TANULJUNK KÖNNYEN, GYORSAN NYILATKOZNI!

-15%
TANULJUNK KÖNNYEN, GYORSAN NYILATKOZNI!

Szerző: Bernáth László

Dialóg Campus Kiadó, 2001

 

1 980 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 685 Ft
Kezdete: 2020.05.01   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Egyszer mindenkit megkérdeznek. Ne reménykedjen senki. Lehet, hogy még beszélni sem tud, de egy tolakodó tévériporter-lány, vagy rádióriporter fiú odanyomja a szája elé a bunkósvégű, cégfeliratos mikrofonját, hátha sikerül egy bugyuta kérdésre legalább valami gőgicsélő "választ" kicsikarni. Kis ország vagyunk, ehhez képest sok az újság, a tévé csatorna, a rádióállomás, nincs tanintézet, amelyik ilyen-olyan okból kikerülhetné a nyilvánosság kíváncsiskodását. Általában nincs is olyan foglalkozás, amelynek a képviselőit ne szólítanák meg a legkülönbözőbb alkalmakkor. Az iparosok, vállalkozók adóügyekben, a pékek a kenyér ára kérdésében, az irodai dolgozók a bürokráciai útvesztőinek ügyeiben szerepelnek a leggyakrabban. A jogászok közül az ügyvédek a kedvencek. Az áldozatot, különösen, ha már halott, igazán nem lehet megszólítani, a bűnöző pedig, állampolgári jogaira hivatkozik, de ott van helyette a jogász. Tőle mindig megtudhatjuk miért nem, vagy miért csak ennyire, vagy annyira felelős a védence. A politikusok persze mindig mindenről nyilatkoznak, mert ők hivatalból mindenhez értenek, s ha valamit mégis ügyetlenül fogalmaznak meg, azt ráfoghatják a pontatlan sajtóra.

E sorok írója, aki már majd fél évszázada űzi az újságíró - a kérdező - mesterséget, mint e kis könyvecske címe is mutatja, most elsősorban a "civilek", a hétköznapi nyilatkozók mellé szeretne állni.

 

A kötet adatai:

Méret: A/5

Terjedelem: 138 oldal

Kötés: kartonált

 

A szerző személyes ajánlója könyvéhez:

 

Bőséges tapasztalattal rendelkezem arról, milyen is, amikor egy újságíró kérdéseire valaki nyögdécselve próbál válaszolni, mellébeszél, vagy éppen elhallgat. Ám arra is rá kellett jönnöm, hogy ennek nem mindig a butaság, a gyenge nyelvi kifejezőkészség, vagy az őszinteség hiánya az oka, hanem az a megfelelési kényszer, hogy szavaival ne csak önmagát, hanem hivatását, beosztását is képviselje. Számukra írtam – szakmánként eltérő – ötleteket a feszélyezettség leküzdésére.

 

Bernáth László

 

Tartalom:

Egyszer mindenkit megkérdeznek 7

Felkészülni és közbeszólni 15

Megtudni, ki vagyok én 23

Szakzsargon nélkül 31

Becsületsértés és etika 42

Ne kérjünk kérdéseket 53

Amikor illetékesek vagyunk 63

Az önkifejező művészek 73

Tanárok, diákok, katonák 96

A földművestől a bankpénztárosig 108

Politikusok, katonák, orvosok 121

Utószó 136

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-9310-40-7
Kiadó
Dialóg Campus
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu