KESERŰ IGAZSÁGOK – TANULMÁNYOK ÉS KRITIKÁK

-20%
KESERŰ IGAZSÁGOK – TANULMÁNYOK ÉS KRITIKÁK

Szerző: Beke Albert

L’Harmattan Kiadó, 2014

3 950 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

3 160 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Olvasmányos írásokat tartalmaz a kötet, pedig igencsak keserűek azok az igazságok, amelyeket lebilincselő stílusban és közérthetően örökít meg a szerző. Nem csak az erkölcsi eltévelyedéseket, botlásokat rója fel szellemi életünk bálványozott hírességeinek, hanem könyörtelenül leleplezi a szocialista-korszak álnokságait, hamisításait, téveszméit és embertelenségeit.

 

Kiket idéz meg az irodalomtörténész-író? Illyés Gyula, Gyurkovics Tibor, Bartis Ferenc, Csoóri Sándor, Vámos Miklós, Ferenczi László, Kornis Mihály, Spiró György, Bertha Bulcsú, Fekete István, Esterházy Péter, Arday Géza, Papp István, Bölcskei Gusztáv, Brády Zoltán, Barta János, Németh László, Veres Péter, Juhász Ferenc, Moldova György, Konrád György, Csohány János munkásságát. – Emellett a szerző méltatja Bényei József lexikonját, elmélkedik a humán-tudományok mai jelentőségéről, alaposan kifejti vélekedését azokról, akik 1957-ben elfogadták a Kossuth-díjat Kádártól; elemzi azt a kérdést, hogy a jobboldal miért nem ölelte magához a nemzeti érzésű írókat, valamint tárgyalja, hogy történt-e egyáltalán „rendszerváltás” az irodalomtörténet-írásban; s azt is megtudhatjuk, mit jelentettek róla a politikai rendőrség egykori adatgyűjteményei alapján. A bemutatott írók névsora igencsak terjedelmes, sokszínű, s már önmagában véve is izgalmas, sokat sejtető. S valóban, a szerző mindvégig gondoskodik arról, hogy az Olvasó nagy várakozással, néha derülve, néha szorongva olvashasson. Felbukkannak olyanok is a közelmúltból, mint Aczél György, Király István, Pándi Pál, Lukács György, akik meglehetősen kétes szerepet játszottak kulturális életünkben, s oly dicstelenül irányították a tudományos életet, az Akadémiát, a médiát, a közoktatást, a könyvkiadást stb. S ahogy előrelapozunk a kötetben, mindinkább kiderül, hogy Beke Albertnek nem csupán a valóságláttatás fontos, továbbá nem csak az elmúlt évszázad megdöbbentő történéseit eleveníti fel saját sorsán és a tanulmánykötetben szereplő írók életútjain keresztül, hanem avatott művésze a szónak is.

A szerzőről:

Dr. Beke Albert irodalomtörténész, kritikus, tanár és egyetemi docens, a Magyar Írószövetség rendes tagja. Hatvan éve alkot, bár a diktatúra éveiben egy időre elhallgattatták, ám a rendszerváltás óta zavartalanul jelenhetnek meg irodalomtörténeti munkái és kritikái. Eddig 23 önálló kötete látott napvilágot. A válogatás a szerző 80. születésnapja alkalmából került összeállításra, amely az elmúlt esztendők termésének jelentős darabjait tartalmazza. A szerző több munkája szokatlanul élénk visszhangot váltott ki, ezek közül majd félszáz tanulmányt tár az őszinte szókimondását kedvelő Olvasók elé.

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 460 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-879-5
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu