Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Martin Opitz Kiadó

Fő kategória >KIADÓ >M-O >Martin Opitz Kiadó

Sorrend:

-10%
A CSESZNEKI VÁR ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE

Épületrégészet és számítógépes modellezés

Szerző: Rácz Miklós

Martin Opitz Kiadó, 2017

 

A bakonyi rengetegben megbúvó Csesznek vára – fekvésének és ebből adódó tájképi szépségének köszönhetően – egyik leglátványosabb, széles körben ismert építészeti emlékünk. A sziklacsúcson emelkedő felsővár ma is magasan álló maradványai talán a legjobban tükrözik azt a képet, amelyet a történelem iránt csak érdeklődő vagy épp az annak kutatásával foglalkozó egyaránt őriz magában a középkor környéküket uraló erősségeiről.

 
3 490 Ft
Akció: 3 140 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-10%
A TANULÁS HELYEI: ISKOLAÉPÍTÉSZET

Térformák – Társadalomformák 1.

Szerkesztők: Sárkány Péter, Tamáska Máté

Martin Opitz Kiadó, 2017

 

A pedagógus és az osztálytársak után az épített környezet az iskolai munka harmadik alappillére. Noha a tanítótér problematikája régóta foglalkoztatja a kutatókat, az elmúlt bő egy évtized minőségi és mennyiségi forradalmat hozott. Építészek, pszichológusok, szociológusok, pedagógusok és a neveléstudomány szakértői közösen kutatják a 21. század iskolájának lehetséges megoldásait. Napjaink törekvései radikálisan igyekeznek szakítani a folyosók és osztálytermek kaszárnyás, 19. századi örökségével. A reformpedagógiai koncepciók mentén a rideg iskolai térből barátságos tanulási helyek születnek: tanulóutcák, tanulóházak, kuckók, nyitott könyvtárak és agorák. A paradigmaváltás előzményeiről és lehetőségeiről szól ez a kötet. A magyar, osztrák, német és belga szerzők saját kutatási eredményeiken túl ablakot nyitnak a nemzetközi szakirodalomra, miközben számos, a gyakorlatban is alkalmazható megoldást is bemutatnak.

 
1 500 Ft
Akció: 1 350 Ft
Kezdete: 2017.09.13
A készlet erejéig!
-10%
 FALVAK AZ URADALMAK HELYÉN - A MEGSZŰNT NAGYBIRTOK TELEPES KÖZSÉGEINEK ÉPÍTÉSZETE 1945 UTÁN

Szerző: Tamáska Máté

Martin Opitz Kiadó, 2013

 

Magyarország meghatározó történeti településformája volt a nagybirtok termelési viszonyaihoz igazodó uradalmi falu. A pusztai szórványok alkotta településkép szerves egységet alkotott a környező kultúrtájjal. A könyv első része ennek a kevesek által kutatott településformának a kialakulásával és sajátos esztétikai értékeivel foglalkozik. Még kevésbé ismertek azok az új községek, amelyeket az 1945-ös földosztás részeként alapítottak az uradalmi falvak helyén. Holott ezek a falvak a vidéki modernizáció történetének rendkívül érdekes epizódját jelenítik meg. A korabeli építésztársadalmat megmozgató feladat eredménye egy jellegzetes formanyelv kibontakozása, amely a hagyományos falukép értékeit a modern építészet alapelveivel ötvözte.

 
1 500 Ft
Akció: 1 350 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A VIDÉKI TÉR EMLÉKEZETE

Az építészeti formaképződéstől a kulturális örökségalkotásig

Nagykarácsony, Sukoró és Tiszafüred esettanulmányaival

Szerző: Tamáska Máté

Martin Opitz Kiadó, 2011

 

A települési tér nem is tehet mást, mint emlékeztet, hiszen szerkezete generációk sokaságának a műve. Benne a múlt úgy tárul fel, mint a földtörténet a geológiai rétegekben. Az emberi környezetre azonban fokozottan igaz, hogy egymás mellé sorol régről itt maradt emlékeket és frissen lerakódott rétegeket. A vidéki utcákban látszólag minden rend nélküli szövetet alkotnak a kicsiny szőlőkunyhók és a lepényszerű amerikai otthonok, a sátortetős kockaházak és a parasztportából lett nádfedeles nyaralók. A kontrasztoknak azonban megvan a maga történeti magyarázata, sőt mi több, szociológiai törvényszerűsége is.

 
1 000 Ft
Akció: 850 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG PÉNZTÖRTÉNETE (1527-1608)

Szerző: Gyöngyössy Márton

Martin Opitz Kiadó, 2010

 

A kutatás tárgyának térbeli keretei megegyeznek a királyi Magyarország, azaz a török hódoltságtól északra fekvő, egyre szűkülő országrész határaival. Míg azonban 1527 és 1541 között az egész magyar királyság területén előkerült összes éremleletet forrásnak tekintettem, az írott források és a pénzveretek esetében csak a Habsburg-uralom alatt keletkezetteket, illetve kibocsátottakat vettem figyelembe. Szapolyai János (1526-1540) pénzverését ugyanis a magyar numizmatika hagyományosan a középkori magyar pénztörténet részeként tárgyalja. A terület elhatárolásában külön nehézséget jelentett a Tiszántúl és a Partium térsége, ezért az itt előkerült leletek tekintetében cezúrát kellett húznom a hódításokra és a területi hovatartozások változásaira figyelemmel.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ OZORA-TÓTIPUSZTAI AVAR FEJEDELEMI SÍROK

Szerző: Prohászka Péter

Martin Opitz Kiadó, 2012

 

Az ozora-tótipusztai leletek különleges szereppel bírnak az avarkor régészeti kutatásában. Az avarkor régészeti emlékanyagának meghatározása részben az 1871 őszén veremásás közben megbolygatott temetkezéseknek köszönhető. Ezen 7. századi fejedelemi sírok és mellékleteik alapos részletekbe menő közreadása és elemzése, annak ellenére nem történt meg, hogy a mellékleteik legnagyobbrészt a Magyar Nemzeti Múzeumba jutottak. Az adattári kutatások során előkerült hivatali jelentéseknek köszönhetően megtörténhetett a sírok rekostrukciója, a leletek régészeti elemzése és történeti környezetbe helyezése.

 
1 900 Ft
Akció: 1 615 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 RÉGÉSZETI KUTATÁS A KÖZÉPKORI VÁC NÉMET VÁROSRÉSZÉBEN

A Piac utcai mélygarázs területének megelőző feltárása

Szerző: Mészáros Orsolya

Szerzőtársak: Csippán Péter, Grynaeus András, Kenéz Árpád, Kreiter Attila, Pető Ákos, Szvath Márton, Viktorik Orsolya

Martin Opitz Kiadó, 2016

 

A középkori városi régészeti kutatás a régészettudomány egyik legfiatalabb – a 20. század második felében meginduló – témaköreinek egyike. Kutatási módszerei, úgy a terepi munka, mint a napvilágra kerülő emlékek értelmezése a régészet egyik legnehezebb, ám annál izgalmasabb és eredményekkel kecsegtető feladata. Vác történelmi belvárosában a városi régészeti kutatások több évtizedes múltra tekintenek vissza. A Piac utcai mélygarázs területén zajló leletmentő feltárás méretében mindeddig a legnagyobb kiterjedésű. Eredményei új megvilágításba helyezik a város múltjáról, helyrajzáról, építészetéről kialakított eddigi elképzeléseket.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A kincstalálásától az ásatásig

A kézirat lezárva: 2016. augusztus 15.

Szerző: Kálnoky-Gyöngyössy Márton

Martin Opitz Kiadó, 2016

 

"A következőkben a magyar kulturális örökségvédelem egyik - ha úgy tetszik: második - pillérének, a régészeti örökségvédelemnek kialakulását és jelenlegi rendszerének működését szeretnénk bemutatni, a tudománytörténet eredményeire alapozva, de jogi, jogtörténeti szemléletű megközelítéssel. Így elsődleges forrásaink az egykori és a ma hatályos régészeti tárgyú, vagy érdekű jogszabályok lesznek. (...) A régészeti rökségvédelem jogi normáinak többségét immár gyakran változó ágazat-, illetve feladatspecifikus törvények és rendeletek tartalmazzák: az egyes régészeti feltárási cselekmények kapcsán a különböző szereplők csak jogszabályi felhatalmazás alapján járhatnak el, ágazati jogszabályok jelölik ki számukra az alkalmazandó anyagi, eljárási és szervezeti normákat. Ismeretük éppen ezért fontos minden érintett számára." (Részlet a könyv Bevezetőjéből)

 

 
2 600 Ft
Akció: 2 340 Ft
Kezdete: 2017.09.30
A készlet erejéig!
-10%
MACES, WAR-HAMMERS AND TOPORS FROM HUNGARIAN COLLECTIONS

With over 375 colour illustration.

375 színes illusztrációval.

Szerző: Tibor S. Kovács

Magyar Nemzeti Múzeum-Martin Opitz Kiadó, 2016

 

Az angol nyelvű kiadvány bemutatja a Magyarország területéről származó buzogányokat, harci kalapácsokat, szekercéket és toporokat (baltapuska) a 10. századtól egészen 1952-ig. A katalógusba kerülő fegyverek többsége a Magyar Nemzeti Múzeumban található, de magángyűjtemények kiemelkedő darabjai is helyet kaptak a könyvben, csakúgy mint több erdélyi fejedelem, Ferenc József és más ismert történelmi személyek díszes fegyverei.

A 101 fegyver több, mint felét most ismerheti meg először a nagyközönség. Ajánljuk a kiadványt szakértőknek, gyűjtőknek, és ezen különleges fegyverek iránt érdeklődőknek.

A Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteményéről itt is tájékozódhat

 
15 000 Ft
Akció: 13 500 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-10%
MAGYAR PÉNZTÖRTÉNET 1000-1540

Szerző: Gyöngyössy Márton

Martin Opitz Kiadó, 2012

 

Magyarország középkori pénztörténete nemzeti történetünk izgalmas, de egyúttal különös fejezete. A középkori magyar állam gazdasági ereje közismert, az viszont már kevésbé, hogy ezt leginkább az akkor vert jó minőségű pénzek testesítették meg. Az államhatalom meggyengülése ugyanis mindig együtt járt a pénzrontással és a pénzhamisítással. A kötet szerzője arra vállalkozott, hogy a magyar pénz szerepét, jelentőségét ötszáz éven keresztül végigkövesse, nem elfeledkezve az ország területén kívül, de magyar fennhatóság alatt folytatott pénzverésekről sem. Összefoglalása azzal az igénnyel készült, hogy a tudomány új eredményeit bemutatva, további kutatások kiindulásaként is szolgáljon.

 
2 000 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁG FOGALMÁNAK ÉS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE

Koncepciók és alapmodellek Európában és Magyarországon

Szerző: Kisteleki Károly

Martin Opitz Kiadó, 2011

 

„Könyvem arra nézve kísérlet, hogy az államhoz tartozás jogi kategóriájaként szolgáló állampolgárság európai és magyar jogintézményének elmélet, fogalmi hátterét és a legfőbbnek ítélt intézményi megoldásait alapvetően a történeti elemzés eszközrendszerét felhasználva mutassam be.”

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
RÉGÉSZETI FURCSASÁGOK, CSACSKASÁGOK, MARHASÁGOK

Szerző: Trogmayer Ottó

Martin Opitz Kiadó, 2012

 

Már csak saját héjammá lettem.

Igaz, ezért sokmindent megtettem.

Megritkult hajam, kihullott a bajszom,

gyakran felriadva, nyugtalanul alszom.

Izmaim lötyögnek, járásom tétova,

nem jutok előre, se ide, se oda.

Arany ősz, szeptember, talán már december?

Megette a fene, szépkorú vénember!

 
1 990 Ft
Akció: 1 690 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
PALÁNKVÁRAK MAGYARORSZÁGON

Szerző: Tolnai Gergely

Martin Opitz Kiadó, 2011

 

Palánkvár – ezt a kifejezést hallva mindenkinek a 16–17. századi törökellenes végvári harcok jutnak eszébe, ez volt ugyanis a klasszikus időszaka ennek az erődítménytípusnak. A török–magyar várháborúk során mindkét fél nagy számban épített palánkvárakat saját területeinek, útvonalainak, határainak, átkelőinek védelmére. Vajon milyen volt ez az erődítménytípus, vannak-e, voltak-e olyan általános jellemzői, egyedi jellegzetességei, amelyek alapján egyértelműen megkülönböztethetőek a klasszikus kőváraktól? Erre a kérdésre keresi a választ jelen kötet, kísérletet téve a terminológia tisztázására, bevonva a kutatásba a korabeli írott forrásokból ismert elnevezéseket is. Kitér a palánkok építési módszereire, az egyes helyőrség létszámára, a folyamvédelemre és egyéb, kevésbé ismert sáncokra és őrtornyokra. A kötetet a szerző által a török kori Magyarországon azonosított palánkvárak katasztere zárja, részletes adatokkal és bőséges szakirodalmi hivatkozásokkal az egyes erődítmények történetére nézve

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
A MAGYAR BÉLYEGGYŰJTŐK ÉRMEI, PLAKETTJEI ÉS JELVÉNYEI

Szerzők: Leányfalusi Károly, Sós Ferenc

Martin Opitz Kiadó, 2006

 
1 275 Ft
-15%
XIX. SZÁZADI ÚTI BESZÁMOLÓK

Tóth Lőrinc és Petőfi Sándor műveinek összehasonlító szövegstilisztikai vizsgálata

Szerző: Nábrádiné Jurasek Ibolya

Martin Opitz Kiadó– Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2009

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
A LÓ FÉKTÁVOLSÁGA

Szerző: Trogmayer Ottó

Martin Opitz Kiadó, 2009

 

A hetvenöt rövid beszélyre osztott könyvecske kellemes, magával ragadó olvasmány.

 

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
ESZI, NEM ESZI

Szerző: Trogmayer Ottó

Martin Opitz Kiadó, 2009

 

Tisztázzuk, nem szakácskönyvet írtam. Csak valami olyasmit. Kedvet szeretnék teremteni lányoknak, fiúknak, házasoknak, elváltaknak, kezdőknek vagy nyugdíjasoknak a főzéshez. Nem igaz a közmondás, hogy az „éhség a legjobb szakács”. Ehhez még tegyük hozzá azt a mondást, amelyet a középiskolai menzán tanultam úgy hatvan éve: „Normális ember mindig éhes”.

Az ételek elkészítése nem boszorkányság: kedv, szeretet, bátorság és némi ügyesség szükségeltetik hozzá. Ha jól főzünk, megélhetjük azt az örömöt, amelyet a szakács érez a tisztára nyalt tányérok láttán. Összeszedtem régebbi írásaimat – többen bíztattak erre -, kiegészítettem más ízű gondolataimmal, aztán tudva, hogy egy ilyen munkát sosem lehet befejezni, most frissen kifőzve közzé teszem az egészet. Lehet, hogy több fűszer kellett volna bele, de csak ennyire tellett. Eszi, nem eszi, nem kap mást!

 
1 800 Ft
Akció: 1 530 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
JURISPRUDENTIA SPLENDIDISSIMA

Tanulmányok Nagyné Szegvári Katalin tiszteletére

Martin Opitz Kiadó, 2010

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A KOMÁROM-HAJÓGYÁRI AVAR TEMETŐ ÉS TELEP

Szerző: Trugly Sándor

Martin Opitz Kiadó, 2008

 

A Kárpát-medence egyik legjelentősebb késő avar temetőjének eddigi legteljesebb magyar nyelvű feldolgozását veheti most kezébe az olvasó. A késő avar nemesi középrétegnek nevezett, fegyveres lovasok hagyatékát tartalmazó temető a mai napig párját ritkítja az avar kori leletanyagban. A viszonylag kicsiny, mindössze 153 sírból álló temető 63 gazdag lovassírt rejtett, amelyekbe minden valószínűség szerint késő avar méltóságok (a kagán, a tudun vagy a jugurrus) harcos kíséretét temették. A kötet a temető és leletanyagának ismertetése mellett tartalmazza a közelben feltárt késő avar kori, de a jelek szerint még 10. századig továbbélő telep feltárásának bemutatását is.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 AZ ÚJFEHÉRTÓI ARANYÉREMKINCS – DER GOLDMÜNZSCHATZ VON ÚJFEHÉRTÓ

Szerző: Tóth Csaba, Ulrich Attila

Martin Opitz Kiadó, 2007

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 AZ ELPATTANT LÁNCSZEM... EMLÉKKÖNYV A SZÁZ ÉVE SZÜLETETT VÁKÁR TIBOR ÉPÍTÉSZMÉRNÖK-FESTŐMŰVÉSZ TISZTELETÉRE

Szerkesztette: Hadik András, Vákár Tibor

Martin Opitz Kiadó, 2008

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
CSONTVÁZAK A SZEKRÉNYBŐL – SKELETONS FROM THE CUPBOARD

Válogatott tanulmányok a Magyar Archaeozoológusok Visegrádi Találkozóinak anyagából 2002-2009 - Selected Studies from the Visegrád Meetings of Hungarian Archaeozoologists 2002-2009

Szerkesztette/Editors: Bartosiewicz László, Gál Erika, Kováts István

Martin Opitz Kiadó, 2009

 

A régészeti állattan az ember-állat kapcsolat sok ezer éves múltjának vizsgálata a régészeti lelőhelyek állatmaradványai alapján. Puszta csontjaikon túl azonban az állatok mindmáig jelképeink kulcsszereplői, a kultúra részei. Ahogyan hozzájuk viszonyulunk, abban mindig is önnön identitásunk tükröződött. E kötet bepillantást nyújt e különös tudományágba.

 

Archaeozoology is the study of the millenia old relationships between human and animals using remains recovered from archaeological sites. Beyond their bare bones, however, animals remain key symbols and as such, are inseparable from culture. Attitudes towards animals have always been part of our identities. This long awaited collection of papers offers a glimpse at our curious discipline.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 ÁLLAT- ÉS EMBERÁBRÁZOLÁSOK A KÉSŐ AVAR KORI ÖNTÖTT BRONZ ÖVVERETEKEN

Szerző: Fancsalszky Gábor

Martin Opitz Kiadó, 2007

 

A kötet a késő avar korszak – a 8. század – alakos ábrázolású bronzöntéses művészetének összefoglalása. Úttörő munkát tart a kezében az olvasó – ilyen mű magyar nyelven eddig még nem született. A több mint félezer eredeti méretben közölt tárgyrajz, ezek legjobbjainak nagyításai, leírása és elemzése, elterjedési térképeik eddigi ismereteinknél árnyaltabb képet rajzolnak a Kárpát-medencei avarság művészeti hagyományairól. A számos gyökérből táplálkozó avar birodalom és annak kultúrája hazánk területének utolsó nagy szervező ereje a honfoglaló magyarság megjelenése előtt – ezért is érdekes tárgyi hagyatékának tanulmányozása.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KINCSEK A LEVÉLTÁRBÓL I.

Szerző: Prohászka Péter

Martin Opitz Kiadó, 2005

 

A könyv címe – Kincsek a levéltárból – tartalmát tekintve többféleképpen is értelmezhető. Egyrészt megtalálható benne számos jelentős – a 18. és 19. században kincsnek nevezett – régészeti és numizmatikai lelet, illetve a velük kapcsolatban folytatott vizsgálatok során felvett, az előkerülési körülményeket, valamint az összetételüket tisztázó irat értékelése. Másrészt rengeteg olyan, levéltárakban és más közgyűjteményekben található, a régészeti, numizmatikai és művészettörténeti kutatás számára „kincset” érő tudósítás, leírás, rajz, amelyekből néhány érdekes és e tudományterületek számára jelentős, új adatokat nyújtó példát állított össze a szerző magyar és osztrák levéltári kutatásai nyomán, kiegészítve a hozzájuk kapcsolódó tudományos értékeléssel.

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 KINCSEK A LEVÉLTÁRBÓL II. TANULMÁNYOK EURÓPA KORA NÉPVÁNDORLÁS KORI RÉGÉSZETÉHEZ

Szerző: Prohászka Péter

Martin Opitz Kiadó, 2008

 

A Kincsek a levéltárból sorozat második kötetében olyan régészeti és numizmatikai leletek kerülnek közlésre, amelyek vagy csak részben, vagy egyáltalán nem voltak eddig ismertek. Egy részük ugyan a közgyűjteményeket gazdagítja, ám hiányoznak az előkerülésük körülményeire és a lelethez tartozó további darabokra vonatkozó adatok. A könyvben csokorba kötött tanulmányok elsődlegesen a kora népvándorláskor évszázadának emlékanyagából merítenek, amelyek a 4. század utolsó negyedétől az 5. századvégéig, 6. század elejéig tartott. Míg az időbeli kereteket a történelemformáló események adják meg, addig a térbeli határokat a forrásokban szereplő lelőhelyek nyújtják. Így a Kárpát-medenceiek mellett számos közép- és dél-európai kora népvándorlás kori lelet tudományos feldolgozása olvasható a kötetben. Maguk a leletek szorosan kapcsolódnak az európai történelmi folyamatokhoz, kiegészítve és alátámasztva a rendelkezésünkre álló forrásokat.

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR KÖZLEKEDÉSI BÁRCÁK

Szerzők: Zombori Lajos, Tóth József

Martin Opitz Kiadó, 2007

 

Jelen katalógus az eddig ismertté vált magyar közlekedési és közlekedéssel kapcsolatos bárcákat tartalmazza. A feldolgozás során a teljességre törekedtünk, így a fémből készült bárcák mellett papír alapanyagúakat is felvettünk az összeállításunkba. [...]

Az egyes fejezetek előtt a bárcák és jegyek bevezetésének körülményeiről adunk rövid történeti áttekintést. A katalógus végén a közlekedéssel kapcsolatos bárcairodalmi hivatkozásokat soroljuk fel. [...]

Részlet a kötet Bevezetéséből

 
3 600 Ft
Akció: 3 060 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 IN NECESSITATE... A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC IDŐSZAKÁNAK „LABANC” SZÜKSÉGPÉNZEI

Szerző: Szermán Attila

Martin Opitz Kiadó, 2003

 

A II. Rákóczi Ferenc vezetett „kuruc” állam rézpénzverése jól feldolgozott területe a magyar pénztörténetnek, ezzel szemben kevésbé közismert, hogy ellenfeleik, a „labancok” is folyamodtak időnként szükségpénz-kibocsátáshoz. A „kurucok” által ostromgyűrűbe fogott császári erődítményekben, így az Eperjesen, Kassán, Lipótváron és Nagyváradon kibocsátott réz szükségpénzek történetével foglalkozó mű ez idáig nem látott napvilágot. Szemán Attila gazdag írott és tárgyi forrásanyagon alapuló tanulmánya először foglalja össze a négy császári erődítmény „labanc” szükségpénz-kibocsátásának történetét., gazdasági hátterét és a pénzek ikonográfiáját. A tanulmányt részletes katalógus követi, amely jelenleg a legteljesebb korpusza a „labanc” szükségpénzeknek.

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 FLORENUS HUNGARICALIS. ARANYPÉNZVERÉS A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON

Szerző: Gyöngyössy Márton

Martin Opitz Kiadó, 2008

 

A magyar aranyforint a középkor nemzetközileg elismert valutája volt – népszerűsége kiváló minőségében rejlett, hátterét a világviszonylatban is kimagasló magyarországi nemesfémbányászat adta. A kötet a középkori magyar aranyforint mintegy kétszáz éves történetét követi végig, gazdaságtörténeti és ikonográfiai szempontokat, valamint az éremleletek elemzéséből levonható tanulságokat egyaránt felvonultatva. A középkori magyar aranypénzek típusait, az aranypénzverés volumenét, a pénzverdéket, továbbá a pénzek európai forgalmát bemutató szöveget gazdag, éremképeket és térképet is felvonultató illusztrációs anyag egészíti ki.

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
RÉGÉSZETI NYOMOZÁSOK MAGYARORSZÁGON

Szerkesztette: Ilon Gábor

Martin Opitz Kiadó, 2008

 

Milyen volt ember és természet kapcsolata a jégkorszakban? Hogyan bányászott a kőkori ember? Mit lehet kezdeni egy töredékes római felirattal? Milyen kincseket rejt a Duna medre Bölcskénél? Valóban Magyarországon találták a világhírű Seuso-kincset? Hol székelt az avar kagán? Mit olvashatunk le egy légi fotóról? Milyen szerepet töltött be a kutya a középkori magyar jogszokásban? Hogyan használhatók kormeghatározásra az évszázados fatörzsek? Ki építette az első szolnoki Tisza-hidat?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a kötet 19, zömében régész szerzője. Mellettük egyenrangú partnerként jelennek meg más tudományágak: például a régészeti növénytan és állattan, a régészeti embertan és a dendrokronológia. A tanulmányok érdekfeszítő feltárások és elemzések kapcsán villantják fel az utóbbi másfél évtized hazai régészeti kutatásának néhány jelentős eseményét, bepillantást engedve egy-egy régészeti „nyomozás” folyamatának kulisszatitkaiba.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 EXCAVATIONS IN THE ROMAN AUXILIARY FORT OF ANNAMATIA (BARACS)

First Volume

Szerző: Péter Kovács

Martin Opitz Kiadó, 2005

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 „EGY NEMZETEK LÉVÉN...” A NYUGAT-DUNÁNTÚL BOCSKAI ISTVÁN 1605. ÉVI HADJÁRATA IDEJÉN

Szerző: Dominkovits Péter

Martin Opitz Kiadó, 2006

 

„Az alábbi kis munka nem hadtörténeti finomítás céljából született. A szerző soproni levéltárosként a Nyugat-Dunántúl nemesi társadalmát, a 17. századi Szombathely történetét kutatva, Sopron város kora újkori iratanyagának forráskutatása, -feltárása során találkozott az 1605. év ambivalens helyi történéseivel.”

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 BOCSKAI ÉS KORA... TANULMÁNYOK A BOCSKAI-SZABADSÁGHARC 400. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

Főszerkesztő: Czigány István

Szerkesztetők: Bertók Krisztina, Kisteleki Károly

Martin Opitz Kiadó, 2005

 

Bocskai István neve és alakja összefonódott az általa vezetett felkeléssel, amely később Bocskai-szabadságharc néven vonult be hazánk történetébe. Bocskai fegyveres küzdelme nyitánya volt a 17-18. századi Habsburg-ellenes rendi szabadságküzdelmeknek.

[...] A magyar kutatók már eddig is sokat tettek annak érdekében, hogy a Bocskai-szabadságharc és kivívott vívmányai méltó helyet foglaljon el a magyar és az európai történelemben, hadtörténelemben és a hadtudományban.

Bízunk abban, hogy a 400 éve kitört szabadságharcról való megemlékezések és tudományos rendezvények új adatokkal, tényekkel és összefüggésekkel fogják gazdagítani a Bocskai-szabadságharcról kialakult képet. A jelen kötet alapját képező konferencián előadásokat tartó szakemberek, kutatók eddigi munkássága, úgy vélem megfelelő garancia arra, hogy eddig még ismeretlen, értékes elemekkel és újszerű színekkel járulnak hozzá a Bocskai-szabadságharc eseményeinek és történetének még teljesebb, még hitelesebb képének felvázolásához.

 

Részlet Ács Tibor előszavából

 
1 500 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
AVAROK PUSZTÁI - Elfogyott

Régészeti tanulmányok Lőrinczy Gábor 60. születésnapjára

Szerkesztette: Anders Alexandra, Balogh Csilla, Türk Attila

Martin Opitz Kiadó - MTA BTK MŐT, 2014

 

Lőrinczy Gábor régész a magyarországi avar és honfoglalás kori régészet meghatározó alakja. 2012-ben, 60. születésnapján a magyar régészet kiváló kutatói, valamint külföldi szakemberek, összesen 53 szerző köszöntötte. Az ünnepi kötet végül 2014-ben jelenhetett meg a Martin Opitz Kiadó, az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának, valamint az PPKE BTK és az ELTE BTK Régészeti Tanszékeinek összefogásával és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával. Ez a széles körű együttműködés is jelzi, hogy a

kötet szakmai színvonala nem mindennapi. A kiadvány döntően a Kárpát-medence szarmata-, népvándorlás-, honfoglalás- és Árpád-korának régészetével foglalkozik, új leletközléseket tartalmaz, és különböző kutatási problémákat tárgyal.

 
6 500 Ft
HUSZÁRFEGYVEREK A 15-17. SZÁZADBAN - Elfogyott

Szerző: Kovács S. Tibor

Martin Opitz Kiadó, 2010

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy ajánlhatjuk Kovács S. Tibor  remek könyvét a huszárok fegyverzetéről. A Nemzeti Múzeum Fegyvertárának vezetője egyedülálló vállalkozást valósított meg, amikor feldolgozta a magyar huszárság korai anyagát. Korábban ilyen nagyívű vállalkozás nem volt, sem a hazai sem a külföldi kutatásban. A könyv  mind a kutatóknak, mind az érdeklődőknek jelentős segítséget nyújt a fegyvernem kialakulásának megértésében.

 

A huszárság Hunyadi Mátyás uralkodása alatt vált jól hasznosítható és elfogadott fegyvernemmé, a mohácsi csata (1526) után pedig egyedüli záloga lett Magyarország védelmének. A szerző célja az volt, hogy a fennmaradt tárgyi emlékanyagot a megfelelő történeti környezetbe helyezze, és ez által a lehető legteljesebb képet nyújtsa a "legmagyarabb fegyvernem" korai évszázadairól.

 

 
4 990 Ft

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.