A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2004-ben indította útjára először „Táplálkozás és Tudomány” elnevezéssel, majd 2008-tól „Táplálkozási Akadémia” címmel havonta megjelenő, elektronikus hírlevelét azzal a célkitűzéssel, hogy hiteles forrásból, közérthető megfogalmazásban, táplálkozást érintő aktuális információkkal lássa el – elsősorban az újságírókat és rajtuk keresztül a hazai lakosságot –, és nem utolsó sorban a szakembereket. A most megjelenő könyvben az elmúlt öt év hírleveleiből állítottunk össze egy tematikus válogatást, melyet jó szívvel ajánlok minden táplálkozástudomány iránt érdeklődő figyelmébe.
Kubányi Jolán MSc (elnök Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)
A kötet adatai:
Formátum: B/5
Megjelenés éve: 2018
Terjedelem: 168 oldal
A tartalomból:
Amit a „csodálatos ph-ról” tudni érdemes–A „lúgosítás” lehetséges előnyei és veszélyei
Paleo-diéta (Dr.Lichthammer Adrienn)
Böjt (Dr.Pálfi Erzsébet)
Candida (Szalayné Kónya Zsuzsa)
Étrend-kiegészítők (Tihanyi András)
Belépés az egzotikus gyümölcsök birodalmába (Koszonits Rita)
D-vitamin (Bartha Kinga, MSc)
Álgabonák (Schmidt Judit)
Fogyókúra- az éhség/jóllakottság érzet (Horváth Zoltánné, PhD)
Húgysavcsökkentés diétával (Gyurcsánné Kondrát Ilona)
Génmódosított élelmiszerek (Dr.Armbruszt Simon)
A szív- és érrendszer védelméről (Györki Niké)
A cöliákiáról és a gluténmentes étrendről (Dr.Pálfi Erzsébet)
Olajos magvak (Szijártó Szandra, MSc)
Hidratáció (Kiss-Tóth Bernadett)
Laktózintolerancia (Dr.Pálfi Erzsébet)
Koffein (Szűcs Zsuzsanna, MSc)
Kókusz- és pálmazsír (Schmidt Judit)
Halak (Szijártó Szandra, MSc)
Táplálkozzunk okosan! (Szűcs Zsuzsanna, MSc)
Változatos salátafélék (Shenker-Horváth Kinga)
Elhízás-étrend-kiegészítők- energia-egyensúly (Vincze-Bíró Andrea, MSc)
Lisztek (Szalayné Kónya Zsuzsa)
Tea (Koszonits Rita)
Szója (Vincze-Bíró Andrea, MSc)
Tej és tejtermékek (Turcsák Katalin MSc)
Fruktóz emésztési zavar (Dr.Pálfi Erzsébet)
Élelmiszercímke-Íránytű az okos választáshoz (Szűcs Zsuzsanna, MSc)
A táplálkozás és a genetika találkozása, avagy a nutrigenomika és a nutrigenetika tudománya (Shenker-Horváth Kinga)
Édesítőszerek (Vincze-Bíró Andrea, MSc)
Ősi gabonák (Schmidt Judit)
Vesekőbetegség (Breitenbach Zita, MSc)
Egészséges táplálkozás iskoláskorban (Szűcs Zsuzsanna, MSc)