GAIUS INSTITÚCIÓI

-10%
GAIUS INSTITÚCIÓI

Négy kommentár

Szent István Társulat, 2014

1 980 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 780 Ft
Kezdete: 2022.01.23   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Gaius hírnevét nem is annyira kiválóságának, mint - a többségi vélemény szerint - szerencséjének, a véletlennek köszönheti. Az általa írt és most magyarra lefordított tankönyv ugyanis az az egyetlen klasszikus mű, amely majdnem teljes egészében fennmaradt. Ma már többen vannak, akik e mű alapos és részletekbe menő tanulmányozása alapján arra következtetnek, hogy ez a munka még nem volt "nyomdakész", nem is kifejezetten "irodalmi" műként készült, hanem Gaius jegyzeteit, megjegyzéseit, kommentárjait tartalmazta - tanítás céljára, tanítás közben. Mégis az utókor igen nagyra becsüli e művet.

 

Ennek a kiemelkedő értékelésnek az az alapja, hogy Gaius rendkívül világosan, egyszerűen, egyértelműen fogalmazott. S e mellett - talán bizonyos (idegen) előzmények után - megalkotott egy olyan rendszert is, amelyet kétezer év után is nagyjában még ma is követünk (az ún. Gaiusi Institutio-rendszer: A személyekről, A dolgokról, A keresetekről). Emellett kitekintéssel volt a provinciai jogra is.
Érdemei, értékei miatt - Iustinianus császárral szólva - a "Gaius noster" kifejezés nemcsak azt jelenti, hogy Gaius a miénk, jogászoké, hanem e mű az egész emberiség különleges kultúrkincse is.

A kötet adatai:
Formátum: 14x20 cm
Kötés: Puhafedeles
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 191 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-277-470-1
Kiadó
Szent István Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu