Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Termék részletek


KÖZIGAZGATÁSI BÍRÁSKODÁS

-30%
KÖZIGAZGATÁSI BÍRÁSKODÁS
3 000 Ft
Akció: 2 100 Ft2100
Kezdete: 2018.03.04   A készlet erejéig!

Szerző: Csiba Tibor dr., Rothermel Erika dr.

Szerkesztő: Imre Miklós dr., Darák Péter lektor, Szabó Lajos lektor

HVG-ORAC Kiadó, 2007

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara tantervi céljai megvalósításának részeként, a mesterképző kurzuson bevezeti a "Közigazgatási bíráskodás" című egy féléves tantárgy oktatását. E tantárgy oktatását segíti, a "Közigazgatási bíráskodás" című tankönyv, mivel Magyarországon ez az első ilyen tárgykörben kiadásra kerülő átfogó mű. E kiadvány kezdő közigazgatási szakemberek, a téma iránt érdeklődő, gyakorlattal rendelkező közigazgatási dolgozók, jegyzők, közigazgatási ügyekkel is foglalkozó ügyvédek számára kézikönyvként is jól hasznosítható.

 • A közigazgatási bíráskodás alapvető kérdéseiről szóló első rész bemutatja a közigazgatási bíráskodás célját, helyét és szerepét a hatalmi ágak klasszikus felosztásának rendszerében, hangsúlyozva azt, hogy a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata a jogállamiság megvalósulásának egyik garanciális eszköze. Nemzetközi kitekintés keretében tömören felvillantja a francia, német/osztrák, angolszász és vegyes (belga, olasz) szervezeti és működési megoldások lényegét. Bemutatja a magyar közigazgatási bíráskodás történetét és a mostani közigazgatási bíráskodás legfontosabb jellemzőit.

  A második rész - mintegy előkészítve a később tárgyalandó közigazgatási per részletes szabályait - az általános kérdések körében ismerteti a közigazgatási per lényegét, tárgyát, a perindítási jogosultság és a kereshetőségi jog értelmét, valamint a perindítás eljárásjogi feltételeit.

  A kiadvány harmadik része a bíróság összetételéről, a bírák kizárásáról, a bíróság hatásköréről és illetékességéről, valamint a felekről és más perbeli szereplőkről ad ismereteket.

   

  Megjelenés éve: 2007

  Formátum: A/5

  Terjedelem: 150 oldal

 • ISBN
  9789637490781
  Kiadó 
  HVG-ORAC
  VTSZ
  4901
Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint.