PÁZMÁNY PÉTER: IMÁDSÁGOS KÖNYV (1631) JEGYZETEK A SZÖVEGKIADÁSHOZ

-20%
PÁZMÁNY PÉTER: IMÁDSÁGOS KÖNYV (1631) JEGYZETEK A SZÖVEGKIADÁSHOZ

Pázmány Péter Művei

Szerzők: Sz. Bajáki Rita, Bogár Judit

Universitas Kiadó, 2013

 

 

5 040 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

4 030 Ft
Kezdete: 2019.01.25   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A Pázmány Péter Művei sorozat harmadik köteteként 2001-ben látott napvilágot az Imádságos könyv szövege, a kritikai kiadások szokásától eltérően, de e sorozatra jellemző módon, a jegyzetek nélkül. A jegyzetkötet munkálatainak szakmai irányítását Hargittay Emil sorozatszerkesztő végezte, az elkészült anyagot Gábor Csilla és Szelestei N. Lászó lektorálta. A jegyzetkötet három részből áll, bevezető tanulmányból, a jegyzetekből és a mutatókból. Az első rész a Bevezetés a jegyzetekhez, illetve A Pázmány életében megjelent kiadások ismert példányai fejezeteket tartalmazza. Ezekben általános tudnivalók találhatók a mű létrejöttének körülményeiről, a szerző életében megjelent kiadásokról és a mű utóéletéről.

Autopszia alapján részletes leírás olvasható a szerző életében megjelent kiadások valamennyi ma ismert példányáról, különös tekintettel a kézírásos bejegyzésekre. (Bajáki Rita) A jegyzetekből álló rész szintén két fejezetből áll: Szövegkritikai jegyzetek, illetve Tárgyi jegyzetek. A szövegkritikát taglaló fejezetben található egy bevezetés, amely a vonatkozó jegyzetanyagban segíti az eligazodást, egy konkordancia, amely az első négy kiadás párhuzamos helyeit adja közre, s e négy kiadás egybevetésének eredménye, a szövegkritikai apparátus. (Bajáki Rita) A Tárgyi jegyzetek című fejezet szintén tartalmaz egy bevezetést az apparátus elkészítésének elvi és gyakorlati szempontjairól, majd következnek maguk a tárgyi jegyzetek: név- és szómagyarázatok, Pázmány hivatkozásainak feloldása és azonosítása, a latin szövegrészek fordítása, az imádságok forrásai és latin szövege stb. (Bogár Judit) A mutatók összeállítását az a szándék vezette, hogy minél jobban, minél több szempont szerint lehessen használni a kötetet. Ennek megfelelően a szokásos hely- és névmutató, valamint irodalomjegyzék mellett a jegyzetkötet tartalmazza a jegyzetekben előforduló rövidítések jegyzékét, Pázmány rövidítéseinek mutatóját, hivatkozásainak az Imádságos könyvben szereplő nevek és címek szerinti mutatóját, a hivatkozott művek szerzői betűrend szerinti mutatóját, valamint a hivatkozott bibliai könyvek mutatóját is. (Bogár Judit) A jegyzetkötet külön fejezetben tartalmazza az Imádságos könyvvel kapcsolatos bibliográfiai tételeket (Bogár Judit)

 

A kötet adatai:
Formátum: 175x235x34 mm
Kötés: Keménykötés
Megjelenés éve: 2013

Terjedelem: 460 oldal

 

Tartalomjegyzék:

1. Bevezetés a jegyzetekhez......................................................................... 5 1.1. Általános tudnivalók ....................................................................... 5 1.2. A mű létrejöttének körülményei, kiadásai és utóélete ..................... 7 1.2.1. A mű létrejöttének körülményei ............................................. 7 1.2.2. A mű kiadásai ......................................................................... 9 1.2.3. A mű utóélete.......................................................................... 13 2. A Pázmány életében megjelent kiadások ismert példányai ..................... 17 3. Szövegkritikai jegyzetek.......................................................................... 29 3.1. Bevezetés a szövegkritikai jegyzetekhez......................................... 29 3.2. A kritikai kiadás sajtóhibái.............................................................. 37 3.3. Általunk emendált sajtóhibák, amelyeket az errata nem tartalmaz . 37 3.4. A négy kiadás oldalszám-konkordanciája ....................................... 38 3.5. Szövegkritikai jegyzetek ................................................................. 53 4. Tárgyi jegyzetek ...................................................................................... 263 4.1. Bevezetés a tárgyi jegyzetekhez...................................................... 263 4.2. Tárgyi jegyzetek.............................................................................. 264 5. Mutatók.................................................................................................... 381 5.1. Rövidítésjegyzékek ......................................................................... 381 5.1.1. A jegyzetekben és mutatókban használt rövidítések............... 381 5.1.2. Pázmány rövidítései és gyakran használt latin kifejezései...... 382 5.1.3. A jegyzetekben rövidítve idézett művek jegyzéke ................. 384 5.2. Pázmány hivatkozásainak jegyzéke ................................................ 397 5.2.1. Pázmány hivatkozásai az Imádságos könyvben szereplő 0.0.0. nevek és címek szerint ............................................................ 397 5.2.2. A Pázmány által hivatkozott művek szerzői betűrend szerint 408 5.3. A hivatkozott bibliai könyvek ......................................................... 419 5.4. Pázmány Péter Imádságos könyvének szakirodalma....................... 422 5.5. Helynévmutató ................................................................................ 426 5.6. Személynévmutató .......................................................................... 428

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-9671-423
Kiadó
Universitas Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu