Az idősödés természetes folyamat, melyet szerencsés esetben mind hosszabb ideig megtapasztalhatunk. Az egészség megtartása pedig a legfontosabb dolog ahhoz, hogy az időskor miatt ne váljunk kiszolgáltatottá, és az életet mindvégig élvezhessük. Érdemes ezért megérteni, mi történik szervezetünkben, és végiggondolni, mit tehetünk magunkért.
Az életkorból adódóan azonban különböző táplálkozási problémák jelentkeznek.
• A hibás étkezési szokások esetleg már rögzültek, jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz.
• A lakosság többségéhez hasonlóan táplálkozási ismereteik nem megfelelőek.
• Nincsenek tisztában a természetes élettani változásokkal, így azokhoz nem alkalmazkodnak.
• Gyakran beteg, gyógyszert szed, mely szintén befolyásolhatja az étvágyat.
A megfelelő táplálkozás késlelteti az öregedést, egészségmegőrző hatású, és a már kialakult betegség tüneteit is enyhíti.
A táplálkozásszakértők könyve ehhez nyújt segítséget. Ajánljuk a könyvet azoknak az 50 év felettieknek, akik tudatosan próbálják az egészségüket megőrizni és ehhez szívesen olvasnak megfelelő irodalmat. A könyvben színes melléklet tartalmazza a receptekhez készült ételfotókat.
A kötet adatai:
Kötés: puhafedeles
Megjelenés éve: 2019
Terjedelem: 268 oldal
Tartalomjegyzék:
A könyvben szereplő receptek és érdekességek jegyzéke
Ajánlás (Zentai Andrea, MSc)
Beköszöntő (Dr . Jászberényi József) Szerzői előszó
I. Az időskorról
A népesség jellemzői
Ki számít öregnek
Táplálkozási problémák időskorban
Élettani változások
A tápláltsági állapot jellemzői
II. Étrendi ajánlások
Tápanyagszükséglet és az étrend jellemzői
Felhasználható nyersanyagok
Konyhatechnológiai lehetőségek
Gyakorlati tanácsok
III. Táplálkozásfüggő betegségekről röviden
Székrekedés (obstipáció)
Tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia)
Elhízás, túlsúly (obesitás)
Cukorbetegség (diabétesz)
Szív- és keringési betegségek (kardiovaszkuláris betegségek)
Csontritkulás (oszteoporózis)
Gyógyszerszedés
IV. Korszerű és finom receptek
Receptek jegyzéke
1 . Szendvicskrémek
2 . Gyors reggelik
3 . Előételek, vendégvárók
4 . Levesek
5 . Húsos ételek
6 . Egytálételek
7 . Húsmentes ételek
8 . Desszertek, sós és édes sütemények
V. Hiedelmek, tévhitek (igaz – nem igaz)
VI. Hasznos információk
A könyv szerzői, lektora és támogatói
Felhasznált irodalom
A SpringMed Kiadó könyvajánlója
VII.SZÍNES MELLÉKLET