MÁGÓCSY-DIETZ SÁNDOR. MINDENNAPI TÖRTÉNET EGY EGYETEMI TANÁRRÓL

MÁGÓCSY-DIETZ SÁNDOR. MINDENNAPI TÖRTÉNET EGY EGYETEMI TANÁRRÓL

Szerző: Koudela Pál

L’Harmattan Kiadó, 2010

2 300 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Egy életút, egy család bemutatása mindig narratíva. Ez a könyv azonban igyekszik a biografikus történetalkotás hagyományos kereteit szétfeszíteni, s teszi ezt azzal a szándékkal, hogy – Giovanni Levi szavaival élve – a kisember életén keresztül mutassa meg a hétköznapi élet törvényeit. A monográfia gerincét tehát Mágócsy-Dietz Sándor (1855–1945) botanikus, egyetemi tanár, akadémikus és családja sorsának bemutatása alkotja, de a tudomány- és művelődéstörténeti szempontok kisebb részét teszik ki ennek a történetnek. Az életmód, a karrier, az iskola, a kapcsolatok ábrázolása dominál, és a népesedés és gazdaságtörténet képezi az elsődleges kontextust.

A források igen bőségesen álltak rendelkezésre mind levelezés, mind memoárok formájában, hogy ne csak mobilitástörténetet alkothassunk, hanem egy személyiség formálódásának meadi vagy halbwachsi leírására is lehetőség nyíljon.

A könyv leíró szempontból tehát a 18. század végén Magyarországra települt német család asszimilációjával és a polgári-kereskedő szülők fiának értelmiségivé válásával foglalkozik, bemutatva azokat a részleteket, melyeket mind a társadalomtörténeti, mind a strukturális elemző művek általában kihagynak. Hogyan éli meg a családtól elszakadó gyerek az eperjesi kollégiumi éveit? Hogyan lehet magántanári, majd egyetemi rendes nyilvános tanári kinevezéshez jutni a Monarchiában? Mit jelent egy szoros gyerekkori barátság és annak elvesztése, különösen, ha befolyásos és jómódú ügyvédről van szó? Mit jelent protestánsnak lenni a dualizmus korában Magyarországon? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a hétköznapi ember látószögéből.

 

 

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2010
Terjedelem: 236 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-303-5
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu