEI

Szerkesztők: Kovács Henriett, Körmendy Kinga, Mázi Béla, Oplatka András

MTA BTK Történettudományi Intézet, 2014

4 990 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

4 240 Ft
Kezdete: 2023.10.14   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Egy rendkívüli élet levelekben

Széchenyi István, amikor a katonaságot elhagyta és közéleti pályára lépett, egyetlen életcélt tűzött maga elé: Magyarországot a többi európai nemzettel azonos szellemi és gazdasági színvonalra emelni. Ezért ajánlja fel birtokainak egyévi jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. A lótenyésztés érdekében támogatja a lóversenyeket, a polgári gondolkodás széles körű meghonosítása céljából társas egyesületek, kaszinók létrehozását kezdeményezi. A mezőgazdaság fejlesztésére gazdasági egyesületet hoz létre, hengermalmot alapít, folyószabályozásokat kezdeményez. A Dunában nemcsak úszik, hanem felismeri a vízi út nagy jelentőségét a kereskedelem számára. Elvállalja az Al-Duna szabályozásának diplomáciai és szervezési feladatát. A Lánchíd építésével állandó összeköttetést teremt Pest és Buda, de nagyobb léptékben az ország két része között.

 

A hídvám mindenkire nézve kötelező fizetésének elfogadtatásával pedig közelebb viszi az országot a közteherviseléshez. A gőzhajózás és a vasutak, a színház és a magyar nyelv ügye egyszerre foglalkoztatják. Elképzeléseinek megvalósításához barátokat mozgósít, ellenfeleket nyer meg; küzd írásaiban, szóban, leveleiben. Magánéletét meghatározza az egy évtizedig tartó állhatatos, de reménytelennek tűnő szerelme, majd az imádott hölgy kezének elnyerésével számára addig ismeretlen helyzetbe kerül: nagycsaládos apa lesz.

 

„A legnagyobb magyarról" írtak életrajzi regényt, készítettek tv-filmsorozatot, játékfilmet, műveiből több idézetválogatást is összeállítottak. A naplóíró Széchenyit magyar fordításból is megismerhetjük. A gróf hatalmas terjedelmű, többnyelvű levelezéséből most először jelenik meg olyan magyar nyelvű válogatás, amely az egész életpályát áttekinti.

 

A kötet adatai:

Kötés: cérnafűzött, keménytáblás

Megjelenés éve: 2014

Terjedelem: 584 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789639627826
Kiadó
MTA BTK TTI
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu