A NEMZETKÖZI MIGRÁCIÓ ÉS KORUNK BIZTONSÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSAI

-15%
A NEMZETKÖZI MIGRÁCIÓ ÉS KORUNK BIZTONSÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSAI

Szerző: Szabó A. Ferenc

Zrínyi Kiadó, 2006

2 980 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 535 Ft
Kezdete: 2022.05.16   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A nemzetközi migráció annak ellenére, hogy mindig jelen volt a történelemben, igazán korunkban került a világ érdeklődésének homlokterébe. A globalizáció hihetetlen méreteket öltött, és a Föld minden sarkában érezteti hatását. Az ipari forradalom, majd a kapitalizmus térfoglalása idején nagy emberi mobilitás kísérte a világban végbemenő folyamatokat. Megtörtént a világ területi felosztása, majd sok szenvedés után az újrafelosztás is. A második világháború nyomán, rettenetesen pusztítások után sem állt vissza a régi, mozgó, változó, versengő világegység, amelyik lehetővé tette az emberek viszonylag szabad és önkéntes elhatározásból eredő vándorlását.

 

A mozgás és a változás ebben a történelmi időszakban a világ népességének hihetetlen mértékű szaporodásában mutatkozott meg. Alig két-három évtized alatt megduplázódott a Föld népessége. Elsősorban „a harmadik világban” ment végbe ez a nagyléptékű embergyarapodás. A nagy népességnövekedés és a világ fejlett részén megnövekedett fogyasztási lehetőségek a világ jövőbeli sorsáért aggódó gondolkodók körében az ökológiai szemlélet elterjedéséhez vezettek.

 

Népesedési szempontból ugyanis két, egymással ellentétes tendencia osztja meg glóbuszunkat. A túlnépesedés következében kialakult a demográfiai válság a világ kevésbé fejlett területein, ami alulfoglalkoztatáshoz, alacsony életszínvonalhoz és ennek következtében társadalmi elégedetlenséghez vezet. A fejlettebb régiókban – itt él a világ népességének mintegy hatoda – relatív munkaerőhiány van, jók a keresetek, magas a fogyasztás szintje, viszont a lakosság elöregedőben van.

 

A globális egységét újra visszanyert világ tehát éppen ott és abban nem globális, amiben leginkább annak kellene lennie. Ha a gazdálkodás, a tőke, a politikai rendszerek tekintetében megnyilvánuló szabad versengést nem hagyja az emberiség kiterjedni a nemzetközi migrációra, az emberek tényleg szabad és korlátok nélküli áramlására, akkor már leküzdöttnek vélt válságoknak nézünk elébe.

 

 

A tartalomból:

A visszájára forduló világ
Migráció és biztonság
Konfliktuselméletek a népesedésről és a migrációról
Nemzetközi irányzatok a migrációkutatásban
Hazai kutatások a nemzetközi migráció és a biztonság összefüggéseiről
A nemzetközi migráció biztonságpolitikai dimenziói
A nemzetközi migráció az EU-bővítés tükrében
Duális értelmezés helyett szintézist!
A terrorizmus elleni küzdelem és a nemzetközi migráció
Magyarország demográfiai biztonsága
Esettanulmányok
Összefoglalás
Irodalom
Névmutató

A kötet adatai:
Formátum: B/5
Kötés: keménytábla
Megjelenés éve: 2006
Terjedelem: 255 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789633274071
Kiadó
Zrínyi Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu