A SZIMBOLIKUS ÁLLAMSZEMLÉLET KORA MAGYARORSZÁGON

-25%
A SZIMBOLIKUS ÁLLAMSZEMLÉLET KORA MAGYARORSZÁGON

Szerző: Váczy Péter

Attraktor Kiadó, 2004

1 900 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 425 Ft
Kezdete: 2023.02.26   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Sorozatunkban a magyar polgári történetírás legjelesebb - új kiadásban nem hozzáférhető - munkáit kívánjuk ismételt megjelentetéssel a szélesebb közönség számára megismerhetővé tenni. Azokat a munkákat, amelyeket a második világháború után nem az adott tudományterület változásának önmozgása, hanem a direkt politikai akarat iktatott ki a tudományos közgondolkodásból, az egyetemi tananyagokból és az érdeklődő nagyközönség látóköréből. Tudjuk, hogy a megjelentetendő írások témakörében a legtöbb esetben születtek újabb feldolgozások, de hiszünk abban, hogy a történettudományban is vannak állandó, „örök” értékű művek, melyek időszerűségét nem érinti egy-egy részletük (netán egész témakörük) későbbi, mégoly „korszerű” feldolgozásának megjelenése. A kiadó úgy gondolja, hogy a magyar történetírás utóbbi évtizedeiben túl sokáig volt hegemón helyzetben egyetlen ideológia ahhoz, hogy lemondhassunk a XIX. század utolsó és a XX. század első évtizedeinek gondolati sokszínűségét tükröző munkákról.

Váczy Péter 1904. március 17-én született a Turóc megyei Ruttkán. A középiskolát Kassán végezte, ezután a budapesti egyetem történelmet és művészettörténetet tanult, 1928-ban doktorált. Tanult és kutatott Bécsben, Rómában és Párizsban. 1929-tő1 a Magyar Nemzeti Múzeum Levéltári Osztályán dolgozott, majd 1937-tő1 a budapesti Tudományegyetem

magántanára. 1940-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. 1940-42 között a kolozsvári Bólyai Egyetem középkori tanszékének, 1942-tő1 a Pázmány Péter Tudományegyetem középkori egyetemes történeti tanszékének tanára. 1949-ben az Akadémia kizárta tagjai köréből, majd rövidesen betiltották történelmi tárgyú e1őadásait. 1968-ig csak művészettörténész hallgatókat oktathatott. 1989-ben rehabilitálták, ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben rendes tagjai közé választotta. Váczy Péter 1994. szeptember 28-án hunyt el.

(a Kiadó utószavából)

Kiadás éve: 2004
Terjedelem: 183 oldal

Tartalomjegyzék:

A SZIMBOLIKUS ÁLLAMSZEMLÉLET KORA MAGYARORSZÁGON

I.NÉHÁNY MAGYARÁZÓ SZÓ
II.ASZIMBOLIKUS ÁLLAMFELFOGÁS
l. ASERVIENS KÉRDÉS
2. A SZEMLÉLET FORMÁJA ÉS TARTALMA
3. AZ ÉRTÉKEK RENDSZERE
4. GRATIA ÉS FIDELITAS
5. AZ ÁLLAM JOGI SZEMÉLYISÉGE ÉS A HŰBÉRI ESZME
6. ÖSSZEFOGLALÁS
III. A SZEMLÉLET TÁRGYI FELTÉTELEI
l. A HŰBÉRISÉG KÉRDÉSE
2. A SZEMLÉLET KIALAKULÁSA ÉS A JUS MILITARE
3. VISSZAPILLANTÁS - NYUGATI ÉS KELETI PÁRHUZAMOK
JEGYZETEK

A MAGYARSÁG A ROMÁN ÉS GÓT STÍLUS KORÁBAN

TÁRSADALMUNK AZ ÁRPÁDOK ÉS ANJOUK KORÁBAN

A kiadó utószava

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789639580251
Kiadó
Attraktor Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu