Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években a széles nyilvánosság előtt is ismertté vált. A könyv első részében a dietetikus szerző foglalja össze az étrendváltoztatás lényegi pontjait, melyek az inzulinrezisztenciában követendők. Idézet a dietetikus bevezetőjéből: „Szénhidrátanyagcsere-zavar, prediabétesz, cukorbetegség, diéta. Ezeket a szavakat hallva a páciensek szeme előtt egy lemondásokkal, tiltásokkal, korlátozásokkal teli, méréssel, számolással járó, a szabad választásukat, „mozgásukat” szűkítő étrend képe jelenik meg. Hosszú évek tapasztalata alapján mondhatom, hogy ez nem így van. A kezdeti megtorpanás, nehézség után egy új világ tárul fel, az egész étrend sokkal változatosabb, színesebb, gazdagabb, ízletesebb és az egészséges táplálkozáshoz nagyon közel álló lesz. Ebben segít ez a könyv.” A könyv második részében az orvos szerző bemutatja a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, a hormonális rendszerek egymásra kifejtett hatásait. Segít megérteni az inzulinrezisztenciát kísérő szerteágazó tüneteket és eligazodni a szükséges terápiás lépések elindításában. A könyv végén az orvosi kifejezések magyarázó szótára és a könyvben szereplő receptekhez készült színes ételfotók találhatók.
Kell egy jó csapat! Ma már sokan és sokat hallottak az inzulinrezisztenciáról, és sokan úgy gondolják, hogy az üdvözítő megoldás a 160 grammos diéta. Ahogy az életben sincs egyetlen üdvözítő út, így az inzulinrezisztencia kezelésé-ben sincs egyetlen, mindenkinek jó diéta. Különféle utak vannak, és a csapat (orvos, dietetikus) segít kiválasztani, melyiken érdemes menni. Ez egy hosszú utazás, ahol többször is szükség van az orvosi, dietetikai kontrollra. A kezelés, gondozás szerves része a táplálkozás. Mivel nem egyszerűen az egészséges táplálkozásról beszélünk – bár sokban hasonlít rá – mindenképp szükséges az új étrend beállításhoz a dietetikai konzultáció. A páciens tapasztalatai alapján a dietetikus segít teljesen egyénre szabni, közérthetővé, betarthatóvá tenni az étrendet. Ehhez nyújt támogatást a diétáról szóló fejezet, természetesen sok finom recepttel kiegészítve. Orvosi szempontból a kivizsgálás a labordiagnosztikából és a klinikai tünetegyüttes értékeléséből áll. Rendkívül fontos, hiszen az inzulinrezisztencia nem csupán anyagcserezavar, hanem szinte az egész szervezetet érintő és befolyásoló zavar. És a csapat szerves része és aktív tagja természetesen a páciens. Érte dolgozunk, de nélküle nem megy. Ismerkedjenek meg a könyvben a négylábú szék hasonlattal és ha elolvasták, reméljük, hogy az inzulinrezisztencia-diéta (IRD) nem lemondásokkal fog járni, hanem lehetőséget ad az egészségesebb életmód kialakításához, mellyel sikerül úgy tökéletesíteni az életmódot, hogy ne hiányozzanak ételek, élelmiszerek, és ne kelljen „bűnöző napokat” tartani, mert nem lesz rá szükség. Jó olvasást és tanulást kívánnak: A Szerzők
A kötet adatai:
Formátum: A/5
Kötés: puhatáblás
Megjelenés éve: 2023
Terjedelem: 131 oldal
A tartalomból:
A szerzők előszava
I. rész
AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA
Írta: Erdélyi-Sipos Alíz, MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember
1. Bevezetés
2. Együnk, de hányszor?
3. Tápanyagokról az inzulinrezisztencia tükrében
4. Fókuszban a szénhidrátok
5. Egy életre szóló egészséges és finom étrend
6. Receptek
II. rész
AZ INZULINREZISZTENCIA ORVOSI VONATKOZÁSAI
Írta: Dr. Tűű László, belgyógyász, endokrinológus orvos
1. Bevezető
2. Mi is az az inzulinrezisztencia?
3. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai
4. A kialakult magas inzulinszint biológiai következményei
5. Az inzulinrezisztencia, a magas inzulinszint klinikai tünetei és kivizsgálásuk
6. Terápiás lehetőségek
III. rész
HASZNOS INFORMÁCIÓK
Orvosi szakkifejezések értelmező szótára
A SpringMed Kiadó könyvajánlója
IV. rész
SZÍNES MELLÉKLET A RECEPTEKBEN SZEREPLŐ ÉTELFOTÓKKAL