MAGYAR DOLGOKRÓL

-20%
MAGYAR DOLGOKRÓL

Magyar-német kapcsolattörténeti tanulmányok

Szerző: Németh S. Katalin

Universitas Kiadó, 2014

2 100 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 680 Ft
Kezdete: 2020.05.10   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A tanulmánykötet a 16–18. századi művelődéstörténet olyan forrásaival foglalkozik, amelyek korábban a magyar kutatás előtt ismeretlenek vagy feldolgozatlanok voltak. A tanulmányok összekötő motívuma a német szerzők magyarságismerete, a magyar vonatkozású utazási irodalom és ismeretlen hungarikumok bemutatása. A kötetbe válogatott tanulmányok közül kiemelendő a magyar fordításban megjelenésre váró Veit Marchthaler-útleírás (Ungarische Sachen, 1588) feldolgozása. A nyomtatott források közül különösen érdekes Salomon Schweigger leírása magyar utazásairól és a Comenius propagandistájaként feltűnt Johann Jacob Redinger svájci utazó kalandos beszámolója Magyarországról.

A hazai szakirodalomban többször is előforduló Martin Zeiller országismereti munkái mellett olyan kiadványok is elemzésre kerülnek, amelyeknek magyar vonatkozása eddig feltáratlan maradt, pl. Johann Georg Schielen fiktív német beszélgetései Thököly Imre koráról. Szintén újdonság az önéletíró Bethlen Kata és a német pietizmus egyik kiemelkedő képviselőjének Eleonora Petersen-Merlau munkásságának az összevetése. A rövidebb dolgozatok mellékletei Zrínyire és a 17. századi történelem eseményeire vonatkozó, korábban nem elemzett szövegeket mutatnak be. A kötet függeléke a Magyarországról szóló német nyelvű útleírásokból, országismereti munkákból nyújt ízelítőt.

A kötet adatai:
Formátum: 177 x 250 x 18 mm
Kötés: Keménykötés
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 264 oldal

Tartalomjegyzék:

Utazások Magyarországon és Erdélyben (Veit Marchthaler: Ungarische Sachen, 1588).............9 Salomon Schweigger útleírásának magyar vonatkozásai.........33 Felségárulás II. Rudolf udvarában (Ismeretlen német színjáték 1594-ből)............45 Comenius elfelejtett propagandistái: Redinger és Hoburg............57 Kitaláció és valóság Magyarország 17. századi német leírásaiban..........75 Zrínyi-Újvár és az istenek. Beszámoló 1664-ből............89 Egy legenda oldalágai (Adalékok Zrínyi halálának korabeli visszhangjához)........107 A Magyar Simplicissimus forráskérdéséhez.............115 Magyar diákok német éneke?.................125 Sigmund von Birken magyar kapcsolatai..........................133 Fiktiv német beszélgetések Magyarországról (Johann Georg Schielen írásai, 1683).........................141 Ismeretlen német kalendárium Thökölyről (1693)......................161 Magyarságismeret a 17. században (Martin Zeiller példája)...............167 Bethlen Kata és Eleonora Petersen-Merlau...................185 Függelék .............. A kötetben szereplő tanulmányok eredeti megjelenési helye............... Felhasznált irodalom.......... Személynévmutató

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-967-147-8
Kiadó
Universitas Kiadó
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu