Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Osiris Kiadó

Fő kategória >KIADÓ >M-O >Osiris Kiadó

Sorrend:

-15%
A REJTÉLYES TISZAESZLÁRI PER

Szerző: Blutman László

Osiris Kiadó, 2017

 

Egy kis tiszaeszlári cselédlány, Solymosi Eszter eltűnése a 19. század végén egy felkavaró, ősi indulatokat és izzó konfliktusokat gerjesztő bűnperhez vezetett. Százharminc év sem volt elég, hogy az üggyel kapcsolatban kialakult szellemi és érzelmi görcsök oldódjanak. Sokan hinni vélik, hogy már minden tisztázódott, pedig a lány sorsa rejtély maradt, s ezt a rejtélyt további, máig megmagyarázatlan események övezik. Nehezen hihető, de két résztvevőt leszámítva, a leghíresebb magyar bűnpert részleteiben jogász eddig nem dolgozta fel a peranyagok alapján. Ezt most a könyv szerzője megtette. Ezután az ügyről már nem lehet úgy gondolkodni és beszélni, ahogy eddig lehetett.

 
4 280 Ft
Akció: 3 640 Ft
Kezdete: 2017.12.05
A készlet erejéig!
-15%
KOSZTOLÁNYI DEZSŐ ÉLETE

Szerző: Arany Zsuzsanna

Osiris Kiadó, 2017

 

"Ahogy minden esendő emberi élet, a művészlét sem a tökéletességről szól, hanem az örökös belső harcokról és a tökéletlenség vállalásáról. Noha az életrajz történetet mesél, mindeközben olyan portrét tár elénk, mely az adott személy önmagával folytatott vívódásait, döntési helyzeteinek nehézségeit mutatja be. ... Minden életrajz tükör is egyúttal: az egyén életén keresztül önmagunkat és társadalmunkat, korunkat segít jobban megérteni. >>Ha egyetlen mondattal kellene meghatároznom az életrajzot, az emberi megértés művészetének hívnám és az emberi természet ünneplésének.

 
4 980 Ft
Akció: 4 235 Ft
Kezdete: 2017.12.05
A készlet erejéig!
-15%
AZ ELMARADT ALKOTMÁNYOZÁS

Szerző: Sz. Bíró Zoltán

Osiris Kiadó, 2017

 

Oroszország a XVII. század végén még Európa perifériájának számított. I. Péter uralkodása előtt nem akadt egyetlen olyan európai állam sem, amely komolyan mérlegelte volna annak lehetőségét, hogy Moszkóviával szövetséget kössön. A cárok országa ugyan itt volt Európában, ám a szomszédain kívül alig vettek róla tudomást. Vagy, ha mégis, akkor Oroszországban leginkább csak az elrettentő példát láttak. Még Jean Bodin is, aki a XVI. század végen kiadott, államról értekező könyvében a moszkvai fejedelmet - a török szultán mellett - Európa egyetlen olyan uralkodójának tartotta, aki országában nemcsak az ott elő embereknek, hanem javaiknak is kizárólagos ura, és ,,akinek az alattvalóit holopnak, azaz rabszolgának hívjak".

 
3 480 Ft
Akció: 2 960 Ft
Kezdete: 2017.11.26
A készlet erejéig!
-15%
PEDAGÓGUSOK PSZICHOLÓGIAI KÉZIKÖNYVE I-III.

Szerkesztő: N. Kollár Katalin, Szabó Éva

Osiris Kiadó, 2017

 

A három kötet egymásra épül, de külön-külön is használhatóak, mint ahogy az egyes fejezetek is önállóan értelmezhetők, felhasználhatók konkrét gyakorlati problémák megoldásához, pszichológiai jelenségek hátterének, működésének jobb megértéséhez. Az első kötetben a fejlődéspszichológiával és a tanulással kapcsolatban levő kérdésköröket tárgyaljuk. A második kötetben a személyiségelméleteket és a személyiség jellemzőit mutatjuk be, és a tanári gyakorlat számára fontos szociálpszichológiai, pedagógiai pszichológiai kérdéseket tárgyaljuk. Végezetül a harmadik kötetben bemutatjuk az egészségpszichológia és klinikai pszichológia megközelítését és tágabb kontextusba is helyezzük a nevelés és oktatás kérdésköreit, érintünk szociológiai és kulturális összefüggéseket is.

 
9 980 Ft
Akció: 8 485 Ft
Kezdete: 2017.11.10
A készlet erejéig!
-15%
A KNER CSALÁD ÉS MÁS TÖRTÉNETEK

Szerző: Erdész Ádám

Osiris Kiadó, 2017

 

A történeti folyamatokat többféle közelítéssel lehet feltárni. Erdész Ádám jelen kötetben összegyűjtött tanulmányaiban társadalomtörténeti nézőpontból vizsgálja a 19-20. század néhány fontos kérdéskörét. A történész-levéltáros szerző olyan kutatási témákat választott, amelyek gazdag forrásanyaga a folyamatok megragadása mellett az olvasó számára átélhető, érdekes történeteket ígér. A közölt írások négy nagyobb fejezetet alkotnak: az első tíz tanulmány a magyar könyvművészet történetében meghatározó szerepet játszó Kner családról szól, a família őseinek magyarországi felbukkanásától a család tagjainak deportálásáig.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-15%
VADÁSZJELENETEK MAGYARORSZÁGON

Szerző: Tódor János

Osiris Kiadó, 2017

 

A riport-szociográfia a 2000-es évek első évtizedének legsúlyosabb, gyilkosságokba torkolló etnikai jellegű konfliktusait dolgozza föl az oknyomozó újságírás és az irodalmi szociográfia módszereivel. A magyar társadalmat évekig sokkoló olyan gyűlölet-bűncselekményeket mutat be, elemez, mint az olaszliszkai csoportos emberölés: Szögi Lajos tanár bestiális agyonverése, a veszprémi román kézilabdázó, Marian Cozma meggyilkolása, illetve a hat cigány származású magyar ember – köztük egy 4 és féléves kisfiú – halálát követelő rasszista indíttatású sorozatgyilkosság. A riport-szociográfia a rendőrségi nyomozástól a jogerős bírósági ítéletekig kronologikus sorrendben követi végig a történéseket, megszólaltatva a tetteseket, az áldozatok hozzátartozóit, az érintett települések lakóit, illetve a szakembereket (rendőrök, ügyvédek, kriminológusok, pszichológusok, igazságügyi szakértők stb.).

 
2 880 Ft
Akció: 2 450 Ft
Kezdete: 2017.10.29
A készlet erejéig!
-15%
  VIGHÉK - IZINGER ANNA ÉLETÚTINTERJÚI A RENDSZERVÁLTÁS ÉVEIBŐL

Szerző: Izinger Anna

Osiris Kiadó, 2017

 

Életinterjúkat olvasva lépten-nyomon meglepetések érhetnek bennünket. Korrigálhatják, árnyalhatják a történelmi kánonok bennünk kialakult lenyomatait egy-egy korról. A kötet, amelyet az olvasó a kezében tart, két szerkesztett életú­tinterjút tartalmaz a rendszerváltás éveiből. Egy idős, zalai paraszt házaspár és egy 1943-ban született, székesfehérvári, első generációs értelmiségi nő mesélnek, felmérve addigi életüket, számba véve kudarcaikat és eredményeiket egy még ismeretlen új világ küszöbén.

 
2 180 Ft
Akció: 1 855 Ft
Kezdete: 2017.09.20
A készlet erejéig!
-15%
NIPPON-BABONA - A MAGYAR-JAPÁN KAPCSOLATOK TÖRTÉNETE

Szerző: Wintermantel Péter

Osiris Kiadó, 2017

 

A magyar-japán diplomáciai viszony historiográfiánk egy eddig még kevéssé feltárt területe. Mivel ez a kétoldalú kapcsolat nem számított egyik korban sem a magyar vagy a japán külpolitika különösebben hangsúlyos területének, eleddig nem is került sor még e reláció részletesebb feltárására: a magyar, illetve a japán külpolitika történetét feldolgozó munkák csak rövid említés szintjén foglalkoztak a távol-keleti szigetország és Magyarország közötti kapcsolatok kérdésével. Hasonlóképp, a korábbi kétoldalú kapcsolattörténeti kutatások - a két nemzet közötti kulturális érintkezés bemutatása mellett - kisebb mértékben az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán kapcsolatára, nagyobbrészt pedig a két háború közötti, illetve a második világháború alatti magyar-japán érintkezés bemutatására koncentráltak, szinte teljesen figyelmen kívül hagyva az 1945 utáni időszakot.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.09.20
A készlet erejéig!
-15%
  HEGYMENET. TÁRSADALMI ÉS POLITIKAI KIHÍVÁSOK MAGYARORSZÁGON

Szerkesztette: Jakab András, Urbán László

Osiris Kiadó, 2017

 

"Megvan, és itt olvasható a bizonyíték arra, hogy a magyar elit képes szembenézni az ország problémáival, sőt kiutakat is képes megjelölni. Ez a kötet tematikáját tekintve igen nyomasztó is lehetett volna - ehelyett számomra az utóbbi idők leglelkesítőbb olvasmánya lett: a középgeneráció üzenete a magyar fiataloknak arról, hogy érdemes itthon maradni. Egy társadalomtudományi hátterű vízió az ország helyzetéről és jövőjéről,

amely a közvéleménynek és a döntéshozóknak is igen hasznos lehet." Chikán Attila közgazdász, akadémikus

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.06.10
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR TÁRSADALOM- ÉS SZOCIÁLPOLITIKA

Szerző: Ferge Zsuzsa

Osiris Kiadó, 2017

 

A könyv egy értékalapú társadalompolitika keretében világítja meg a szociálpolitika konkrét céljait, elveit és magyar gyakorlatának részleteit. A szociálpolitika céljai között szerepel a piac korlátozása vagy korrigálása a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a gyerekek esélyeinek közelítése, a szükségletek jobb kielégítése érdekében. A cél tehát nemcsak a szegénység enyhítése, hanem mindenki biztonságának erősítése, a kirekesztés gyengítése, a jövő feltételeinek javítása a jövőbe történő beruházásokkal, jobb foglalkoztatással, egészségüggyel és oktatással. A könyv ebben a keretben vizsgál három összefüggő kérdést: milyen célokat követtek az egyes ciklusok kormányainak szociálpolitikai beavatkozásai; összefüggő folyamat-e a 25 év; végül mennyire voltak sikeresek ezek a beavatkozások. A válaszok nem derűsek.

 
4 980 Ft
Akció: 4 235 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
AZ ISZLÁM ÁLLAM KALIFÁTUSA

Szerző: Arany Anett – N. Rózsa Erzsébet – Szalai Máté

Osiris Kiadó, 2016

 

Az egész világ megdöbbent, amikor 2014 nyarán a magát Iszlám Államnak nevező szervezet vezetője kikiáltotta a kalifátust, megtagadva nemcsak Irak és Szíria, de voltaképp az összes muszlim többségű állam létjogosultságát. A „vállalkozás” megdöbbentő kegyetlenséggel, brutalitással és tragikus terrormerényletek sorozatával járt, melyekkel mintegy kikényszerítette a nemzetközi közösség reakcióját; azonban egyértelmű visszaszorulása ellenére a mai napig meghatározza a nemzetközi közbeszédet és politikát. Ugyanakkor az Iszlám Állam jelenségével kapcsolatos alapvető kérdések a mai napig nyitottak maradtak.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
AZ 1956-OS MAGYAR FORRADALOM

Szerző: Rainer M. János

Osiris Kiadó, 2016

 

Bevezetőt egész tudományágakról vagy – a történetírásban – nagy történeti folyamatokról, korszakokat meghatározó jelenségekről szokás írni. Az 1956-os magyar forradalom helye a nemzeteken átívelő és a nemzeti történelemben, emlékezetének sajátos szerepe a későbbi időkben, a róla szóló irodalom sokasága indokol egy ilyen összegzést. Olyat, amely elsősorban történeti problémákra, máig tartó szellemi hatásokra figyel. Azt kérdezi, miért meghatározó esemény 1956 a történelem távlatában, miért fontos a ma embere, társadalma, közösségei számára, miért az nekünk, magyaroknak, s fontos-e valamiért a világnak.

 
3 480 Ft
Akció: 2 960 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
ÉRKEZÉSI OLDAL. EURÓPA ÉS A BEVÁNDORLÓK

Szerző: Paul Scheffer

Osiris Kiadó, 2016

 

„Az emberben egyre csak erősödik az érzés, hogy a napjainkban tapasztalható bevándorlás és az arra adott reakciók eddig nem igazán vitték előbbre a nyugati társadalmakat. És egyre nyugtalanítóbb, hogy hazánkban, de a környező országokban is a tolerancia és a szabadság komoly szakítópróbának van kitéve. Korunkban a haladás az egyetlen mérce, és ha valaki sajnálja, hogy valami végleg eltűnik, automatikusan a fejéhez vágják, hogy az csak a múlt, mégpedig egy idealizált múlt iránti nosztalgia. Mániákusan átköltjük a valóságot, az elszegényedést gazdagodásnak, a hiányos nyelvtudást kétnyelvűségnek nevezzük, a szellemi korlátoltsághoz pedig jóindulattal illik viszonyulni. De bármilyen rugalmasak is a szavak, a valóság ettől még nem lesz elviselhetőbb. A bevándorlás nyomán támadt konfliktusokat így már nem lehet elkenni.”

 
3 480 Ft
Akció: 2 960 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
ELMOZDULÁSOK

Irodalomkritika

Szerző: Takáts József

Osiris Kiadó, 2016

 

Több évvel ezelőtt azt vettem észre, hogy kritikusként szinte csak két műfaj áll a rendelkezésemre, ha valamilyen témáról írni szeretnék: a szaktanulmány és a könyvkritika, holott e kettőnél jóval több értekező prózai műfaj létezik. A szerkesztők azonban szaktanulmányt és könyvbírálatot kérnek vagy fogadnak szívesen, s nekem magamnak is – sok más kritikushoz hasonlóan – e két műfajra áll rá leginkább a kezem. A kritikai megszólalás műfaji beszűkülését tovább erősíti, hogy az utóbbi időben a bírálatok is elkezdtek szaktanulmányosodni: egyre hosszabbak és egyre több lábjegyzettel felvértezettek.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
UTAZÁS EURÓPA MÉLYÉRE

Szerző: Muszatics Péter

Osiris Kiadó, 2016

 

Muszatics Péter kötete különös mestermű. Mestermű irodalmi minősége miatt – erre még visszatérek – s különös tárgya miatt is (…) Magyarország, a magyarok most »Kelet-Európához« tartoznak? Vannak, akik ezt mondják, sőt hirdetik. De Muszatics nem ilyen hajlamú magyar. Európai magyar, történelemmel átitatott. Európai, aki a mostani Közép- és Kelet-Európával, városaival, történelmével van átitatva, komolyan és mélyen, mint Márai vagy Szerb. Nagy írók, és Muszaticshoz valahogy hasonlíthatók. Mi történt és mi történik ott? Mi Közép-Európa és mi Kelet-Európa? Hol vannak a határok?

 
2 180 Ft
Akció: 1 855 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
DISZKURZÍV POLITIKATUDOMÁNY

Bevezetés a politika interpretatív szemléletébe és kutatásába

Szerző: Szabó Márton

Osiris Kiadó, 2016

 

A Diszkurzív politikatudomány egy alternatív szemléletű politikatudomány kialakítására irányuló kísérlet összefoglaló munkája. A könyv meggyőzően bizonyítja, hogy a politika reális valóságában meghatározó módon jelen van az egyének nyilvános és közös értelmezése és diskurzusa; a politika ezért sem tekinthető pusztán csak objektív rendszernek, ami szükségszerűségként szakad a nyakunkba, hanem emberek által értelmezve teremtett és alakított valóság.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
MAGYARORSZÁG POLITIKAI GAZDASÁGTANA

Az északi modell esélyei

Szerző: Pogátsa Zoltán

Osiris Kiadó, 2016

 

Magyarország a rendszerváltáskor számos kapitalizmusmodell közül választhatott volna. Ezzel szemben egy sehol nem létező, absztrakt tankönyvi modell alapján épített ki neoliberális kapitalizmust. Ennek következtében nem jött létre érdemi tanult, független középosztály, amely képes lett volna a demokráciát működtetni, fenntartani. A külföldi működőtőke-függő felzárkózási modell kudarca, a humántőke képző alrendszerek (oktatás, egészségügy, szociálpolitika) gyenge szakpolitikai kapacitása és alulfinanszírozottsága miatt nem alakult ki elégséges foglalkoztatási arány, magas hozzáadott értékű, jól fizetett munkahelyek sora.

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
  A TEHETSÉGES GYERMEK DRÁMÁJA ÉS AZ IGAZI ÉN FELKUTATÁSA

Szerző: Alice Miller

Osiris Kiadó, 2016

 

A lelki betegségek elleni harc egyetlen hatásos fegyvere: saját gyermekkorunk egyedi és egyszeri történetének érzelmi felfedezése. Meg tudunk-e valaha is szabadulni minden illúziónktól? Az élet ugyanis teli van illúziókkal, valószínűleg azért, mert a valóság elviselhetetlennek tűnik számunkra. Az igazságot mégsem nélkülözhetjük, hiszen annak elvesztéséért súlyos betegségekkel kell fizetnünk. Ezért hosszú folyamat során próbáljuk felkutatni saját személyes igazságunkat, amely mindig fájdalmas - hacsak be nem érjük az intellektuális belátással.

 
2 480 Ft
Akció: 2 110 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA PALOTÁJA

Szerző: Kemény Mária

Osiris Kiadó, 2015

 

150 évvel ezelőtt, 1865. december 11-én avatták fel a Magyar Tudományos Akadémia palotáját, amely Pest városának kitüntetett helyén, a Duna partján, a Lánchíd pesti hídfőjének közelében épült fel. Széchenyi István személye és szelleme köti össze ezt a két emblematikus alkotást, és mindkettő a 19. századi magyar történelem legfontosabb progresszív, modernizáló törekvéseit testesíti meg. A palota Budapest várostörténetének és építészettörténeti fejlődésének fordulópontján született, a historizáló neoreneszánsz egyik első, mégis legérettebb és legértékesebb példájaként.

 
4 980 Ft
Akció: 4 235 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A MAGYAR POLITIKAI RENDSZER - NEGYEDSZÁZAD UTÁN

Szerkesztette: Körösényi András

Osiris Kiadó, 2015

 

Huszonöt év telt el az 1989-90-es demokratikus átmenet óta. Ugyanabban a politikai rendszerben élünk-e ma, mint ami akkor létrejött? Kialakultak-e az intézményi szerkezeteknek és a politikai viselkedésnek az egész időszakot jellemző tartós mintái? Egy irányba mutatnak-e a korszak történései vagy inkább a vargabetűk, a divergáló folyamatok jellemzőek? A 2010-es „fülkeforradalom” a rendszerváltás befejezését vagy egy új rezsim alapítását jelenti? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni A magyar politikai rendszer – negyedszázad után című kötet. Szerzőink az elmúlt negyedszázad legfontosabb politikai szereplőinek viselkedését és az intézmények – kormány, parlament, államfő, alkotmánybíróság, helyi önkormányzatok, média működését, valamint azok változását elemzik.

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
GARGANTUA

Szerző: Francois Rabelais

Osiris Kiadó, 2015

 

A Pantagruel 1532-es megjelenése hatalmas botrányt kavart, mégis óriási sikert és elismertséget hozott Rabelais-nak. A szerző, a francia humanizmus egyedülálló zsenije, két évvel később megírja a Pantagruelből már ismert apaóriás, Gargantua életét. A könyv első felében Gargantua származásáról, különös születéséről, vidéki gyermekkoráról és párizsi diákéveiről olvashatunk. Tanulmányainak az atyja és a szomszédos király, Pikrokhole között kitörő háború vet véget. A továbbiakban a Gargantua erről a konfliktusról szól, amelyben az irodalomtörténészek főként I. Ferenc és V. Károly hatalmi tusakodásait látják, Gargantuáék háborúja azonban minden háború szatírája.

 
980 Ft
Akció: 835 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
SZOCIÁLPOLITIKA

Fejlődés, formák, összehasonlítások

Szerző: Tomka Béla

Osiris Kiadó, 2015

 

A 21. századi európai társadalmak szociálpolitikához való viszonyát sajátos kettősség jellemzi. Egyrészt az állam szociális szerepvállalása mára részévé vált a mindennapoknak: az európai polgárok többsége nehezen tudná elképzelni azt a világot, melyben csak saját megtakarításaira hagyatkozhat betegség esetén és idős korában. Ugyanakkor a szociálpolitikát – és intézményesülését, a jóléti államot – folyamatosan heves bírálatok érik: hol azért, mert túlságosan keveset nyújt, hol azért, mert túlságosan sokba kerül. E disszonancia feloldásának esélye a tárgy körültekintő tanulmányozása.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
AZ AMERIKAI IRODALOM RÖVID TÖRTÉNETE

Szerző: Bollobás Enikő

Osiris Kiadó, 2015

 

Tíz évvel Bollobás Enikő nagysikerű Az amerikai irodalom története című munkájának első kiadása után fölmerült az igény egy rövidebb, tankönyvszerűbb, az egyetemi alap- és mesterképzésben egyaránt használható könyvre. Így született meg ez az irodalomtörténet, melynek hossza alig fele a korábbinak. Bár ez sem mondható igazán rövidnek, a majd’ 80 íveshez képest mégis tömörebb, hiszen egy szűkebb, markánsabb – ugyanakkor mégis többes és széttartó – irodalmi kánont jelenít meg.

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
AZ ARAB TAVASZ

A Közel-Kelet átalakulása

Szerző: N. Rózsa Erzsébet

Osiris Kiadó, 2015

 

A 2010 decemberében Tunéziában kezdődött arab tavasz mindenkit meglepett a térség országaiban és a térségen kívül egyaránt. „Az évszázad eddigi legfontosabb eseménye”, melynek hatása nagyobb lesz, mint akár a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményeké, akár a 2008-as globális gazdasági válságé. Tunéziában és Egyiptomban az évtizedek óta az országot irányító vezetőknek, Zein el-Ábidín Ben Alinak és Mohamed Hoszni Mubáraknak távoznia kellett a hatalomból. Jemenben Ali Abdullah Szálehnek szintén távoznia kellett, de egy hosszas, tervezett átmenet vette kezdetét. Bahreinben a többségében a síita lakosság tüntetéseit leverték.

 
2 780 Ft
Akció: 2 365 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A MÚLT ARCAI

Történelem, emlékezet, politika

Szerző: Romsics Ignác

Osiris Kiadó, 2015

 

A múlt egyetlen eseményének és szereplőjének sincs örök időkre és mindenki által egyformán elfogadott olvasata. Bár a szakszerű történetírás elősegíti a biztosra vehető ismeretek folyamatos bővülését, a múlt totalitásának rekonstruálhatatlansága és a mindenkori társadalmak különböző szociokulturális csoportjainak eltérő értékszempontjai, valamint múlttal szembeni elvárásai elkerülhetetlenné teszik az interpretációk sokféleségét. Ez különösen az egyes közösségek sorsának alakulását alapvetően befolyásoló momentumok esetében van így. Ez a kötet a magyar történelem 9 folyamatosan vitatott eseménye és személye körül konstruált, és többnyire még napjainkban is konstruálódó diskurzusát mutatja be.

 
3 280 Ft
Akció: 2 790 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
NAGYHATALMI ÉRDEKEK HÁLÓJÁBAN

Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata a második világháborútól a rendszerváltásig

Szerző: Borhi László

Osiris Kiadó, 2015

 

E kötet a magyar–amerikai kapcsolatok történetén keresztül a közelmúlt fontos kérdéseit tárgyalja. Miként függött össze Kállay Miklós kiugrási politikája, a szövetségesek katonai stratégiája és Magyarország német megszállása? Tehetett-e volna valamit az Egyesült Államok Magyarország szovjetizálása ellen? Hogyan süllyedtek mélypontra a magyar–amerikai kapcsolatok és miként próbálta az amerikai politika aláaknázni a kommunista rendszert az ötvenes években? Miként határozta meg a nukleáris fegyverkezési verseny az amerikai és a szovjet politikát az 1956-os forradalom alatt? Elhibázott volt-e az amerikai politika, egyáltalán volt-e esély a külföldi beavatkozásra?

 
4 980 Ft
Akció: 4 235 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A JELENKORI MAGYAR TÁRSADALOM

Szerző: Valuch Tibor

Osiris Kiadó, 2015

 

„Az 1989–1990-es magyar rendszerváltás, az európai átalakulás részeként egy korábban elképzelhetetlen társadalmi és gazdasági átmenet lehetőségét teremtette meg. Kétségtelen tény, hogy az azóta eltelt évtizedek során alapvetően átalakult a magyar társadalom. Ebben a könyvben ennek a radikális változásnak a folyamatait és következményeit vizsgálom. Többek között arra próbálok választ keresni: milyen tényezők befolyásolták meghatározó módon az átalakulás folyamatában az egyes emberek, csoportok társadalmi pozícióját, pozícióváltását?

 
4 280 Ft
Akció: 3 640 Ft
Kezdete: 2017.09.14
A készlet erejéig!
-15%
NÉGY VÁLASZTÁS MAGYARORSZÁGON

A magyar politika az elmúlt 12 évben (2002-2014)

Szerzők: Tóth Csaba, Török Gábor

Osiris Kiadó, 2015

 

A következőkben olvasható elemzések az elmúlt 12 év politikai történéseit próbálják meg értelmezni, hasonlóan ahhoz, ahogy ezt a korábbi kötetünkben is tettük. Ahogy akkor, most is »követő« módban dolgoztuk fel az eseményeket, azaz az egyes írások nem a mából tekintenek vissza az összes eseményre, hanem folyamatos feldolgozás és utólagos szerkesztés eredményei: így arra is lehetőséget adnak, hogy elemzői tévedéseket, hibás logikákat, rossz következtetéseket dokumentáljanak. A kötetbe került írások bizonyos értelemben töredékek, ezért is neveztük sajátos elemzői naplónak 2002-ben a vállalkozásunkat, de úgy gondoljuk, hogy egyben olvasva, 2015-ből visszatekintve is rendelkeznek érvényes mondanivalóval. Arra törekedtünk, hogy az egyes ügyek kapcsán általános érvényű, a magyar politikai rendszerre, a hatásmechanizmusokra vonatkozó állításokat is megfogalmazzunk.

 
4 980 Ft
Akció: 4 235 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A MAGYAR SZOCIOLÓGIA TÖRTÉNETE

Szerző: Huszár Tibor

Osiris Kiadó, 2015

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
ZSANDÁROS ÉS POLICZÁJOS IDŐK

Államrendőrség Magyarországon 1849-1867

Szerző: Deák Ágnes

Osiris Kiadó, 2015

 

Az 1849 nyarát követő csaknem két évtizedben, a bécsi birodalmi kormányzat politikai offenzívája idején a kor embere úgy érezte Magyarországon, az államhatalom árgus szemekkel figyeli és figyelteti állampolgárait, s a magán- és köztereket rendőrhivatalnokok és titkos „bizalmiak” serege lepte el. A meggyőződés, hogy a politikai hatalom titkolt ágensei útján a mindennapjaiban, magánéletének legmeghittebb perceiben is szemmel tarthatja és ellenőrizheti a lakosságot, a társadalom széles rétegeiben gyökeret vert.

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR ALKOTMÁNYTÖRTÉNET

Szerző: Mezey Barna

Osiris Kiadó, 2003

 

Az alkotmány történeti felfogása, mely nem a kartális megfogalmazódáshoz köti a constitutiót, hanem az állami élet szerves fejlődésében kialakuló és érvényesülő általános alkotmányos elvek jelenlétéhez, képezi a Magyar alkotmánytörténet szerkesztési koncepciójának alapelvét. A zömében Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem magyar jogtörténészei által írott munka a magyarság nemzetségi, törzsi és törzsszövetségi szerveződésétől a nomád állammodell kialakulásán és működésén át vezeti az alkotmánytörténet folyamatát a Kárpát-medencében megalapított keresztény magyar állam kiépítéséig. Majd ezt követően a patrimoniális, a rendi képviseleti, az abszolút és alkotmányos monarchia, a parlamentáris királyság és végül a magyar köztársaságok modelljeinek elemzésével teszi teljessé a képet a magyar alkotmányfejlődésről.

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETE A 19. SZÁZADBAN

Szerkesztette: Gergely András

Osiris Kiadó, 2014

 

A ,,hosszú,, 19. század magyar történelmét bemutató egyetemi tankönyv- amely az első kiadás bővített,javított változata-korszerű,új kutatásokon alapul. Megjelenése nem csupán a felsőoktatás, hanem az egész közoktatás,a szakközönség és az érdeklődők számára is rendkívül fontos, hiszen igen sok romantikus elképzelés, hivatkozás és vita kötődik a korhoz. A hiteles, összefoglaló ismereteket nyújtó szakkönyv a történelemtanárok továbbképzéséhez is nélkülözhetetlen. A kötet szerzői elismert magyar történészek: Csorba László, Dobszay Tamás, Fónagy Zoltán, Gergely András, Kövér György, Pajkossy Gábor, Pölöskey Ferenc, Tóth Zoltán. A tankönyvben megtalálhatók a szöveggyűjteményre vonatkozó kereszthivatkozások is. 2005-ös kiadás változatlan utánnyomása.

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A NEMZETI PARLAMENTEK ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ

Szerző: Győri Enikő

Osiris Kiadó, 2004

 

A kötet sajátos, parlamenti szemüvegen keresztül mutatja be az Európai Uniót, s értelmez olyan fogalmakat, mint szuverenitás, demokrácia, legitimitás, a Római Szerződéstől az Európai Unió alkotmányos szerződésének tervezetéig. A könyv fő kérdése, hogy az uniós tagsággal feltétlenül együtt jár-e a parlamentek eljelentéktelenedése, illetve hogy milyen módon ellensúlyozhatják a törvényhozások a szuverenitásvesztést. Ennek érdekében országtanulmányok segítségével bemutatja, a jelenlegi tagállamok miképp ellenőrzik kormányaik integrációs politikáját, s választ keres arra a dilemmára, létezik-e ideális kontrollmodell. A könyv a csatlakozó országok parlamentjei európai uniós tevékenységét is áttekinti, különös tekintettel a csatlakozási tárgyalások alatt játszott szerepre és arra, hogyan készülnek a belépés után következő időszakra. Foglalkozik a magyar Országgyűléssel is, s felvázol egy lehetséges modellt a magyar parlament számára.

 
3 570 Ft
Akció: 3 035 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
SZÉTSZÁLAZÁS ÉS ÚJRASZÖVÉS

A Múlt és Jövő, a Nyugat és a modern zsidó kultúra megteremtése

Szerző: Kőbányai János

Osiris Kiadó, 2014

 

A folyóiratok elbeszélésében még feltáratlan mélységélességekkel ábrázolhatjuk történelmünket – különösen annak modern korszakát. Ugyanis ez a médium a feltáratlan társadalmi összefüggések és hajszálcsöves finomságú szerkezetek „mélységes mély kútja”. Ebbe az Atlantisz-világba ereszkedem le, hogy elbeszélésem tárgyát: a magyar–zsidó viszonyt mint kivirágzás és kiszántás történetét két folyóirat – tézis és antitézis – regényében mesélhessem el. Ezen a terepen és ezzel a módszerrel a magyarrá váló zsidók kulturális részvételét, a szétszálazás és újraszövés summáját írom, amely hitem és tudásom szerint halhatatlanul beleszövődött a modern magyar hagyományba. Kőbányai János

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
KÉPPÉ FORMÁLT HÁBORÚ

Picture the Great War

Az első világháború nemzetközi képes emlékei

Szerzők: Katona Anikó, Szarka Anita

Osiris Kiadó, 2014

 

AZ Osiris Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadása Képpé formált háború – Az első világháború nemzetközi képes emlékei./Képes album/ Albumunk az első világháború kitörésének 100. évfordulójára készült, és a háború különleges, többségében máig ismeretlen képes emlékeit mutatja be. Több mint 600 képet válogattunk ki egy több tízezer darabos gyűjteményből, a harcok és a hátország korabeli ábrázolásait. Képeink a Nemzeti Könyvtár egykori első világháborús gyűjteményéből kerülnek ki, ma a Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjteményében, illetve a Fényképtár állományában találhatók meg. Már az eseményekkel egyidejűleg elindított a Könyvtár egy grandiózus, nemzetközi gyűjtői tevékenységet, amelynek eredményeképp különlegesen gazdag, nemzetközi anyag maradt ránk.

 
5 980 Ft
Akció: 5 085 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-15%
A MEGFELELŐ ÖTVÖZET

Politikai eszmetörténeti tanulmányok

Szerző: Takáts József

Osiris Kiadó, 2014

 

Takáts József: A megfelelő ötvözet Politikai eszmetörténeti tanulmányok A színvonalas politikai beszélést hajlamos vagyok a „megfelelő ötvözet” keresésének látni. A politika modern nyelve sokféle elemből tevődik össze, egykor ellentétesnek számító „idiómák”, eltérő nyelvi múltak szavai torlódnak benne, s maguk a nyelvhasználók hol tudatosan, hol öntudatlanul gazdálkodnak jól-rosszul e kevert nyelvezet kifejezéseivel. A minőségi politikai gondolkodót részben az különbözteti meg a többiektől, hogy reflektál e heterogenitásra: a megfelelő ötvözetet keresi, vagy éppen fordítva, a politikai nyelv megfelelő egységességét. Takáts József

 
3 180 Ft
Akció: 2 705 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
  A NEMZET INTÉZMÉNYESÜLÉSE A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI MAGYARORSZÁGON

Szerző: Kántor Zoltán

Osiris Kiadó, 2014

 

A nemzet, a nemzeteszme, a »ki a magyar« meghatározása különböző okokból a magyar tudományos és politikai élet ismétlődően terítékre kerülő kérdései. A legintenzívebben talán a státustörvény és a kettős állampolgárság körüli viták kapcsán merült fel a nemzet meghatározásának igénye, valójában azonban gyakorlatilag folyamatosan napirenden van. Kutatók, közírók próbálnak választ megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy milyen is legyen a modern magyar – jobb- és baloldali, konzervatív, liberális, szociáldemokrata – nemzeteszme. [...] Állítom, hogy hamis a politikai nemzet vs. kulturális nemzet szembeállítása.”

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
FELVILÁGOSULT VALLÁS ÉS MODERN KATASZTRÓFA KÖZT

Magyar zsidó gondolkodás a Horthy-korban

Szerző: Laczó Ferenc

Osiris Kiadó, 2014

 

Laczó Ferenc monográfiája a Horthy-kor reprezentatív magyar zsidó értelmiségi kiadványainak elemzését kínálja. Elsőként vállalkozik a korszak magyar zsidó történelemértelmezéseinek és politikai platformjainak, hagyományképeinek és identitásopcióinak, apológiáinak és önkritikáinak részletes feltárására. Különös figyelemben részesíti a még a 2. világháború éveiben is megjelenő, gyakorlatilag egészen az 1944-es katasztrófáig publikálásra kerülő magyar zsidó kiadványokat, bemutatva, hogy a radikalizálódó antiszemitizmusra és a szükségletek kielégítésének fokozatos ellehetetlenülésére milyen intellektuális válaszkísérletek születtek. A magyar zsidó gondolkodás tematikai súlypontjainak, belső sokszínűségének és időbeli változásainak feltérképezésével a könyv mind a magyar zsidó historiográfiához, mind a modern magyar eszmetörténet feltárásához újszerű hozzájárulást tesz. Eredményei ismeretében a Horthy-korról is átfogóbb képet alkothatunk.

 
2 480 Ft
Akció: 2 110 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A FUTBALL ÁBÉCÉJE ÉS MÁS TÖRTÉNETEK

Szerző: Sajó László

Osiris Kiadó, 2014

 

A futball ábécéje és egyéb történetek munkacímű kötet az Öt és feles című könyv folytatása. A témák: foci, kocsmák, restik, vasútállomások, karácsonyok a csillagos ég alatt; „történelem alulnézetből”: aluljárókból, pinceborozókból, hajléktalanok asztalánál ülve. Önéletrajz és leletmentés, egy süllyedő világ még látható díszletei, figurái, történetei. A könyvet Burger Barna fotói illusztrálják.

 
2 480 Ft
Akció: 2 110 Ft
Kezdete: 2017.09.14
A készlet erejéig!
-15%
IZINGER PÁL ÉLETÚTJA

Hanák Gábor interjúja alapján szerkesztette Izinger Anna

Osiris Kiadó, 2014

 

Izinger Pált (1913–2007) a Szabad Európa Rádió róla vezetett életrajzi irataiban így jellemzik az 1970-es években: „Egyike a magyar agrárpolitikai vezetés legdinamikusabb egyéniségeinek. Nevéhez országos viharokat kiváltó intézkedések, viták kapcsolódnak…” Jóval később, már a 2000-es években, Romány Pál, egyetemi tanár, agrártörténész „a nemzet agrármérnökének” nevezi. Izinger Pál a grófi nagybirtokok világából érkezik. Már édesapja uradalmi jószágigazgató volt, ő maga pedig gróf Károlyi Gyula tiborszállási uradalmában intézőként kezdi szakmai pályafutását. Az elmúlt években sorra jelentek meg a magyar mezőgazdaság nagy öregjeinek visszaemlékezései. Ezek sorában érdekes színfolt ez a könyv, amelyben ezúttal egy uradalmi intézőből lett nagyüzemi vezető tekint vissza, majd 100 éves, drámai fordulatokkal teli életútjára.

 
2 480 Ft
Akció: 2 110 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
BIOGRÁFIA ÉS TÁRSADALOMTÖRTÉNET

Szerző: Kövér György

Osiris Kiadó, 2014

 

Kövér György: Biográfia és társadalomtörténet Amikor a rendszerváltás révén az archívumokkal együtt a családi iratok is hozzáférhetővé váltak, Losonczy Gézáról nem a nálunk divatos „politikai életrajzot” próbáltam írni. Hiszen egy politikus cselekedetei nem értelmezhetők a karaktervonások és a karriermotívumok felderítése nélkül. Innen fakadt a pszichobiográfia és az oral history iránti kíváncsiság. Eredeti struktúrakutató társadalom- és gazdaságtörténeti munkáim során is érdekelt, vajon be tudom-e népesíteni élő emberekkel például a piaci intézmények világát. A társadalomtörténet hiába hirdette a történelem „demokratizálását”, ha a korábban elhanyagolt névtelen szereplők nem foglalták el helyüket a Történelem színpadán. De tud a társadalomtörténész individualizálni? Hogyan lehet a csoportoknak arcot adni? Miként lesz a tömegből identitással bíró cselekvő csoport? Megannyi izgalmas kérdés, megéri sorra szemügyre vennünk a válaszlehetőségeket.

(Kövér György)

 
4 480 Ft
Akció: 3 810 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
TÖRTÉNELMI GALAXISOK VONZÁSÁBAN

Magyarország és a szovjetrendszer 1945-1990

Szerző: Kalmár Melinda

Osiris Kiadó, 2014

 

Kalmár Melinda, a Kádár-korszak jeles szakértője 25 éves kutatómunka összegzéseként írta meg a magyarországi szovjetrendszer történetét. A nagyszabású szintézis egyszerre épül a szerző széles körű levéltári feltáró munkájára, valamint a legújabb hazai és nemzetközi történeti, politológiai, technológiai, ideológia- és kultúrtörténeti irodalom eredményeire, amelyek újragondolásaként valódi modern, interdiszciplináris megközelítésű munka született. A könyv Magyarország második világháború utáni történetét a nemzetközi irodalomban is kivételes módon a szovjetrendszer egyetemes kialakulásának, fejlődésének és folyamatos átalakulásának kontextusában, és egyben a világpolitika és a kelet–nyugati viszony mindenkori alakulásának tág összefüggésrendszereiben vizsgálja.

 
5 980 Ft
Akció: 5 085 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A NAGYENYEDI KÉT FŰZFA ÉS MÁS ELBESZÉLÉSEK

Szerző: Jókai Mór

Osiris Kiadó, 2014

 

A nagyenyedi két fűzfa, A tengerszem tündére, A szerencsétlen szélkakas, Melyiket a kilenc közül?, A struccmadár, Húsz év múlva, A csillagos szoba, Az erényt mindig szeretni kell, A Caldaria, Egy lengyel történet, A férj kabátja

 
920 Ft
Akció: 780 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
BEVEZETÉS A KOGNITÍV NYELVÉSZETBE

Szerző: Tolcsvai Nagy Gábor

Osiris Kiadó, 2013

 

A kognitív nyelvészet olyan funkcionális nyelvmagyarázat, amely a beszélő ember megismerőképességeiből és az emberi kommunikáció fő jellemzőiből kiindulva mutatja be a nyelvet. A beszélő ember jelentést kíván nyelvi formába önteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, úgy, hogy társa figyelmét beszédének tárgyára irányítja. A nyelvi jelentés fogalmi kidolgozása az emberi megismerés általános elmebeli lehetőségei szerint történik meg. A nyelvi rendszer a megismerő és cselekvő ember tevékenysége során funkcionál, közös figyelmi és jelentésképző jelenetekben, egy kultúra közegében.

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
IRODALMI TANULMÁNYOK, ELŐADÁSOK, KRITIKÁK

Szerző: Szabó Lőrinc

Osiris Kiadó, 2013

 

Kötetünkben több, a korábbi válogatásokban még nem szereplő, eddig föltáratlan írás jelenik meg. Itt olvashatók együtt először a műfordítói műhelymunka révén keletkezett, a költő verseihez hasonlóan csiszolt, tökéletesített tanulmányai. A tiszta művészetet művelő költő, műfordító alakja mellett árnyalt képet kapunk az általa képviselt esztétikáról, kritikusi és műbírálói elveiről, a költészet közreadásában aktív filológusról és az irodalom gyakran elvont nyelvét közérthetővé formáló, nevelő tanárról. A szövegeket gazdag jegyzetapparátus kíséri.

 
4 980 Ft
Akció: 4 235 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR NEMZETISZOCIALISTÁK

Az 1930-as évek új szélsőjobboldali mozgalma, pártjai, politikusai, sajtója

Szerző: Paksa Rudolf

Osiris Kiadó, 2013

 

Paksa Rudolf tudományos monográfiája áttekinti a gazdasági világválság idején megjelent – előbb az olasz, majd egyre inkább a német mintát másoló – magyar nemzetiszocialista mozgalom történetét. A kötetet egykori szöveges és képi dokumentumokkal, térképekkel és ábrákkal illusztráltuk, és bibliográfia, kronológia, a fontosabb szervezeteket áttekintő kislexikon, valamint a nemzetiszocialista irányultságú lapokat teljességre törekvően összegyűjtő sajtókatalógus teszi teljessé. (Közös kiadásban az MTA BTK TTI-vel)

 
3 480 Ft
Akció: 2 960 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
A VILÁGHÁLÓ METAFORÁI

Bevezetés az új média művészetébe

Szerző: Szűts Zoltán

Osiris Kiadó, 2013

 

E-könyv, blog, remix, virtuális múzeum, torrent – néhány kiemelten tárgyalt téma kötetünkből, mely egy új, eddig kevésbé feltérképezett komplex jelenséget, az online művészetet mutatja be. Szűts Zoltán irodalomtörténész, médiakutató a világháló globális természetéből fakadóan nemcsak a magyar online művészetről ír, hanem olyan széles kitekintést ad, mely segít megérteni a mémekkel és linkekkel átszőtt világháló természetét.

 
3 480 Ft
Akció: 2 960 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
EGY BÉKÉSEBB VILÁG ESZKÖZEI

Fegyverzetellenőrzés, leszerelés és non-proliferáció

Szerkesztette: N. Rózsa Erzsébet, Péczeli Anna

Osiris Kiadó, 2013

 

A kézikönyvként és tankönyvként egyaránt használható, közérthető nyelven megírt kötet szerzői a Külügyminisztérium, a Magyar Külügyi Intézet és a Stratégiai és Védelmi Kutató Központ szakértői. A kötet egyes fejezetei – a bevezető fogalmi meghatározások és a történeti háttér felvázolása után – azonos tematikai rendben tekintik át a nukleáris, vegyi, biológiai fegyverek és fegyverrendszerek, valamint a rakéták, majd a hagyományos fegyverek korlátozására és/vagy leszerelésére tett nemzetközi erőfeszítéseket. Az utolsó fejezet pedig azokat a nemzetközi fórumokat mutatja be – kitekintéssel az esetleges magyar szerepvállalásra –, melyeken ez a fegyverzetkorlátozási és leszerelési folyamat zajlik.

 
3 980 Ft
Akció: 3 380 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
LÉGY JÓ MINDHALÁLIG

Szerző: Móricz Zsigmond

Osiris Kiadó, 2013

 

Móricz Zsigmond önéletrajzi indíttatású, finom és pontos lélektani rajza egy kivételesen érzékeny kisfiú testi és lelki megpróbáltatásairól a debreceni kollégiumban. Kiadásunk újdonsága, hogy a jól ismert szöveget Pólya Tibor elfeledett csodálatos rajzaival illusztráltuk, melyek a könyv 1920-as kiadásában jelentek meg először

 
980 Ft
Akció: 830 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
ROMHÁNYI - A DÉLIBÁBOK HŐSE

Szerzők: Gyulai Pál, Arany László

Osiris Kiadó, 2013

 

Gyulai Pál „költői beszély”-e, a Romhányi sok műfaji, formai és tartalmi párhuzamot is mutat Arany László remek verses regényével, A délibábok hősével, vagyis nem véletlen egy kötetben való szerepeltetésük – összevethető például szabadságharc- és kiegyezés-értelmezésük. Bár Gyulai befejezetlen, töredékes verses regénye már évtizedekkel ezelőtt a korszak irodalomtörténészei figyelmének középpontjába került, maga a szöveg napjainkban sem hozzáférhető, és alapos szöveggondozásra is szorult. A szövegeket Takáts József irodalomtudós gondozta.

 
860 Ft
Akció: 730 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.