KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE II.

-20%
KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE II.

Allergénmentes ételreceptek korcsoportonként

Szerzők: Gyuricza Ákos Msc, Zentai Andrea

SpringMed Kiadó, 2019

6 800 Ft
Akció: 5 440 Ft
Kezdete: 2019.10.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Mára már talán közismert a lakosság körében, hogy a helyes táplálkozásnak hatása van az egészségünkre. Arról is egyre többen tudnak, hogy mit javasolt fogyasztani, és mi az, amit kerülniük szükséges ahhoz, hogy megőrizzék egészségüket.

Jelen kiadvány egy olyan receptes könyv, amely elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni – a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelően – változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez.

A közétkeztetési rendelet definíciója szerint a diétás étrend „olyan ételekből összeállított étrend, amely különleges összetételére vagy az előállítása során alkalmazott egyedi eljárásra tekintettel olyan fogyasztók speciális táplálkozási igényeit elégíti ki, akik számára sajátos egészségi állapotuk bizonyos anyagok ellenőrzött mértékben történő fogyasztását teszi indokolttá”.

A 14 allergéntől mentes receptes könyvben a dietetikus szerzőpáros korcsoportonként kidolgozott receptekből állított össze egy válogatást, mely által a könyv – mindenkinek, aki táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él – jól használható.

A receptek ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát adnak. Segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a kötelezően jelölendő tizennégy allergén által okozott betegség valamelyikében szenvednek, vagy laktózintoleranciás vagy diétára szoruló gyermeket nevelnek, és változatos, egészséges táplálkozásra törekszenek, ill. kipróbálnának korábban talán nem használt alapanyagokat is.

A szerzők által kidolgozott receptek az alábbi leggyakoribb ételallergiákban és ételintoleranciákban egyaránt alkalmazhatók:

– Tehéntejfehérje-allergia

– Laktózintolerancia

– Tojásallergia

– Gluténérzékenység

A könyvet a közétkeztetőknek, az ételallergiában és/vagy ételintoleranciában szenvedőknek ajánljuk mindennapjaik megkönnyítésére.

Az élelmezésvezetőknek a közétkeztetési rendeletben foglalt kötelezettsége, hogy ötévente részt vegyenek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által szervezett továbbképzésen. Ezen gyakran hangoznak el a kérdések, hogy mivel lehet változatosabbá tenni a diétás étkeztetés biztosításához tervezett étlapokat, milyen receptekbe lehet belecsempészni a korábban nem használt alapanyagokat, hol lehet olyan, a közétkeztetésben is felhasználható recepteket találni, melyek nem csupán annyiban diétásak, hogy lecseréljük az allergént tartalmazó alapanyagot.

Jelen kiadvány egy olyan receptkönyv, amely elsősorban a jelölés köteles tizennégy allergén által okozott táplálékallergia, táplálékintolerancia esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelő, változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez.

A receptek ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát adnak. Segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a jelölés köteles tizennégy allergén által okozott táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él, vagy diétára szoruló gyermeket nevel, és változatos, egészséges táplálkozásra törekszik, ill. kipróbálna korábban talán nem használt alapanyagokat is.

A kötet adatai:

Formátum: 168 x 235 mm

Megjelenés éve: 2019

Terjedelem: 176 oldal + 22 oldal színes melléklet

Tartalom:

A kötet szerzői

Köszönetnyilvánítás

Előszó

Bevezető

Bevezetés az ételallergiák és ételintoleranciák témakörébe (A fejezetet írta: Zentai Andrea)

A közétkeztetés története

Diétás étrend, diétás étkeztetés

A diétás étkeztetés főbb szabályai a közétkeztetési rendelet szerint

Táplálékallergiák, táplálékintoleranciák

Mi a különbség a táplálékallergia és a táplálék intolerancia között?

Allergénjelölések

Mit jelent a keresztallergia?

A táplálékallegia és az emésztési felszívódási zavar, táplálékintolerancia kezelése

Tehéntejfehérje-allergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük

Laktózintolerancia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük

Tojásallergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük

Gluténérzékenység esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük

RECEPTGYŰJTEMÉNY (A recepteket összeállította Gyuricza Ákos)

Útmutató a receptek használatához

Levesek ( 21 ételrecept)

Főzelékek (25 ételrecept )

Húsos, halas receptek (11 ételrecept)

Rakott ételek (10 ételrecept)

Saláták, köretek, mártások (40 ételrecept)

Mártások (10 ételrecept)

Kisétkezések ételei (16 ételrecept)

Édességek, desszertek(12 ételrecept)

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9786155166778
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu