SZÓRÓL SZÓRA

-15%
SZÓRÓL SZÓRA

Szerző: Lengyel Zsolt

Gondolat Kiadó, 2012

1 200 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 020 Ft
Kezdete: 2020.05.02   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A tanulmánykötet célja a magyar mentális lexikon vizsgálata egy ritkábban alkalmazott módszer, az egyválaszos kötött szóasszociációs technika segítségével. Az egyéni és a kollektív szókincs szervezettségére irányuló kutatás eredményei alapján a magyar beszédközösség jelentősebb csoportjaira nézve érvényes szabályok, tendenciák fogalmazhatók meg.

 

A tanulmánykötet két fejezetben fejti ki mondanivalóját. Az első fejezet (Szavak az elmében/Agyi szótár) általános bevezetésül szolgál: a mentális lexikon működését, struktúráját és a szóasszociációs vizsgálatokat tárgyalja. A második fejezet a szóasszociációs vizsgálatok adatait vizsgálja különböző szempontokból. Néhány alfejezete a nyert adatokat rendszernyelvészeti szemszögből dolgozza fel, tehát a nyelv mint humán szemiotikai rendszer nézőpont jelenik meg. Más alfejezetei a nyelvi funkciók sokféleségét tartják szem előtt, ezekben a használatnyelvészet játssza a vezető szerepet; itt kapott helyet például a Himnusz szóasszociá­ciók szerinti elemzése is.

 

A tanulmánykötetet a magyar nyelv újszerű megközelítése iránt fogékonyaknak, tanároknak, nyelvvel, beszéddel kapcsolatos tanulmányokat folytató egyetemi, főiskolai hallgatóknak hangsúlyosan ajánljuk. A szerző a Pannon Egyetem professor emeritusa.

 

A kötet adatai:
Formátum: A/5
Kötés: kartonált
Megjelenés éve: 2012
Terjedelem: 112 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-693-414-9
Kiadó
Gondolat Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu