VANNAK CSODÁK, CSAK ÉSZRE KELL VENNI - HELYI VALLÁS, NÉPHIT ÉS VALLÁSOS FOLKLÓR GYIMESBEN I.

-20%
VANNAK CSODÁK, CSAK ÉSZRE KELL VENNI - HELYI VALLÁS, NÉPHIT ÉS VALLÁSOS FOLKLÓR GYIMESBEN I.

Szerkesztette: Pócs Éva

L’Harmattan Kiadó, 2008

3 500 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 800 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A tanulmánykötet Gyimesben, a romániai Hargita és Bákó megyék három településén (ezek közül is elsősorban Gyimesközéplokon) öt éve folyó vizsgálatok első összefoglaló eredményeit tartalmazza. A hosszú terepmunkán alapuló kutatómunkát - két hozzájuk csatlakozott kolozsvári, illetve budapesti vendégkutatóval - a Pécsi Tudományegyetem Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszékének tanárai és diákjai végezték.

A tanulmányok a magyarság egyik legarchaikusabb hagyományokat őrző területéről szólnak, amelyet azonban természetesen a legújabb kori változások sem kerülnek el: a régi és új érdekes egymás mellett éléseit tudta regisztrálni minden tanulmány írója. A múltba leásó, az emlékeket feltáró hozzáállás mellett a szerzők elsősorban a jelenre irányították figyelmüket: éppoly fontos feladatuknak tekintették a helyi kultúra sok vonatkozásban régies, középkorias elemeit összegyűjteni, tanulmányozni, történeti aspektusú vizsgálatoknak alávetni, mint a vallási élet egyes jelenségeinek, a gyimesiek hiedelmeinek és folklórjának a mai magyar társadalomban betöltött szerepét, mai kulturális kapcsolatait számba venni.

A kötet szerzői változatos módszertani megközelítésű tanulmányaikkal megtették az első fontos lépéseket a gyimesiek gazdag és összetett szellemi kultúrájának átfogó leírásához.

 

 

Megjelenés éve: 2008
Terjedelem: 377 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-065-2
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu