„NEM LÁTTA SENKI MÁS…”

-15%
„NEM LÁTTA SENKI MÁS…”

(Versközelben)

A Beney Zsuzsa életműkiadás 7. kötete

Szerző: Beney Zsuzsa

Szerkesztette: Daróczi Anikó, Szűcs Teri

Gondolat Kiadó, 2015

2 990 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 540 Ft
Kezdete: 2020.05.04   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az életműsorozat hetedik kötete a szerző oktatási céllal, felső osztályosok, gimnazisták, egyetemisták számára írt verselemzéseit teszi közzé.

 

A kötet első része a Nyitva van az aranykapu című, 1979-ben a Móra Kiadónál megjelent könyv szövegeit tartalmazza. Beney Zsuzsa a halála előtti hónapokban tervezte a kötet újraszerkesztését, korszerűsítését – az anyagot az általa tervezett változtatásokkal, szerkesztéssel közöljük. A könyv második részében a Jelenits Istvánnal közösen írt, Bevezetés az irodalomba című kötet Beney Zsuzsa által írt szövegei olvashatók, kiegészítve néhány másutt közölt, de tematikusan ide tartozó elemzéssel.
A kötet Beney Zsuzsát mint tanárt mutatja be, s így ma leginkább a tanárokon, oktatókon át juthat el ahhoz a korosztályhoz, amelyet a szerző szándéka szerint megszólít. Beney Zsuzsa ezekben az írásokban – amelyek spektruma a legismertebb Petőfi-versektől a súlyos filozófiai mondanivalót hordozó Weöres- és Pilinszky-elemzésekig terjed – nem az adott vers iskolás elemzését végzi el, hanem egy-egy őt izgató kérdésre keres választ, illetve kérdéseket próbál ébreszteni az olvasóban, a tanítványban – nem is magáról a versről, hanem a világról.

„Mintha egy jóbarátunk a kertjén vezetne végig, s egyenként bemutatná a virágait. Vagy mintha egy házigazda a képei közt kalauzolna, hogy megbarátkozzunk velük. Nem a tudós vagy a tanár alaposságával, hanem a művelt és érzékeny befogadó személyes figyelmével tekint a versekre, amelyeket látszólag véletlenszerű egymásutánban helyez elénk. Azt mondja el róluk, melyikben mit talált szokatlanul szépnek, melyik miért vált fontossá, kedvessé számára, mivel tette teljesebbé a költészetről, a világról alkotott képét, a költészettel, a világgal, az emberekkel való kapcsolatát.” (Jelenits István előszavából.)

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-693-556-6
Kiadó
Gondolat Kiadó
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu