A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás (a szívkoszorúér-betegség és a stroke) a fejlett országokban a mai napig a vezető halálokot jelentik. A nagy rizikófaktorok: az elhízás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás betegség, a cukorháztartás zavarai (csökkent glukóz-tolerancia, cukorbetegség), valamint a dohányzás külön-külön is, de együttes előfordulásuk – a metabolikus szindróma – esetén sokszorosára növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
A könyv szerzője aktívan részt vett a Magyar Terápiás Konszenzus konferencián, amelyen a hazai orvostársaságok jeles képviselői közösen állították össze a nagy kockázatú csoportba tartozó betegek számára az életmódra és a gyógyszeres terápiára vonatkozó javaslataikat.
Ajánljuk e könyvet mindazoknak, akik szeretnék az egészségüket megőrizni és ezért hajlandók is tenni.
A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2006
Terjedelem: 128 oldal
Tartalomjegyzék
A szerző előszava
Az érelmeszesedés és következményei
A szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és fajtái
A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai
A szív- és érrendszeri kockázat felmérése és
beosztása súlyosság szerint
Nagy szív- és érrendszeri kockázat
Igen nagy kockázat
Közepes, illetve kis kockázat
Célértékek
Életmódváltoztatás
Fizikai aktivitás
Táplálkozás
Dohányzás
A rizikófaktorok rangsora
Az elhízás mint rizikófaktor
Haskörfogat
Az elhízás diétás kezelése
Zsírok vagy szénhidrátok?
Glikémiás index
Divatos fogyókúrás étrendek
Szemléletváltoztatás (viselkedés- és magatartásterápia)
Az elhízottak fizikai aktivitása
Az elhízás gyógyszeres, műtéti kezelése
Koleszterin és más lipid rizikófaktorok
A koleszterin és a szívinfarktus összefüggése
A koleszterinszint csökkentésének eredményei
A magas vérnyomás mint rizikófaktor
A magas vérnyomás gyakorisága
A sófogyasztás (NaCl) és a hipertónia összefüggése
Kálium, magnézium, kalcium és a vérnyomás
Alkoholfogyasztás és hipertónia
A stressz, a dohányzás és a vérnyomás
A mozgás és a vérnyomás
A vérnyomás célértékei
A diabétesz, mint rizikófaktor
Célértékek diabéteszben
A „négyesfogat”, a metabolikus szindróma
A testsúlyfelesleg csökkentésének hatásai
Alapvizsgálatok bármelyik rizikófaktor észlelésekor
Hasznos információk
Lipidközpontok
Mintaétrendek
Alacsony energia-, zsír- és koleszterintartalmú ételek (receptek)
Tápanyagtáblázat
Élelmi anyagok konyhasótartalma
Élelmiszerek glikémiás index szerinti csoportosítása
Szójegyzék – orvosi kifejezések magyarázata
Ajánlott irodalom
Hasznos linkek
Együttműködő partnerek
A SpringMed Kiadó kiadványai
A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége