LUTHER ÉS MAGYARORSZÁG

-20%
LUTHER ÉS MAGYARORSZÁG

A reformátor kapcsolata hazánkkal haláláig

Magyar Luther Könyvek

Szerző: Sólyom Jenő

Szerkesztő: Fabiny Tibor

Hermeneutikai Kutatóközpont, 1996

 

 

800 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

640 Ft
Kezdete: 2022.08.20   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A lutheri reformáció intézményessége Magyarországon abban nyilvánult, hogy az igehirdetés visszanyerte a gyülekezetben eredeti jelentőségét. Míg Luther hazájában és sokhelyt a felsőség intézkedései tették általánossá a reformációt, addig nálunk ebben a korban egyedül az igehirdetés, az Isten kegyelmének eszközei, tehát tisztára egyházi intézmények munkálták a kereszténység megújulását. Ezzel a ténnyel magyarázható meg az, hogy sem a vizsgált korban sem Magyarországról általában, sem egyes területekről nem, hogy ott Luther keresztyénsége teljes mértékben megvalósult. Ellenben Luther művének hódítását mindenütt megállapíthatjuk, ahol újra a Krisztus evangéliumát hirdették és megint hamisítatlanul nyújtották a szentségeket a gyülekezetekben.

 

A kötet adatai:
Kötés: Puhakötés
Megjelenés éve: 1996
Terjedelem: 192 oldal

Tartalomjegyzék:

I. Bevezetés; 1. Luther műve; 2. A reformáció tárgyi feltétele Magyarországon; 3. A keresztyénség egyetemessége; 4. Magyarország sajátos helyzete; 5. Luther és Erasmus, II. A hatás kezdete; 1. Luther iratai Magyarországon; 2. Az első jelenségek; 3. Az Ige hirdetése; 4. A búcsú ügye, 5. Az egyházfegyelem, a papi rend ügye; 6. A szerzetesség, a szentek tisztelete ügye, 7. Összefoglalás; III. A királyi udvar és az országgyűlés, 1. Luther és Werbőczy, 2. Luther és Mária királynő, 3. Luther és Ferdinánd, IV. A török-kérdés, 1. Tárgyalásnak szükségessége, 2. Luther nyilatkozatai 1525 előtt, 3. Luther nyilatkozatai 1525 után, 4. A próféta sorsa, V. A tanítványok, 1. Sylvester János, 2. Dévai Mátyás, a magyar Luther, 3. Faber Egyed, 4. Stöckel Lénárt, 5. Ozorai Imre, 6. Gálszécsi István és Batizi András, 7. Egy névtelen tanítvány, 8. Luther főúri tisztelője, 9. Heltai Gáspár, VI. Befejezés, Luther műve Magyarországon, Függelék: 1. Magyarországi tanulók a wittenbergi egyetemen Luther életében, 2. Gálszécsi István: A keresztény tudományról való rövid könyvecske 1538, 3. Luther 1539. aug. 4-én kelt levele Révay Ferenchez; 4. Luther 1544. ápr. 21-én kelt levele az eperjesi és szomszédos gyülekezetek lelkészeihez

A kötet reprint kiadás. Először 1933-ban, a Luther-Társaság kiadásában jelent meg Budapesten. A Magyarországi Luther Szövetséggel közös kiadás.

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-843-407-4
Kiadó
Hermeneutikai Kutatóközpont
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu