FEHÉR KÖNYV A SZELLEMI TULAJDON VÉDELMÉRŐL 2007

FEHÉR KÖNYV A SZELLEMI TULAJDON VÉDELMÉRŐL 2007

Szerkesztette: Dr. Penyigey Krisztina, Dr. Kiss Marietta

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2008

3 400 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

„Fehér Könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2007” címmel megjelent a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács által 2005-ben útjára indított kiadványsorozat harmadik kötete. A kiadvány a stratégiai témák középpontba állításával a szellemitulajdon-védelem jövőbeli fejlesztési irányaira, feladataira, a szakma előtt álló kihívásokra kívánja irányítani a gazdasági és politikai döntéshozók figyelmét.

A kötet első fejezete a stratégiai kérdésekre fókuszál, mintegy visszatükrözve a szellemitulajdonvédelem nemzetközi világát is átható stratégiakészítési trendet. Teljes terjedelmében olvasható a Magyar Szabadalmi Hivatal közelmúltban elkészített, a 2007 és 2010 közötti időszakra szóló stratégiája. Igényes, tematikus válogatást közöl a kiadvány a legfontosabb, mértékadó külföldi stratégiai dokumentumokból, bemutatva a szabadalmi rendszer jövőjét érintő forgatókönyveket, elképzeléseket. Áttekintést kapunk a szabadalmi anyagi jog nemzetközi harmonizációjának állásáról, esélyeiről.

A kötet második fejezete a szellemitulajdon-védelmi jogérvényesítés új eszközével, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület létrehozásával foglalkozik. A 2008. március 3-án megalakuló új testület javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokat lát el, hasznosítva a hamisítás elleni testületi fellépés európai tapasztalatait. Létrehozása azt az üzenetet közvetíti, hogy Magyarország elkötelezett a szellemitulajdon-jogok megsértésének visszaszorítása terén.

A kötet harmadik fejezete a szerzői jog időszerű stratégiai, szabályozási kérdéseit elemzi, különös figyelemmel az audiovizuális szektorra. A Nemzeti audiovizuális stratégiához kapcsolódóan a médiaszabályozás jelenleg is zajló reformjához kötődve a kiadvány bemutatja a média- és a szerzői jog viszonyát, feladatait. Képet kapunk a hazai audiovizuális jogdíjközlemények jellegzetességeiről, különös figyelmet fordítva a szakmai vitát kiváltó ismétlési jogdíjközleményekre.

A kiadvány áttekinti a DRM-megoldásokat és egyéb alternatív módszereket.

Újszerű megközelítésben, a közgazdász szemüvegén keresztül kaphatunk képet az audiovizuális szektorban a közös jogkezelő szervezetek által alkalmazott szerzői jogdíjakról európai összehasonlításban, megvilágítva a jogdíjak gazdaságelméleti hátterét, közgazdasági funkcióit.

Végül a jogsértő forrásból való magáncélú többszörözés tilalma kérdésének igen árnyalt

megítéléséhez szolgáltat hasznosítható szempontokat a kötet.

A Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács a tanulmánykötettel hozzá kíván járulni a szellemitulajdon-védelmi szakmát érintő új kihívások hatékony kezeléséhez, új szabályozási javaslatok kimunkálásához és nem utolsósorban a szellemitulajdonvédelmi tudatosság további erősítéséhez.

 

 

A kötet adatai:
Kötés: puhakötés
Megjelenés éve: 2008
Terjedelem: 238 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789639157590
Kiadó
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu