TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG – VÁLOGATOTT SZOCIÁLANTROPOLÓGIAI ÍRÁSOK

-20%
TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG – VÁLOGATOTT SZOCIÁLANTROPOLÓGIAI ÍRÁSOK

Szerző: Sárkány Mihály

Összeállította: Vargyas Gábor

L’Harmattan Kiadó, 2016

4 900 Ft
Akció: 3 920 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A magyar néprajztudományban egyre nagyobb teret nyer napjainkban az a felfogás, amely a „néprajzot” és a „szociokulturális antropológiát” egységben látja, s a kettőt elválaszthatatlan egységnek tekintve együtt műveli. E felfogás talán legfajsúlyosabb képviselője – immár fél évszázada – Sárkány Mihály. Munkásságának épp az a tény kölcsönöz kiemelt jelentőséget, hogy néprajzban és antropológiában, Európában és Európán kívüli témákban egyaránt otthonosan mozog, kölcsönös megtermékenyítő hatást váltva ki, közvetítő szerepet töltve be a magyar társadalomtudományokban.

 

Jelen tanulmánykötet 1970 és 2013 között készült, mára sok tekintetben klasszikussá vált – ám jelentőségükhöz képest mégis méltatlanul szűk körben ismert vagy forgatott – írásaiból ad közre újfent 37 művet.

 

A válogatás a 70. születésnapját ünneplő szerző magyarországi kutatásaira, magyar témájú írásaira, mindenekelőtt „szociálantropológiai” és „gazdasági antropológiai” munkásságára koncentrál. A tanulmányok nagyban-egészben három nagy tematikai csoportra oszlanak. Az első kettőt a címbeli „társadalom” és „gazdaság” szavak fedik le, a harmadik pedig az „elmélet, kutatási irányzatok, tudománytörténet” fogalmaival írható körbe.

 

E három téma természetesen csak mesterségesen választható el egymástól, hiszen Sárkány Mihály számára – holisztikus látásmódja következtében – társadalom és gazdaság kölcsönösen feltételezik egymást, a kettőt egységben látja és láttatja mindenkor. Elméleti-módszertani és tudománytörténeti tájékozottsága pedig átüt szinte minden írásán: saját anyagát és arra épülő mondanivalóját nemzetközi diskurzusokba ágyazva, elméleti kérdések megvilágítására használja.

 

A tanulmánygyűjtemény nemcsak napjaink egyik legbefolyásosabb néprajzkutató-szociálantropológusának tevékenységéről ad újszerű keresztmetszetet, de írásain keresztül felvillantja mindazokat a lehetőségeket is, amelyek a magyar néprajz gazdagításához és antropológiai szemléletű megtermékenyítéséhez új meg új szempontokat nyújtanak.

 

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-866-5
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu