A BRÜSSZEL IIB RENDELET KOMMENTÁRJA - elfogyott

A BRÜSSZEL IIB RENDELET KOMMENTÁRJA - elfogyott

A határon átnyúló házassági és szülői felelősséggel kapcsolatos eljárások, jogellenes gyermekelviteli ügyek

A kézirat lezárva: 2023. május 1.

Szerzők: Czellecz Botond, Kölcsényi Soma, Kurucz Mária, Ocskó Katalin, Subasicz Éva, Váradi Ágnes, Várai-Jeges Adrienn, Wopera Zsuzsa   

Szerkesztő: Wopera Zsuzsa

ORAC Kiadó, 2023

14 000 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Évente több ezer gyermeket, szülőt, nagyszülőt és házastársat érint közvetlenül vagy közvetve, hogy az Európai Unió milyen szabályozási környezetet teremt a családjogi ügyekben alkalmazandó eljárási szabályozás terén. A nemzetközi családok növekvő számával a határon átnyúló családjogi viták száma is folyamatosan emelkedik, amihez azt is hozzá kell tenni, hogy egy eredetileg semmilyen nemzetközi elemmel nem rendelkező családjogi helyzet utóbb bármikor azzá válhat, például ha a szülői felügyelet gyakorlásával felruházott szülő a gyermekkel külföldre költözik.

 

A családjogi jogviták terén az igazságügyi együttműködés alapköve a 2005-ben hatályba lépett Brüsszel IIa rendelet, amely a házassági és a szülői felelősségi ügyekben rendezi a joghatóság, az elismerés, a végrehajtás és a végrehajthatóvá nyilvánítás, valamint a gyermek jogellenes elvitele, visszatartása esetén alkalmazandó szabályokat a több államra kiterjedő vonatkozású polgári ügyekben. E rendelet átdolgozásaként, azt felváltva lépett hatályba 2022. augusztus 1-jén a Brüsszel IIb rendelet, amely rendkívül előremutató változásokat hoz a határon átnyúló házassági és szülői felelősséggel kapcsolatos eljárásokban, ideértve a jogellenes gyermekelviteli ügyek szabályozását is.

 

A kötet a Brüsszel IIb rendelet első magyar nyelvű kommentárja, amely részletes, ugyanakkor kifejezetten gyakorlatorientált magyarázatokkal látja el a rendelet valamennyi cikkét, segítséget nyújtva ezzel a rendelet hazai alkalmazásakor felmerülő kérdések megválaszolásához. A kommentár a rendelet egyes cikkeinek magyarázata során feldolgozza a vonatkozó magyar jogi szabályozást és joggyakorlatot is, de az egyes cikkek értelmezésekor a szerzők támaszkodtak az Európai Unió Bíróságának a Brüsszel IIa rendelet talaján kialakult joggyakorlatára, amely irányadó a Brüsszel IIb rendelet esetében is.

 

A kötet adatai:

Formátum: B/5

Kötés: keménytáblás

Megjelenés éve: 2023

Terjedelem: 372 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789632585833
Kiadó
ORAC Kiadó
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu