I. ERZSÉBET

-20%
I. ERZSÉBET

Egy mítosz születése

Szerző: Stróbl Erzsébet

L’Harmattan Kiadó, 2023

4 490 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

3 590 Ft
Kezdete: 2023.01.21   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Stróbl Erzsébet (1970–) a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetének docense. Kutatási területe a 16. század angol kultúrtörténet, I. Erzsébet királynő reprezentációja, a kora újkori női hatalomgyakorlás és az angol udvari kultúra. Számos külföldi és hazai kötetben és folyóiratban publikált, Erzsébet királynő 1575-ös woodstocki látogatásáról szóló tanulmánya a The Oxford Handbook of Tudor Drama című kézikönyvben jelent meg.

Tudor Erzsébet huszonöt évesen lépett Anglia trónjára. Egy vallásilag megosztott, gazdaságilag legyengült, háborúban vesztes országot örökölt. Negyvenöt évvel később, egy nagyobbrészt egységes identitású, virágzó kultúrájú, a spanyol világbirodalmat megfutamító hatalmat hagyott hátra. E sikertörténet méltán forrt össze a királynő nevével és gazdag táptalajt nyújtott az utókor által köréje font, máig tartó mítosznak, amely Shakespeare korának színpadát ugyanúgy megihlette, mint a 21. század filmrendezőit. I. Erzsébet alakja ma már nemcsak a szigetország vagy az egykori Brit Birodalom térségében jelentős, a róla szóló alkotások szerte a világon felkeltik a közönség érdeklődését. Minden újabb mű visszanyúlik a Szűz Királynő életében kialakult motívumokra, és azokból szővi tovább legendáját.

Jelen monográfia a mítosz megszületésének időszakát, a formálódó Erzsébet-kultusz kifejezéstárát és szimbolikáját kívánja az olvasóközönség elé tárni. Betekintést nyújt azokba a kortárs szövegekbe, irodalmi és művészeti ábrázolásokba, amelyek nagyrészt hiányoznak a hazai történelemkönyvekből, és így a kötet segíti a magyar közönség eligazodását a 16. századi angol kultúrában és a királynőről szóló művekben.

 

A kötet adatai:

Kötés: kartonált

Megjelenés éve: 2023

Terjedelem: 344 oldal

 

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789634149408
Kiadó
L'Harmattan Kiadó
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu