A kötet adatai:
Formátum: B/5
Kötés: puhatáblás
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 136 oldal
Tartalomjegyzék:
BEVEZETÉS
I. A MIKROBIOLÓGIAI LABORATÓRIUM RENDJE
II. ANYAG- ÉS ESZKÖZISMERET
2.1. Táptalajok
2.2. Tenyésztéshez használt edények
2.3. Oltóeszközök
2.4. Sterilezés
2.5. A mikroorganizmusok tenyésztése
2.6. Mikroszkóp-ismeret
III. GYAKORLATOK
1. gyakorlat: Táptalajok készítése
2. gyakorlat: Mikroorganizmusok izolálása a környezetből
3. gyakorlat: Átoltások gyakorlása
4. gyakorlat: Mikroorganizmusok szaporodása különböző táptalajokon
5. gyakorlat: Tisztatenyészetek készítése
6. gyakorlat: Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata rögzített festett preparátumokkal, egyszerű festések
7. gyakorlat: Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata rögzített festett preparátumokkal, összetett festések
8. gyakorlat: Mikroorganizmusok nagyságának mérése
9. gyakorlat: Mikroszkópos számolási gyakorlat
10. gyakorlat: Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata celofánon nevelt paránytenyészetekkel
11. gyakorlat: Penészgombák vegetatív és ivaros szaporítóképleteinek mikroszkópos vizsgálata
12. gyakorlat: Fáziskontraszt mikroszkópozás
13. gyakorlat: Fluoreszcens mikroszkóp használata
14. gyakorlat: Baktériumok és élesztők sejtszámmeghatározási módszerei
15. gyakorlat: Fonalasgombák növekedésének mérése
16. gyakorlat: Anaerob baktériumok tenyésztése és élőcsíraszámuk meghatározása
17. gyakorlat: Fágok mennyiségi meghatározása
18. gyakorlat: Mikroorganizmusok antagonizmusának vizsgálata
19. gyakorlat: Fémionok szaporodásgátló hatása
20. gyakorlat: Az UV-sugárzás hatása a mikroorganizmusokra
21. gyakorlat: Oxido-redukciós enzimek vizsgálata
22. gyakorlat: Makromolekulák exoenzimes bontása
23. gyakorlat: Mikroorganizmusok hatása a vér alakos elemeire
24. gyakorlat: Nitrát-redukció
25. gyakorlat: Az ammónia oxidációjának vizsgálata
26. gyakorlat: Fehérjék bomlásából származó termékek kimutatása
27. gyakorlat: Élesztőgombák cukorasszimilációjának és erjesztésének vizsgálata
28. gyakorlat: Dimorfizmus jelenségének vizsgálata
29. gyakorlat: Baktériumok antibiotikum érzékenységének vizsgálata
30. gyakorlat: Streptomycin-koncentráció meghatározása agardiffúziós módszerrel
31. gyakorlat: Kombinált antibiotikum-terápia hatásának vizsgálata: antibiotikum szinergizmus és antagonizmus
32. gyakorlat: Letális hőmennyiség vizsgálata
33. gyakorlat: Az ozmotikus nyomás hatása a mikroorganizmusokra
34. gyakorlat: Növényi antimikrobiális vegyületek hatásának vizsgálata
IV. TÁPTALAJOK
V. REAGENSEK, FESTÉKEK
VI. A GYAKORLATOKON ALKALMAZOTT MIKROORGANIZMUSOK JEGYZÉKE
VII. FORRÁSMUNKÁK ÉS AJÁNLOTT IRODALOM