LAPSZÉLI JEGYZETEK

-20%
LAPSZÉLI JEGYZETEK

Folyóiratok I.

Arany János Munkái

Szerző: Arany János

Szerkesztő: Hász-Fehér Katalin

Universitas Kiadó, 2016

3 570 Ft
Akció: 2 855 Ft
Kezdete: 2020.05.04   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A sorozat első kötete a nagyszalontai Emlékmúzeumban őrzött, Arany János által használt és jegyzetelt német "Europa" folyóiratba tett bejegyzéseit, a folyóirat vonatkozó évfolyamainak kiadását, szövegének a Koszorú-ban való felhasználást, tárgyi jegyzeteket, mutatókat tartalmaz. A könyv bevezetője többek között tájékoztat arról, hogy egy ilyen kutatás első magyarországi eredményeit veheti kézbe az olvasó.

 

Az Arany kritikai kiadás keretein belül négy részre tervezett alsorozat készül Arany János széljegyzeteiből. A kötetek törzsanyagát a nagyszalontai Emlékmúzeumban fennmaradt Arany-könyvtár margináliái képezik, de bekerülnek a magyarországi közgyűjteményekben (MTAK, OSzK) fennmaradt néhány kötet jegyzetei is. A négy részből kettő a periodikumok jegyzetanyagát, kettő pedig a könyvekben található bejegyzéseket fogja tartalmazni. A jelen kötet a periodikumok közül egy összefüggő korpuszt dolgoz fel: az Europa – Chronik der gebildeten Welt című német hetilap 1863–1865 közötti jegyzetanyagát. A német lap az Arany által szerkesztett, s mind a mai napig kevéssé vizsgált és feltárt Koszorú című hetilap legfontosabb külföldi forrását képezte. 1863. január 4. és 1865. június 25. között, két és fél év alatt, a Koszorú 130 számában Arany mintegy 700 külföldi tárgyú, vonatkozású cikket közölt. Van közöttük szépirodalom (novella, vers), értekezés, tárca, tudósítás, kritika, a Vegyes és a Külirodalom rovatban pedig glossza. Az átvételeknek valamivel több mint a fele vegyes forrásból, a többi írás pedig az említett lipcsei lapból származik. A német hetilap 130 száma 1863 januárjától 1865 júniusának végéig néhány kisebb hiányosságtól eltekintve teljes egészében fennmaradt, és 341 cikk mellett található benne jelölés vagy bejegyzés. A jelölt cikkeknek Arany csak mintegy harmadát vette át, közölt ellenben olyan cikkeket, melyeket nem jelölt meg. A Koszorúba így összesen 333 írás került át az Europából, és ezeket Arany – néhány kompilációval – 325 cikkben dolgozta fel. A kijelölt, de át nem vett írásokat is ide számítva, a német hetilapból összesen 554 cikkel dolgozott. A jelölések többsége Arany kezétől származik, találhatók azonban idegen kézre utaló jelek is. A jelen kötetbe minden felsorolt tételt felvettünk: a) a biztosan Arany által szignált, a Koszorúba átvett írást; b) Arany által szignált, de a Koszorúba át nem vett írást; c) bizonytalan (vagy idegen) eredetű jelöléssel ellátott, a Koszorúba átvett írást; d) bizonytalan (vagy idegen) eredetű jelöléssel ellátott, a Koszorúba át nem vett cikket; e) a Koszorúba jelöletlenül bekerült anyagot. Átiratban adjuk az eredeti (gót betűs) német szöveget, annak magyar fordítását (esetenként csak tartalmát), valamint – ha Arany közölte – a Koszorúban olvasható változatot.

 

A kötet adatai:

Formátum: 172 x 240 x 70 mm

Kötés: Keménykötés

Megjelenés éve: 2016

Terjedelem: 1424 oldal

 

Tartalomjegyzék:

 

A sorozatról és a jelen kötetről I. 1. Arany János könyvtára és széljegyzetei I. 2. Debreczeni Ferenc kéziratos jegyzéke I. 3. A periodikumok besorolásának és feldolgozásának kérdései I. 4. A katalógus elemei I. 5. A margináliák kiadásának nemzetközi és hazai gyakorlata I. 6. Az Arany-széljegyzetek típusai, kiadásaik filológiai jellemzői és a jelen kiadás elvei II. 1. A jelen kötet tartalma II. 2. A Koszorú indulása és a laptípus formálódása II. 3. A Koszorú koncepciója II. 4. A laptípusok ötvözése II. 5. Az Europa jegyzetelt számai a nagyszalontai Arany János Múzeumban II. 6. A Koszorú külföldi cikkeinek és forrásainak statisztikája II. 7. Az átvételek tematikus megoszlása II. 8. Az átvétel módja II. 9. A szerzőség kérdései II. 9. 1. Az autorizáció gyakorlata a Koszorúban II. 9. 2. Az Europa lapszéli jelöléseinek autográf jellegéről II. 9. 3. A szövegek szerzőségéről (A Koszorú munkatársai) ( A stíluskritikai módszerről) II. 9. 4. A szerkesztő mint szerző: Arany mint a Koszorú szerzője III. Textológiai elvek és eljárások Az Europa nagyszalontai példányainak, jelöléseinek és jegyzeteinek katalógusa Széljegyzetek és a Koszorú átvételei 1863 1864 1865 Mutatók A Koszorú külföldi átvételeinek mutatója A Koszorú külföldi átvételeinek statisztikája Az Europa statisztikája Névmutató Rövidítések Deutsche Quellen der Wochenschrift "Koszorú" ("Kranz") von Johann Arany Illusztrációk Tartalomjegyzék

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-967-155-3
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu