AJÁNDÉKOK

-20%
AJÁNDÉKOK

Szerző: Franziska Gerstenberg

Fordította: Győri Hanna

L’Harmattan Kiadó, 2009

2 200 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 760 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

„Franziska Gerstenberg érti a módját, miként tudja alakjainak lélektanát tapintatosan és beleérzéssel megrajzolni, a magányosságukat, az illúzióvesztésüket és a csalódásaikat egyszerre tolakodástól mentesen, de mégis határozottan leírni. Tökéletesen uralja a rövid novellaformát.”

Jochen Rack, Südwestrundfunk

 

„Franziska Gerstenberg a nagy, szuverén témákat sikerrel ötvözi a rövid novellaformával. Történeteiben a régi szerkezeteket új tartalommal tölti meg. Az ember bámulattal figyeli az írásaiból sugárzó emberismeretet.”

Anja Hirsch, Frankfurter Rundschau

 

„Franziska Gerstenberg mesteri elbeszélő, novelláiban a hanglejtéstől a központozásig minden mozzanat okosan kiegyensúlyozott, és mégis sodró lendülettel ragadják magukkal az olvasót. Újabb elbeszélései ugyanolyan magas színvonalúak, mint a korábban megjelentek, de a sérülések és a fájó pillanatok, a kitárulkozások és a szemérmességek foka, az intimitás és az intenzitás még az előző kötetének szintjén is túllép.”

Hubert Winkels, Deutschlandfunk

 

„A novellák egytől egyig olyan helyzetekről szólnak, amelyekben valaki(k)nek az élete megváltozik. A változás nem – vagy legalábbis nem feltétlenül – történelmi volumenű, és nem is mindig »a döntő fordulat«. Hanem inkább helyrezökkenés, váltóátállítás, a dolgok színezetének, az élet folyamának olyan átalakulása, amely első ránézésre kisszerűnek, vagy akár – ha csak a történeteket foglalnánk össze – banálisnak és jelentéktelennek is tűnhetne; de amelyről Gerstenberg a maga prózaművészete és – nos, nézzük meg, hogy működnek-e még ezek a szavak: – érzékenysége, okossága és türelme révén mutatja meg, hogy ez a kicsinység az, ami az életben számít.”
Váradi Péter


FRANZISKA GERSTENBERG 1979-ben született Drezdában, a lipcsei Irodalmi Intézetben végezte felsőfokú tanulmányait, ezt követően Hannoverben élt, majd jelen kötetének (Solche Geschenke, 2007) megjelenése után Berlinbe költözött. A Wie Viel Vögel (2004) című első novelláskötetének megjelenése óta számos irodalmi díjat és ösztöndíjat nyert el (köztük a Heinrich Heine-ösztöndíjat és a Hermann Hesse-díjat is).

"Egy könyv: Franziska Gerstenberg - Ajándékok
Mint tudjuk, életünk igazi titkai a részletekben rejlenek. Azokban az apró pillanatokban, melyeknek tán nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget - de aztán sokszor kiderül, hogy ezeknek jut majd a főszerep. Mint ahogy Franziska Gerstenberg Ajándékok című novelláskötetében, ahol a német írónő 14 ilyen, hétköznapi történetet mesél el. Olyanokat, amelyek bármelyikünk küszöbén felbukkanhatnak, és ha elolvassuk őket, bizony rájövünk, hogy fel is bukkannak. És ha már ott vannak, sokszor mindent megváltoztatnak. Hogy milyen erővel bírnak a kis változások, arra már az első novella, a címadó Ajándékok is ütős példa: egy harmincas párról szól, akik közül az egyiknek hullani kezd a haja, és ez nagyon kikészíti őt és szerelmét is. Baljós kezdés, de Gerstenbergnél soha nem lehet tudni, hogy mikor lesz a tragédiából romantika és fordítva, úgyhogy aki olcsó melodrámázásra és hatásvadászatra számít, csalódni fog - ez a könyv ugyanis pont annyira kiszámíthatatlan, mint egy átlagos reggel, amikor még fogalmunk sincs, hogy mi vár minket este. A valóság apró darabkái -irodalmi örömökkel."
(Horváth Gergely, mr2 Petőfi Rádió, Kultúrfitnesz)

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2009
Terjedelem: 184 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-184-0
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu