A tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) jellemzője a tejtartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező haspuffadás és hasmenés. A tünetek nem mindenkinél egyformák, valakinél enyhébbek, másnál súlyosabbak. Ennek oka, hogy a tejcukrot bontó enzim (laktáz) –mely a tejcukor felszívódásához szükséges- vagy elégtelen mennyiségben van jelen, vagy valamilyen betegség következtében fogyatkozik meg a szervezetünkben. Az enzimhiány miatt a tejcukor nem bomlik le, ezért nem tud felszívódni és a vastagbélben gázképződéssel járó erjedési folyamat révén hasmenéssel távozik a szervezetünkből.
Hogyan mutatható ki a laktózérzékenység? Milyen formái és milyen kezelési módjai vannak? Mit jelent a laktózmentes diéta és milyen ételeknél gondoljunk arra, hogy laktózt is tartalmazhat? Milyen lehetőségek vannak manapság az enzimpótlásra és miért fontos a kalciumpótlás? A könyv szerzői ezekre és sok más felmerülő kérdésre adnak közérthető válaszokat.
A könyv függelékében más cukorfelszívódási zavarokról (fruktóz felszívódási zavar és fruktózintolerancia) is olvashat az érdeklődő olvasó.
A diétás tanácsok mellett számos recept elkészítési módjával, színes fotókkal szemléltetve ismertetik meg az olvasókat azzal, hogyan éljünk laktózmentesen.
A kötet adatai:
Kötés: puhatáblás
Megjelenés éve: 2012
Terjedelem: 290 oldal
A tartalomból:
• Orvosi szemmel a tejcukorérzékenységről
• A tejcukor érzékenység nem allergia!
• Kinőhető-e a laktóz intolerancia?
• Étrendi ajánlások
• Laktózintolerancia gyermekkorban
• A szerzett laktózérzékenység (szekunder laktázhiány) étrendi kezelése
• Laktózmentes receptek
• Dióhéjban a fruktóz felszívódási zavarról
• Élelmiszerek kalciumtartalma