SZÍNEKBEN OLDOTT ÉLETEK

-10%
SZÍNEKBEN OLDOTT ÉLETEK

Cigány festőnők a mai Magyarországon

Szerzők: Medgyesi Gabriella, Garancsi Györgyi

Protea Kulturális Egyesület, 2011

 

 

3 900 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

3 510 Ft
Kezdete: 2019.02.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Amikor a cigány festőnők képeit és a velük készült életinterjúkat tartalmazó kötetünket útra bocsátjuk, hangsúlyozzuk, hogy ez a tizenegy alkotó az esélyek teljes hiánya ellenére képes volt megvalósítani önmagát. Ennyiben személyes történetük valóban sikertörténet; az interjúk elképzelhetetlen belső erőről, lemondásról és elhivatottságról vallanak. A festményekben azonban nincs nyoma e küzdelemnek: azok vitathatatlanul az egyetemes művészet részét képezik.

 

A női festők világa ugyanakkor a cigány képzőművészeten belül is különleges, mert valóságosan tematizált egységet képez. Visszavezethető ez a nőknek a cigány közösségekben elfoglalt helyére, a hagyományos női szerepek, a női látásmód vállalására, sőt az ellene való lázadásra is.

 

Amikor napjainkban - vagyis húsz évvel a rendszerváltás után - korábban nem tapasztalt méreteket öltött a magyar társadalom explicit, olykor aktív cigányellenessége, a jelen kötettel szeretnénk betekintést nyújtani a cigányság kulturális, művészi teljesítményeibe és az ezek mögött meghúzódó tradicionális normákba. Az értékek bemutatásához szeretnénk hozzájárulni: közvetítőként közreműködni abban, hogy a cigányokról való beszédmód megváltoztatásában, pozitív tematizálásában a művészet beváltsa fontos misszióját.

 

A kötet adatai:
Kötés: puhakötés
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 354 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-88638-3-6
Kiadó
Protea Kulturális Egyesület
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu