SZELÍD KAPITALIZMUS. A SZABAD EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDJE

-15%
SZELÍD KAPITALIZMUS. A SZABAD EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDJE

Szerző: Mike Károly

Gondolat Kiadó, 2020

3 300 Ft
Akció: 2 805 Ft
Kezdete: 2021.01.10   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Hogyan működik az a gazdasági rend, amelyet „piacgazdaságnak” vagy „kapitalizmusnak” szokás nevezni?* Mik a lényegi mechanizmusai? Hogyan állnak össze ezek a mechanizmusok káosz helyett renddé? Miben áll a rendszer sikere vagy kudarca? E könyv célja, hogy friss szemlélettel próbáljon meg válaszolni a közgazdaságtannak ezekre az alapkérdéseire. Általános válaszokat keressen rájuk, de a kapott válaszokat arra is felhasználja, hogy értelmezze és értékelje a magyar piacgazdaság néhány alapvető jelenségét három évtizeddel annak formális bevezetése után.

A friss szemlélet kialakításához fel kell törni bizonyos megcsontosodott elképzeléseket, amelyek a kapitalizmusról szóló legkülönfélébb elméletek közös alapját képezik. Az egyik széles körben osztott gondolat, hogy az egyéni viselkedést a gazdasági életben alapvetően a szűk önérdek követése jellemzi. Egy másik, az elsővel összefonódó elképzelés, hogy az egyének közötti alapvető viszonyt, interakciót a verseny jelenti.

 

* A piacgazdaság legsajátosabb, központi jelentőségű interakciója… nem a verseny, hanem az együttműködés. A piaci verseny fontos, de logikailag másodlagos jelenségét is ebből kiindulva érthetjük meg: az nem más, mint az együttműködési ajánlatok versenye. A vonatkozó egyéni viselkedés legsajátosabb jellemzője pedig a (szigorú) kölcsönösség, és nem – az itt is, mint sok más közegben jelenlévő – önérdekkövetés.

 

Mike Károly (1977) közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Hétfa Kutatóintézet külső tudományos munkatársa. Doktori címét 2010-ben szerezte, 2014–17 között az MTA Bolyai ösztöndíjasa. Az intézményi közgazdaságtan és a vállalkozói gazdaság témakörében tanulmányai vezető nemzetközi és hazai tudományos folyóiratokban jelentek meg.

 

A kötet adatai:

Kötés: kartonált

Megjelenés éve: 2020

Terjedelem: 282 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789635560660
Kiadó
Gondolat Kiadó
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu