Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években jelentősen megváltozott. Számtalan tudományos publikáció született a témában, melyek sajnos sok esetben nem adnak a mindennapi gyakorlatban használható útmutatást.
Az orvos szerző ezért kicsit más szemlélettel közelíti meg a témát, kihangsúlyozza a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, előtérbe helyezi a hormonális rendszerek interakcióit, egymásra kifejtett hatásait. Újszerű megközelítése segít rendszerbe foglalni a kórképet kísérő szerteágazó tüneteket, eligazodni a diagnosztika útvesztőjében, és a szükséges terápiás lépések elindításában is támpontot nyújt.
A könyv a terjedelmi korlátok miatt nem törekszik teljességre, ugyanakkor a mindennapi betegellátásban könnyen hozzáférhető segítséget nyújt a szénhidrát-anyagcsere korai zavarainak felismeréséhez, adekvát kivizsgálásához és a helyes terápiás lépések elindításához.
A könyv külön értéke, hogy az inzulinrezisztens (IR) betegek kezelési mintájának is tekinthető módon, az orvos szerző mellett kiválóan képzett dietetikus kolléga segíti az IR-diéta beállítását, követését. Ajánljuk a könyvet a betegellátás frontvonalában dolgozó kollégáknak (háziorvosoknak, nőgyógyászoknak).
A kötet adatai:
Formátum: 130 x 200 mm
Kötés: puhafedeles
Megjelenés éve: 2020
Terjedelem: 96 oldal
Tartalomjegyzék:
Bevezetés
I. RÉSZ
INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN
/Írta: Dr. Tűű László belgyógyász, endokrinológus/
1. AZ INZULINREZISZTENCIÁRÓL RÖVIDEN
1.1. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai
1.2. A kialakult magas inzulinszint biológiai következményei
2. KLINIKAI TÜNETEK, DIAGNOSZTIKA
2.1. Az inzulinrezisztencia klinikai tünetei
2.2. A laboratóriumi diagnosztika elemei
3. TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK
3.1. Az életmód szerepe az inzulinrezisztencia
3.2. Gyógys zeres beavatkozási pontok, a gyógyszeres kezelés személyre
szabásának jelentősége
II. rész
AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA
/Írta: Erdélyi Sipos Alíz MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember/
1. BEVEZETÉS AZ INZULINREZISZTENCIA DIÉTÁJÁBA
2. OKOSTÁNYÉR® , ÉTKEZÉSEK SZÁMA, GYAKORISÁGA
2.1. OKOSTÁNYÉR®
2.2. A napi étkezési ritmus kialakítása
3. MÉRÉSI MÓDSZEREK ÉS JELENTŐSÉGÜK
3.1. A normál testtömeg meghatározása
3.2. Energiaigény és tápanyagszükséglet
4. TÁPANYAGOKRÓL AZ INZULI NREZISZTENCIA TÜKRÉBEN
4.1. Fehérjék
4.2. Zsiradékok
4.3. Szénhidrátok
4.4. Mikrobiom, pro és prebiotikumok
5. FÓKUSZBAN A SZÉNHIDRÁTOK
5.1. Lassan felszívódó szénhidrátok
5.2. A rostok
5.3. Gyorsan felszívódó szénhidrátok
5.4. Az édesít őszerekről
5.5. A szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők
6. EGY ÉLETRE SZÓLÓ EGÉSZSÉGES ÉS FINOM ÉTREND