A tejcukorérzékenység hazánkban minden harmadik embert érint. A jellegzetes tünetek (puffadás, hasmenés a tejtartalmú ételek fogyasztását követően) változó erősségűek lehetnek. A nagy mennyiségben természetes forrásként tejben és a tejtermékben található laktózt a laktáz enzim képes elbontani, ám ha ebből kevés van, vagy nincs a szervezetünkben, akkor keletkeznek a panaszok.
Milyen ételeket fogyaszthatnak a laktózérzékenyek? Milyen kezelési lehetőségei vannak a panaszokkal küzdőknek? Milyen egyéb betegségektől kell elkülöníteni? A hasznos tudnivalókon túl e kiadvány számos receptleírást is tartalmaz, mely ötletadóként kitűnően használható.
A szerzőről:
Gyurcsáné Kondrát Ilona:
Dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének vezetőségi tagja. 1978 óta dolgozik az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai intézetben terápiás dietetikusként, 1985 óta vezető dietetikusként. Számos könyv étrendi fejezetének szerzője. Oktatói, klinikai tanácsadói és szakmai munkája elismeréseként 2007-ben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az Év Terápiás Dietetikusa Díjjal tűntette ki.
A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 40 oldal
A tartalomból:
Bevezetés
Mi a laktózintolerancia?
A tejcukorérzékenység kezelése
Étrendi ajánlások laktózérzékeny gyermekeknek és felnőtteknek
Tanácsok élelmiszercsoportonként
Milyen ételeknél gondoljunk arra, hogy laktózt is tartalmazhatnak?
Laktózmentes receptek