KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE IV.

-20%
KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE IV.

Szerzők: Szűcs Zsuzsanna, Vígné Sági Katalin

SpringMed Kiadó, 2023

9 980 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

7 985 Ft
Kezdete: 2023.10.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A „Közétkeztetők kézikönyve” sorozat egy rendkívül gyakorlatias, nagyon sok támpontot és szakmai segítséget kínáló gyűjtemény, melynek a jelen (IV.) kötete az iskolás korosztály (6–18 éves) táplálkozását vette górcső alá.

 

Az étel, az átadott tápanyagokon túl, minden életkorban számos szerepet tölt be, azonban a gyermekek számára különösen fontos. Az iskolai menü így jóval több a rendeletben meghatározott grammoknál; egy falat otthon, pár perc kikapcsolódás az órarend rohanó körforgásából.

 

A könyv I. része az elméleti tudnivalókat foglalja össze, szerzője Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A tartalomból:

 

    Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei.

    A 6–18 éves gyermekek életmódját, táplálkozási szokásait vizsgáló felmérések ismertetése.

    Táplálkozási ajánlások (OKOSTÁNYÉR®) bemutatása.

    Az iskola mint az egészségmegőrzés színterének bemutatása a beavatkozási lehetőségek ismertetésével.

    A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben.

 

A kötet II. részének szerzője Vígné Sági Katalin, dietetikus, élelmezésvezető.

 

Az általa összeállított receptgyűjteményben 170 recept leírásával, az alapanyagok és a konyhatechnológiai módszerek sokféle használatával igyekszik a mindennapi munkát segíteni a közétkeztetésben dolgozók részére. Véleménye szerint a receptgyűjtemény csak kiindulópont, az ételek készítésekor minden esetben figyelembe kell venni a helyi viszonyokat és adottságokat, majd célszerű saját adat­bázist, saját receptgyűjteményt kialakítani.

 

A színes mellékletben szakmai anyagokat és ételfotókat is talál a Tisztelt Olvasó.

A kötet szerzők:

 

Szűcs Zsuzsanna MSc RD

 

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. A Semmelweis Egyetem mesteroktatója. Az Európai Dietetikai Szövetség (EFAD) Elhízástudományi munkacsoportjának tagja. Az Új Diéta szaklap felelős szerkesztője és a Táplálkozásmarketing, Medical Digest Prevention és a Dietetikai és Táplálkozástudományi Szemle folyóiratok szerkesztőségi tagja.

 

Vezetésével készült el többek között az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®, valósult meg a hazai gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló összehasonlító elemzés, valamint az MDOSZ állásfoglalása a növényi alapú étrendek egészséghatásairól. Az MDOSZ „Év Tudományos Dietetikusa 2009” díj, az Emberi Erőforrások Miniszterének elismerő oklevele (2016) és a Pro Dietetica Metabolica díj (2019) birtokosa. 47 magyar és angol nyelvű tudományos közlemény, több mint 100 előadás, illetve poszter szerzője, társszerzője, 12 könyv társszerzője, lektora. Számos, a nagyközönségnek szóló előadás és cikk szerzője, oktatóprogramok résztvevője.

 

Vígné Sági Katalin

 

1990-ben vette át dietetikusi diplomáját kiváló minősítéssel. Ezt követően 10 éven át dolgozott az Országos Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézet csapatában. Kedvenc szakterülete a gyermekétkeztetés kutatása. Részt vett a NutriComp tápanyagszámító szoftver kidolgozásában. Szakácskönyvet írt „Egyszerűen, egészségesen” címmel a közétkeztetés számára, és folyamatosan publikált az „Élelmezés” című folyóiratban.

 

2014 óta a Budafoki Református Gyülekezet által működtetett 1200 adagos főzőkonyhát vezeti, ahol élelmezésvezető, dietetikus és egyben ügyvezető. A szerző ars poeticája: „Hiszem, és vallom, hogy a szakmai korrektség, az emberi, erkölcsi tényezők összehangolása kell hogy a zsinórmérték legyen mind a munkában, mind a magánéletben. Legfontosabb feladataként a prevencióra tekintek, melynek alappillére a gyerekek életének pozitív formálása, beleértve a táplálkozást is. Nagyon fontos számomra a magyar gasztronómiai hagyományok őrzése, illetve a mai korszerű lehetőségekkel való szinkronizálása, de pont ennyire hangsúlyos a nemzetközi trendek monitorozása, a folyamatos tanulás, fejlődés, nyitottság, a tapasztalatok átadása és a fiatalok támogatása.”

 

A kötet adatai:

Formátum: B/5

Kötés: puhatáblás

Megjelenés éve: 2023

Terjedelem: 198 + 8 oldal színes melléklet

 

 

Tartalomjegyzék:

 

Előszó

 

    Bevezetés - A táplálkozás minőségének jelentősége gyermekkorban

    Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei

    A hazai 6–18 éves gyermekek attitűdje, életmódja, táplálkozási szokásai és tápanyagbevitele – felmérések eredményei

    Táplálkozási ajánlások a 6-18 éves gyermekeknek – OKOSTÁNYÉR®

    Beavatkozási lehetőségek – az iskola mint az egészségmegőrzés színtere

    Közétkeztetési rendelet, az iskoláskorú gyermekek étkeztetésére

    A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben

 

Zárszó

 

Felhasznált irodalom

 

Tárgymutató II. rész

 

RECEPTEK

 

Írta: Vígné Sági Katalin, Élelmezésvezető, dietetikus

 

Receptek jegyzéke

 

    Saláták

    Szendvicskrémek, uzsonnakrémek

    Levesek

    Baromfi ételek

    Halételek

    Sertéshúsételek

    Marhahúsételek

    Májból készült ételek

    Főzelékek

    Köretek

    Mártások

    Párolt zöldségek

    Egytálételek

    Rakott ételek

 

A SpringMed Kiadó könyvajánlója

 

Bemutatkozik az MDOSZ

 

SZÍNES MELLÉKLET

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9786156337726
Kiadó
SpringMed Kiadó
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu