A FRANCIA SZELLEM

-20%
A FRANCIA SZELLEM

Szerző: Eckhardt Sándor

Attraktor Kiadó Kft., 2003

3 400 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 720 Ft
Kezdete: 2023.02.26   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

"E könyv két kérdésre válaszol: milyennek látta magát a francia nemzet öntudata, amióta írásban eszmélkedik és mi kapcsolata van ezzel az öntudattal annak a szellemnek, mely a francia irodalomból felénk áramlik? Egy nemzet öntudata sok mindenből kerül össze. Van benne felelet az eredet és hivatás, a honnan? és a hová? kínzó kérdésére. Benne parázslik a fizikai értelemben vett haza, a kenyeret adó föld szeretete összes indokaival. Ott rejlik a főlénytudat, melyre minden népnek szüksége van a nemzetek gyilkos versenyében és benne rajzolódik ki az az erkölcsi arckép, melyet a köztudat saját használatára kielemez múltjából és jelenéből." (Részlet az Előszóból)

 

Sorozatunkban a magyar polgári történetírás legjelesebb - új kiadásban nem hozzáférhető - munkáit kívánjuk ismételt megjelentetéssel a szélesebb közönség számára megismerhetővé tenni. Azokat a munkákat, amelyeket a második világháború után nem az adott tudományterület változásának önmozgása, hanem a direkt politikai akarat iktatott ki a tudományos közgondolkodásból, az egyetemi tananyagokból és az érdeklődő nagyközönség látóköréből. Tudjuk, hogy a megjelentetendő írások témakörében a legtöbb esetben születtek újabb feldolgozások, de hiszünk abban, hogy a történettudományban is vannak állandó, „örök” értékű művek, melyek időszerűségét nem érinti egy-egy részletük (netán egész témakörük) későbbi, mégoly „korszerű” feldolgozásának megjelenése. A kiadó úgy gondolja, hogy a magyar történetírás utóbbi évtizedeiben túl sokáig volt hegemón helyzetben egyetlen ideológia ahhoz, hogy lemondhassunk a XIX. század utolsó és a XX. század első évtizedeinek gondolati sokszínűségét tükröző munkákról.

 

A jelen kiadás szövege mindenhol teljes egészében a mű első kiadásának (Magyar Szemle Társaság, 1938) szövegét követi, érintetlenül hagyva a szerző sajátos stílusát, írás- és kifejezésmódját, beleértve a ma már nem közkeletű terminus technikusokat is. Kizárólag a nyilvánvaló elírásokat és az értelemzavaró sajtó hibákat javítottuk. A szöveg helyesírását is csak ott igazítottuk a mai szabályokhoz, ahol ennek elmaradása véleményünk szerint zavaró lett volna. A szerző által idézett műcímeket is megtartottuk eredeti formájukban, még akkor is, ha az azóta közkézen forgó fordítások más címen jelentek meg és váltak ismertté.

 

(a Kiadó utószavából)

 

Egy korabeli recenzió Cs. Szabó László tollából:

http://epa.niif.hu/00000/00022/00631/20195.htm

 

Tartalomjegyzék:

 

ELŐSZÓ

 

I. A NEMZETI ÖNTUDAT

1. A frank hagyaték

2. A „gloire” nemzete

3. A gall hagyaték

4. Az isteni küldetés

5. Az emberiség fáklyája

6. A „művelt” francia

7. Az „édes” Franciaország

 

II. TÁRSASSZELLEM

1. Az udvari ember

2. A könnyelmű francia

3. Hiúság, beszédesség

4. Retorika

5. A szellemes francia

 

III. AZ ÉSZEMBER

1. Szellemesség és j6zanész

2. Világosság

3. A lélekelemzés

4. Érzékek és formák

 

MAGYAR TANULSÁGOK

 

Jegyzetek

 

A kiadó utószava

 

Kiadás éve: 2003

Terjedelem: 216 oldal

Kötés: keménytáblás

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789632067452
Kiadó
Attraktor Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu