TÁBORNOKI KAR 1945-1956

-15%
TÁBORNOKI KAR 1945-1956

A Magyar Honvédség és a Magyar Néphadsereg tábornokai a második világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc között

Szerző: Maruzs Roland

HK Hermanos Kiadó, 2011

4 900 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

4 165 Ft
Kezdete: 2023.09.13   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Hogyan lehetett 4–6 elemit végzett péksegédből, kőműves segédből, villamosvezetőből vezérőrnagy, altábornagy és vezérezredes? Miért zártak börtönbe és likvidáltak jól képzett tábornokokat koncepciós perek keretében? Ki volt az a tábornok, aki felesége „kulák-származását” bejelentette? Kik lövettek békés tüntetőkbe az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a kiváló fiatal hadtörténész kötete, amely régóta várt hiánypótló mű az adott korszak hadseregének tábornoki karáról.

 

„…A háborút követő öt esztendő múlva a hadsereg tisztikarában és legfelső vezetésében csak az új rendszer elkötelezettjei maradhattak. A többieket eltávolították vagy börtönbe zárták, de sok esetben előfordult, hogy a rendszer ellenségének kikiáltott tiszteket koncepciós eljárás után a szovjet Gulag mintájú internálótáborba zárták vagy kivégezték. A katonai felső vezetésben az ideológiai meggyőződés és megbízhatóság fölülírt mindent. Az iskolai végzettség és a szakmai hozzáértés háttérbe szorult, a hazaszeretet fogalmát tűzzel-vassal irtották és a szovjet rendszer, valamint az internacionalizmus imádata és feltétlen kiszolgálása lett a mérvadó. A honvédségből időközben néphadsereggé változtatott haderő a kommunista diktatúra támaszává vált. Az új hatalom által a káderekből verbuvált tábornoki kar magától értetődően legfőbb letéteményese volt a rendszernek…”

 

A kötet adatai:
Formátum: 220 x 280 mm
Kötés: keménytáblás
Megjelenés éve: 2011
Terjedelem: 192 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789638895943
Kiadó
HK Hermanos Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu