KIS MAGYAR RÁDIÓ NÉPRAJZ

-15%
KIS MAGYAR RÁDIÓ NÉPRAJZ

Szerző: Hoppál Mihály

Gondolat Kiadó, 2018

3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2020.05.02   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Ortutay Gyula a Kis Magyar Néprajz sikerére építve fiatal kutatókat rendszeres néprajzi ismeretterjesztő előadás-sorozathoz segítette a rádióban. Havonta két-három előadást kellett összeállítaniuk, és könnyen érthető módon megfogalmazniuk egy-egy téma összefoglalását.

 

A Néprajzi Kutatóintézet költözésekor évtizedek óta nem látott, lappangó jegyzetek, kéziratok, előadások kerültek elő, köztük a Kis Magyar Néprajz rádióban elhangzott előadásainak legépelt változata. Ezek legnagyobb része, csak akkor hangzott el. Így évtizedek múltán is e sorok írója úgy gondolja, hogy ezek a kis írások nem vesztettek értékükből, és a mai olvasó számára is érdekesek maradtak. Az előadás-sorozatban a név szerint megemlített falvakban a helybeliek büszkék lettek saját hagyományaikra, beleértve még a babonákat is. A régi falusi kultúra emlékeinek rendszeres, azt is mondhatnánk, rendszerszerű bemutatása nagymértékben hozzájárult a néprajznak mint tudományos kutatási területnek az elismertetéséhez.

 

Néhány kötetben szereplő téma: Fűben-fában orvosság, Paraszti gyógyítók, A ‑kopjafák eredetéről, Régi magyar virágszimbolika, A‑ magyar fejfák keleti rokonai, Szerelmi varázslatok és jóslatok, A‑ hiedelmek szerepe a kultúrában, A‑ népi humor természetéről, A ‑népi természetismeretről, A ‑kígyókőről, Finnugor mondák a világ teremtéséről, A ‑pogány magyar táltos és keleti rokonai, Hány lelke van az embernek?, A ‑vőfély, A‑ fejfafaragó, A ‑szíjgyártó, Faragó pásztorok és a pásztorművészet, A ‑gyümölcs- és szőlőtermelés hiedelmei, A ‑búcsújárásról, A ‑kalendáriumokról, Az álmoskönyvekről, A ‑gyermekijesztőkről, A ‑paraszti élet rendjéről…

 

A kötetet Cservenka Ferenc egy eltűnt világról hírt adó néprajzi fotói illusztrálják.

 

A kötet adatai:

Kötés: Keménytábla

Megjelenés éve: 2018

Terjedelem: 198 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789636938604
Kiadó
Gondolat Kiadó
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu