Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Kronosz Kiadó

Fő kategória >KIADÓ >J-L >Kronosz Kiadó

Sorrend:

-20%
THIENEMANN TIVADAR ÉS A MAI SZAKTUDOMÁNYOK

Írások születése 125. évfordulójára

Szerkesztette: P. Müller Péter

Kronosz Kiadó, 2016

 

2015-ben ünnepeltük Thienemann Tivadar születésének 125. évfordulóját és emlékeztünk meg halálának 30. évfordulójáról. A jelen kötet ehhez a kettős évfordulóhoz kapcsolódik. Az itt közölt tanulmányok, tisztelegve a tudós nagyhatású munkássága előtt, és szorosan illeszkedve szellemi örökségének Pécsett folyó ápolásába, többféle szempontból elemzik Thienemann életművét. Az évfordulóra készült írások a humántudományok mai eredményeit és felismeréseit játékba hozva vizsgálják Thienemann hosszú, termékeny alkotói korszakának kiemelkedő műveit, belehelyezve azokat a korabeli szaktudományi és történelmi kontextusba.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  „…HÁZAM IMÁDSÁG HÁZÁNAK HIVATIK MINDEN NÉPEK SZÁMÁRA”

A Pécsi Izraelita Hitközség dokumentumok tükrében (1837–1950)

Válogatta és szerkesztette: Vörös István Károly

Kronosz Kiadó, 2016

 

A napjainkban Pécsett élő zsidóság története az 1780-as évekre nyúlik vissza, a helyi izraelita hitközség alapítása pedig az 1840-es évekre datálódik. A több évtizeden át szinte teljesen elfelejtett hitközségi irattár rendezése a 2011–2012-es év folyamán kiváló alkalmat szolgáltatott egy olyan forrásgyűjtemény összeállítására, amely által Pécs lakossága és az érdeklődő Olvasók szemléletes képet kaphatnak a település zsidó lakosságának mindennapjairól.

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
PÉCSI LEVELEK 1944-BŐL

Dokumentumok a „zsidókérdés” pécsi megoldásáról

Válogatta és szerkesztette: Hábel János

Kronosz Kiadó, 2016

 

Az európai zsidóság története legnagyobb kataklizmájának bemutatására vállalkozik Hábel János legújabb forrásgyűjteményében, amelyben a pécsi (és bizonyos szempontból a Baranya megyei) izraelita lakosság 1930-as évekbeli és második világháborús szenvedéseit tárja az érdeklődő Olvasó elé. A levelekből összeállított dokumentumválogatás azt kívánja ismertetni, hogy a „leghatalmasabb operáció” egyes szakaszai miként valósultak meg Pécsett 1944-ben. A kiválasztott iratok betekintést nyújtanak a rendvédelmi és a közigazgatási szerveket, az „őskeresztény” lakosságot, a pécsi Zsidó Központi Tanácsot, valamint a törvény által zsidónak tekintendő személyeket foglalkoztató eseményekbe és feladatokba, gondokba és reményekbe.

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MEGFIGYELT SZABADSÁG

A keletnémet és a magyar állambiztonsági szervek együttműködése a Kádár-kori Magyarországon 1956–1990

Szerző: Slachta Krisztina

Kronosz Kiadó, 2016

 

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) történetének a közérdeklődésre leginkább számot tartó szelete napjainkig az Állambiztonsági Minisztérium (közismert nevén Stasi) fennállása és működése. Jelen munka a Stasi Magyarországon működő operatív csoportjának közel három évtizedes történetét mutatja be 1961-es megalapításától a keleti blokkban lezajlott politikai átalakulásokig, vagyis a téma szempontjából a legfontosabbnak tekinthető határnyitásokig, 1989 őszéig.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 A TENGER GYÜMÖLCSEI. A TENGEREK SZEREPE A RÓMAI BIRODALOM GAZDASÁGÁBAN

Szerző: Grüll Tibor

Kronosz Kiadó, 2016

 

A Római Birodalom sohasem akart tengeri nagyhatalommá válni, ennek ellenére az i. e. 2. század végére olyan államalakulattá fejlődött, amelynek gazdasági és részben politikai sikerét a mediterrán tengerrészek „összekapcsoltsága” biztosította. A tengeri hajózás a leggyorsabb és a legolcsóbb módja volt az információcserének, az utazásnak, valamint az áruk beszerzésének, illetve célba juttatásának.

Jelen kötet nem a Földközi-tengernek a római politikában és hadügyekben játszott szerepét, hanem mint gazdasági erőforrást vizsgálja. Mint minden birodalom, a római is nagymértékben kiaknázta a rendelkezésére álló természeti kincseket, ami nemcsak a szárazföldre, hanem a tengerre is érvényes. Legfontosabb gazdasági ágazat talán a sólepárlás volt, hiszen a só – ahogy Plinius fogalmazta – a „civilizált élet elengedhetetlen tartozéka”.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 VÁROSANYÁK. MOZAIKOK A PÉCSI NŐK 19-20. SZÁZADI TÖRTÉNELMÉBŐL

Szerző: Árvai Tünde

Kronosz Kiadó – Pécs Története Alapítvány, 2016

 

„A könyv célkitűzése a pécsi nőtörténet néhány epizódjának bemutatásával megtenni az első lépést annak érdekében, hogy a méltánytalanul elfeledett női teljesítmények fokozatosan kikerüljenek a feledés homályából, és méltó hely jusson számukra a város történelmi emlékezetében. A helytörténetírás e tekintetben jelentős adósságokkal bír, ezért lehetetlen volt egy kötetbe sűríteni minden intézmény, egyesület és kiemelkedő személyiség bemutatását. A női élet különböző színtereire vonatkozó összefoglalások közreadásán túl fontos szempont volt a tárgyalásba ékelve megszólaltatni korabeli forrásokat, és közzétenni ilyen kontextusban még nem publikált képi illusztrációkat. A kötet fejezetei az első pécsi nőegyesület megalakulásától a második világháború végéig ívelő időszak eseményeiből szemezgetnek.”

 
3 200 Ft
Akció: 2 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EGY POLGÁRI ARISZTOKRATA. KÁNYA KÁLMÁN (1869-1945)

Szerző: Tóth Imre

Kronosz Kiadó – Magyar Történelmi Társulat, 2016

 

Kánya Kálmán a két világháború közötti magyar külpolitika egyik legfontosabb szereplője, 1933-1938 között pedig hivatalos irányítója volt. Személyét és működését – többek közt – az teszi különlegessé, hogy a külügyminiszteri posztnak és feladatkörnek új értelmezést igyekezett adni. Elődeihez képest aktív és koncepciózus politikát folytatott, elképzeléseit nem ritkán miniszterelnökeivel szemben is érvényre jutatta. Tevékenységével és főleg modorával számos tisztelőt és ugyancsak számos ellenfelet szerzett magának. Mint az egykori birodalmi külügyi intézményrendszer részese, még kortársainál is nehezebben volt képes elfogadni Magyarország első világháború utáni súlyos presztízsveszteségét.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 RENDEZETT TÉR: BE-, ÁT-, SZÉT-, MEGRENDEZETT TEREK A SZÍNHÁZBAN ÉS A DRÁMÁBAN

Szerkesztette: Balassa Zsófia, Görcsi Péter, Pandur Petra, P. Müller Péter, Rosner Krisztina

Kronosz Kiadó, 2015

 

A társadalomtudományok területén bekövetkezett „fordulatok” között a téri vagy topográfiai fordulat ösztönző hatást gyakorolt a kultúratudományokra és a színháztudományra is. A fordulat ezeken a területeken módszertani és fogalmi változásokat eredményezett. A jelen kötetben szereplő tanulmányok – egyebek mellett – a színházi/színpadi tér elméleti kérdéseivel, a statikus és dinamikus terek történeti és kortárs sajátosságaival foglalkoznak. Több szerző elemzi a vizuális médiumoknak a színházi előadásban és annak térkezelésében játszott szerepét.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A SZÍN/TÉR MEGHÓDÍTÁSA. SZÍNHÁZI TANULMÁNYOK

Szerző: P. Müller Péter

Kronosz Kiadó, 2015

 

A kötet tanulmányai a színházművészet, színháztudomány, drámaesztétika késő 20. századi és 21. századi alakulását, művészi és tudományos kihívásait elemzik, nemzetközi horizontú, naprakész ismereteket nyújtva ezekről a területekről a magyar humántudományok széles köre számára. A három fejezetre tagolt munka első részében (Térfoglalás) színháztörténeti és színházelméleti elemzések vizsgálják a színházi, performatív tér (át)alakulásának kortárs jelenségeit, a közhellyé rögzült színházelméleti nézetek némelyikét. Ebben a fejezetben kapnak helyet azok az írások, amelyek a térfoglalásnak a vendégléttel, az önkényuralmi célú hatalommegragadással kapcsolatos drámai eseteit, illetve a csend és a hallgatás performatív sajátosságait elemzik.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 HÁBORÚS HÉTKÖZNAPOK HADSZÍNTÉREN, HÁTORSZÁGBAN 1939-1945

Szerkesztette: Gyarmati György - Pihurik Judit

Kronosz Kiadó, 2015

 

Appelplatz, atombomba, Auschwitz-jegyzőkönyv, árja-párja, Árpád-vonal, áruhiány, Bakahumor, bárisnya, behívó, beszállásolás, bevagonírozás, bérleti jog, bombatölcsér, bunker, CiklonB, csajka, „Csak keresztényeket szolgálunk ki!”, csodafegyver, „csuklóztat”, Davajgitár, Don-kanyar, Elhurcolás, enigma, erődítmény, erőltetett menet, evakuálás, Fegyveres semlegesség, fejadag, frontharcos, frontzóna, furcsa háború, Gázálarc-gyakorlat, gettósítás, gyorshadtest, Hadipengő, hadifogoly, hadirokkant, hadisegély, halálkaraván, hamis gulyás, hátország-parancsnokság, Hitler-szalonna, honosság-igazolás, hontalan, Igazoltatás, iparigazolvány, jegyrendszer,

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  „ISTEN NEVÉBEN UTAZUNK”. ZARÁNDOKOK, BÚCSÚJÁRÁS, KEGYHELYEK A KÖZÉPKORBAN

Szerző: Fedeles Tamás

Kronosz Kiadó, 2015

 

A keresztény zarándoklatok az utóbbi évtizedekben ismét virágkorukat élik, különösen az El Camino, a Santiago de Compostelába vezető út áll a figyelem középpontjában. Népszerűségüket jelzi, hogy számos írót – többek között a világszerte ismert Paulo Coelhot – és filmrendezőt ihletett meg a több hetes utazás varázsa. Útikönyvek, prospektusok, valamint a világháló felületei is részletes és szakszerű tanácsokkal segítik a jövőbeli zarándokokat, praktikus tanácsokkal szolgálnak nemcsak a kegyhelyekkel, hanem az előkészületekkel és a különböző útvonalakkal kapcsolatban is.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
JOBBOLDALI RADIKÁLISOK MAGYARORSZÁGON 1919-1944

Tanulmányok, dokumentumok

Szerző: Vonyó József

Kronosz Kiadó, 2012

 

A szélsőjobboldali eszmék – melyek képviselői 20. század első felében Európa-szerte mozgalmakat, pártokat szerveztek, s több országban hosszabb-rövidebb ideig a hatalmat is birtokolták – Magyarország korabeli életében is jelentős szerepet játszottak. Ezek emléke, ideológiai és politikai hatásai ma is hatnak a magyar társadalom egyes rétegeire. Nemcsak képviselőik, hanem más – sokszor egymással ellentétes – politikai irányzatok prominensei, sőt, esetenként hivatásos kutatók is az indokoltnál egységesebbnek képzelik az irányzatot, figyelmen kívül hagyva az egyes elemek közötti különbségeket. Sommás, egyetlen jelzővel érzékeltetett ítéletükkel nem csekély eltéréseket mutató szerveződéseket mosnak össze.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 TÉLEMAKHOSZ BOLYONGÁSAI. NÉMETH LÁSZLÓ PSZICHOBIOGRÁFIÁJA 1901–1932

Szerző: Bálint Ágnes

Kronosz Kiadó, 2012

 

Ma az a bölcs, aki hallgat Németh Lászlóról, nem az, aki beszél. Bálint Ágnes mégis arra vállalkozik, hogy új diskurzust indít a huszadik század e megkerülhetetlen személyiségéről. Pszichobiográfiát ír, ami egyesíti a történelem, az irodalomtörténet és a modern pszichológia eszköztárát abból a célból, hogy hiteles rekonstrukciót készítsen hőséről. Úgy véli, hogy az ily módon animált, újra lélekkel felruházott alak „képessé válik arra, hogy magáért beszéljen.”A könyv a családi örökség részletes lélektani elemzéséből kiindulva mutatja be a gyermek Németh László fejlődését, majd a Télemakhosz-sorsú ifjú hosszas bolyongását a serdülőkor útvesztőjében, végül a fiatal író első szárnypróbálgatásait.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
PSZICHOBIOGRÁFIA ÉS IRODALOM

Szerző: Bálint Ágnes

Kronosz Kiadó, 2014

 

A lélektan, a történelem és az irodalom különleges találkozásának dokumentuma ez a könyv. A lélektané, amely az ember megismerését tűzi ki célul (és eközben folyamatos önreflexióra készteti és önismerettel ajándékozza meg), a történelemé, amely időbe, térbe, társadalmi és kulturális kontextusba ágyazza az embert, és az irodalomé, amely a maga sajátos útján az emberi lélekbe tud hatolni. E három terület gyümölcsöző dialógusából születettek a könyv számos elméleti kérdést tárgyaló és gyakorlati példát bemutató fejezetei.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
 "FENN ÉS LENN". TANULMÁNYOK HERCZEG FERENC SZÜLETÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJÁRA

Szerkesztette: Gazdag László - P. Müller Péter

Kronosz Kiadó, 2014

 

A késő dualizmus éveinek és a két világháború közötti Magyarország – mindmáig ható antagonisztikus politikai-ideológiai törésvonalak kialakulása – időszakának Herczeg Ferenc nemcsak szemtanúja volt jelentős íróként, közéleti személyiségeként, hanem a kor közvéleményének, közgondolkodásának meghatározó formálójaként alakítója is. Ezért Herczeg életművének, irodalmi alkotásainak, szerteágazó publicisztikai tevékenységének elemzése hozzájárulhat a magyar történelem e kiemelkedően fontos félévszázadának mélyebb megértéséhez és árnyaltabb megítéléséhez.

 
2 250 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
 „GYILKOS NEM TÁVOZHAT SZABADON?”

Démosthenés Aristokratés elleni beszéde avagy pillanatkép az athéni demokráciáról

Szerző: Vilmos László

Kronosz Kiadó, 2014

 

„... az elkövetőnek ne essen semmi bántódása ezt megelőzően; bizony, így gondoskodott előrelátóan egész polgári közösségünk kegyességéről [tiszta­ságáról]. Hogy is van ez? Nem lehet előre tudni – ez valamennyiünkre érvényes –, ki válhat közülünk gyilkossá.” (Demosthenes: Aristokratés ellen, 25.)

Ma inkább ezt a kijelentést fogadnánk el: bárki áldozattá válhat közülünk. Valóban olyan különleges Démosthenés fenti állítása? Nem törekedtek volna a gyilkosok megbüntetésére a klasszikus Athénben? A gyilkos valóban elmenekülhetett a büntetés elől?

 
1 950 Ft
Akció: 1 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ ANJOUK KRAKKÓBAN

Nagy Lajos lengyelországi uralmának belpolitikai kérdései

Szerző: Bagi Dániel

Kronosz Kiadó, 2014

 

Nagy Lajos 1370–1382 között kormányozta Lengyelországot, és tizenkét éves uralma nem hagyott jó emléket a lengyel nemzeti emlékezetben.

A legtöbb vád azért érte és éri a mai napig, hogy csak másodrangúnak tekintette lengyel koronáját, valamint hogy lányai trónöröklése érdekében „aláásta” a 14. században jól működő lengyel állam gazdasági alapjait, s így akaratlanul is a Lengyel Királyság koraújkori hanyatlásának előidézőjévé vált. Jelen könyv a korszak forrásait elemezve mutatja be az uralkodó belpolitikai intézkedéseit Krakkóban, így a trónöröklést, az adókérdést és a király viszonyát a lengyel elitekhez.

 
1 950 Ft
Akció: 1 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 TRÓNÖRÖKLÉS ÉS ISTENI JOGALAP NAGY PÉTER URALKODÁSA IDEJÉN

Szerző: Sashalmi Endre

Kronosz Kiadó, 2013

 

A trónöröklés kérdésének manapság kevés országban van aktualitása Európában, minthogy a 20. század a monarchiák hanyatlását hozta. A koraújkorban azonban éppen a monarchikus államforma volt az általános, a trónutódlást pedig alapvetően meghatározta az, hogy miként gondolkodtak egy-egy országban a politikai hatalomról. Oroszország mindig is különlegesnek számított, mindkét tekintetben. A 17. század elejétől időről-időre álcárok léptek fel, az oroszok számára pedig a cári hatalom sokkal többet jelentett annál, mint amit a 17. századi királyok előszeretettel hangoztattak: nevezetesen, hogy hatalmukat Istentől kapták.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 KOR/TÁRS PANORÁMA. TANULMÁNYOK A 70 ÉVES VONYÓ JÓZSEF TISZTELETÉRE

Szerkesztette: Erőss Zsolt, Gyarmati György

Kronosz Kiadó, 2015

 

Jelen tanulmánykötet legalább két lehetséges pozíciót kínál a Tisztelt Olvasónak, amelyeket a szerkesztők a kötet címével is megpróbáltak – hogy sikerrel-e, a nagyérdemű ítéletére van bízva – érzékeltetni. A nézőpont állandó, a perspektívát azonban a kamerába helyezett prizma jellege váltogat(hat)ja.

„Korpanoráma” olvasatban az írások Vonyó József történészi érdeklődésének fókuszában álló 20. századi történelmünk napjainkat (is) befolyásoló jelenségeit, történeteit (előzményeit és következményeit) veszik górcső alá.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 A LUMIÉRE-ÖRÖKSÉG I-II. FILMEK AZ EZREDFORDULÓN (1990-2006)

Szerző: Nagy Imre

Kronosz Kiadó, 2013

 

A Lumière-örökség című könyv a szerző 1990-től 2006-ig vezetett filmes naplójának eredményeként jött létre, amelynek egyes darabjait korábban filmkritikák formájában publikálta. Ebből a nyersanyagból formálódott és bővült ez a könyv, amely több mint négyszáz film bemutatását, elemzését és értelmezését tartalmazza, személyes nézőpontból, de tárgyi hitellel. A kétkötetes munka akár kézikönyvként, filmes enciklopédiaként is szolgálhat, ám sajátos „filmregényként” is olvasható, melyből kirajzolódik az ezredforduló filmművészetének gazdag körképe, irányzatai, stílusváltozatai, fontos rendezőinek munkássága.

 
4 800 Ft
Akció: 3 840 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
HELLÉNIZMUS KELETEN

Szerző: Hegyi Dolores

Kronosz Kiadó, 2013

 

A hellénizmus konkrét hatását, megnyilvánulási formáit csak az utóbbi évtizedekben megkezdett, és napjainkban is folyó közel- és közép-keleti ásatások, valamint az epigráfiai kutatások alapján kezdjük megismerni. A Közel- és Közép-Kelet népei ebben az időszakban annak a hellénisztikus államnak a fennhatósága, vagy legalábbis ellenőrzése alá tartoztak, amely a Seleukida-dinasztia uralma alatt állt. A szerző egyrészt ennek a hellénisztikus államnak a kialakulását, szervezeti felépítését és a fennmaradásért folytatott küzdelmét vázolja fel, másrészt összefoglalja azokat a főleg tárgyi emlékeken alapuló kutatási eredményeket, amelyek egyértelműen bizonyítják a hellén közösségek és intézmények jelenlétét az Ókori Kelet térségében.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
PERBEN ÉS HARAGBAN - VILÁGHÁBORÚS ÖNMAGUNKKAL

Szerző: Pihurik Judit

Kronosz Kiadó, 2015

 

Perben és haragban – világháborús önmagunkkal, foglalja össze a kötet címe a benne szereplő nyolc tanulmány tematikáját, utalva arra is, hogy Magyarország második világháborús szerepvállalásának egyes következményei lankadatlanul viták középpontjában állnak. Az 1945 után mesterségesen „befagyasztott” társadalmi emlékezet a hetvenes évektől indult lassú olvadásnak, még éppen időben ahhoz, hogy a túlélők emlékei ne vesszenek el a közösség számára. A következő húsz esztendőben a korszak történeti feldolgozása – lassan eltávolodva az ideológiai-politikai elvárásoktól – teljesebbé, sokszínűbbé vált. Ám a rendszerváltás óta annak is tanúi lehetünk, hogy az etnikai öntudattal erősen áthatva újraéledő kommunikatív emlékezet nem mindig szeretne tudomást venni a „felszabadult” forrásokon nyugvó történeti feltárás új eredményeiről.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 MAKÓ SZOMSZÉDJA JERUZSÁLEM - TÖRTÉNELEM, POLITIKA, SAJTÓ, IRODALOM (1993-2013)

Szerző: Nyerges András

Kronosz Kiadó, 2014

 

Nyerges András esszéiről: Kiválóan megírt, izgalmas, szellemes szövegek, nagyon aktuálisak és akkora tudás, áttekintő képesség és kutatómunka van mögöttük, hogy le a kalappal! Nyergest a tények izgatják, az adatokhoz ragaszkodik, mindahhoz, ami régi szövegekből kiolvasható. Amit művel, az nem történettudomány, de hát sebaj.

A laikusoknak: nekünk, olvasóknak, tökéletesen megfelel. Ahhoz, hogy valaki Nyerges hívévé váljon, bizonyára osztoznia kell vele bizonyos alapvető értékekben, pl. ilyenekben: a szélsőjobb s a diktatúra elfogadhatatlan, a sajtónak és a szólásnak szabadnak kell lennie, a rasszizmus minden formája tűrhetetlen. Ha ez megvan, akkor már csak Nyerges elegáns stílusát és pontos érvelését kell követni ez sem eshet nehezünkre. Kálmán C. György, 2006

 
2 450 Ft
Akció: 1 960 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 KLASSZIKUS, KULTIKUS, KORFESTŐ. MAGYAR HANGOSFILM KALAUZ 1931-TŐL NAPJAINKIG

Szerző: Kelecsényi László

Kronosz Kiadó, 2014

 

Ez a könyv – szerelmi vallomás. A szerzőnek a magyar filmhez fűződő, állandóan újra kezdődő viszonyának gyümölcse. Több mint egy évtizede jött először a világra, aztán másodjára is megszületett. Korábbi kiadásai már csak közkönyvtárak polcain lapozhatók fel.

Most újra megjelenik, az utóbbi évek friss nyomaival, újabb filmek bemutatásával. Írója évtizedeket töltött a filmszakma különböző területein: volt tudományos kutató, dramaturg, újságíró, filmtörténész, média-tanár. Élete jelentős része mozik sötétjében telt; videotékákban böngészve meg letöltő oldalak nézegetésével zajlott. Naprakészen követi a magyar film változásait: munkáját akár folytatásos regényként lehet olvasni.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EGY MONOLIT RENDSZER ÁRNYALATAI

Tanulmányok Magyarország 1945 utáni történelméről

Szerző: Vonyó József

Kronosz Kiadó, 2012

 

„Lehetséges-e monolit rendszer? Tudniillik a valóságban. Mert emberek képzeletében igen. Olyanokéban, akik megálmodnak és működtetni próbálnak monolit rendszereket. És olyanokéban, akik azok (szükségszerű) felbomlása után – politikai érdekből – szeretnék annak láttatni – másokkal is. Politikai híveikkel és azzá megnyerni kívánt emberekkel. S főként: az adott korszakokat személyes élmények révén nem ismerő ifjúsággal. Pedig maga a tény, hogy valamennyi eddigi monolit(nak hitt) rendszer – előbb vagy utóbb – megszűnt, mást bizonyít. Éppen azért bomlott fel, dőlt össze minden ilyen konstrukció, mert a valóságban egyik sem volt monolit.

 
2 600 Ft
Akció: 2 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 KETTŐS PECSÉT ALATT. VÁRDAY PÁL ESZTERGOMI ÉRSEK, KIRÁLYI HELYTARTÓ (1483–1549)

Szerző: Laczlavik György

Kronosz Kiadó, 2014

 

Várday Pál a mohácsi csata utáni zavaros időszakban jutott fel a magyar politikai vezetés csúcsára, az esztergomi érsek (1526–1549) és királyi helytartó (1542–1549) a kora legbefolyásosabb emberei közé tartozott. Ennek ellenére egészen mostanáig alig tudtunk róla valamit, családi háttere, felemelkedésének körülményei, személyisége rejtve maradt az utókor elől. Az életrajzot elolvasva azonban választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

A szerző aprólékos gonddal szedegette össze a Várdayra vonatkozó forrásokat a különböző levéltárakból. Az elszórt adatokból egy izgalmas, sokoldalú, valódi politikus személyiség portréja rajzolható meg. A könyvből kiderül, hogy a Somogy megyei kisnemesi körből induló Várday Pál nem méltatlanul került a magyarországi politikai elit csúcsára.

 
1 950 Ft
Akció: 1 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 A „TÉPELŐDŐ GENTLEMAN” DARÁNYI KÁLMÁN (1886–1939)

Szerző: Kerepeszki Róbert

Kronosz Kiadó,  2014

 

Ha Darányi Kálmán miniszterelnökre terelődik a szó, a korszakot ismerők is jobbára csak a győri programot, az első zsidótörvény előkészítését vagy a nyilasokkal való egyezkedését tudják felidézni. Hogyan lehetett Magyarország miniszterelnöke a korszak egyik legszürkébb, csak végrehajtó szerepre hivatott politikusa? Egy ilyen színtelen személyiség minként és milyen irányban befolyásol(hat)ta az ország politikai életét? Kormányfőként hogyan juthatott el a Gömbös-féle jobboldali radikális politika felszámolási kísérletétől az elődénél is radikálisabb nemzetiszocialistákkal történő megállapodásig? Milyen családi és egyéb tényezők alakították politikusi habitusát, mely ellentmondásos, esetenként az ország sorsát tragikusan befolyásoló döntéseket eredményezett? Ezekre és több más izgalmas kérdésre keresi és adja meg a választ a fiatal szerző új ismereteket felvonultató, tudományos igényű, mégis olvasmányos könyve.

 
1 950 Ft
Akció: 1 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 EGY KORSZAKVÁLTÁS SZEMTANÚJA. BRODARICS ISTVÁN PÁLYAKÉPE

Szerző: Kasza Péter

Kronosz Kiadó, 2015

 

Brodarics István 1480 körül született Szlavóniában, kisnemesi családban. Iskolázottságának, nyelvtudásának és jól megválasztott párfogóinak köszönhetően fényes karriert futott be, melynek során a korabeli Európa szinte valamennyi uralkodójával, fontosabb politikusával és jelentősebb tudósával, művészével megismerkedett. 1539-ben a magyar főpapi elit tagjaként, váci püspökként érte a halál. Nemcsak az életpálya rendkívüli, de az a hat évtized is, amely Brodarics születése és halála között eltelik. Születésekor a Hunyadi Mátyás kormányozta Magyarország Európa egyik legjelentősebb középhatalma, a király udvara pedig a humanizmus fellegvára; halála után két évvel viszont Buda már a töröké, az ország pedig másfél évszázadra három részre szakad.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 EGY SZÉKELY KÉT ÉLETE. KÖVENDI SZÉKELY JAKAB PÁLYAFUTÁSA

Szerző: Péterfi Bence

Kronosz Kiadó, 2014

 

Vajon hány, a középkori Magyar Királyságban élt személyről mondhatjuk el biztosan, hogy rendszeresen járt a Szent Római Birodalomban, ott jelentékeny birtokokkal rendelkezett, bejáratos volt a német-római császár udvarába, Észak-Itáliában a franciák ellen hadakozott? Ha sok emberről nem is, a kötet hőséről, Kövendi Székely Jakabról ez bizton állítható. Valóban a Hunyadiakkal állt rokonságban Székely és ennek köszönhette, hogy Mátyás király felfigyelt rá, befolyásos tisztségekkel halmozta el? Miért döntött úgy mégis, hogy Hunyadi Mátyás halála után nem annak fia, Corvin János, hanem a Habsburgok mellett teszi le a voksát, és miért maradt meg azután is támogatóik között? Hogyan sikerült a magyar király szolgálatában megszerzett vagyonát, kiépített kapcsolatrendszerét a későbbi időkben megőriznie, tovább gyarapítania? Ilyen és ehhez hasonló fordulatokban gazdag karrier, amely megannyi kérdést vet fel, a kötet főhősének, Székely Jakabnak jutott osztályrészül.

 
1 950 Ft
Akció: 1 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 EGY EURÓPAI FORMÁTUMÚ ÁLLAMFÉRFI. KLEBELSBERG KUNO (1875-1932)

Szerző: Ujváry Gábor

Kronosz Kiadó, 2014

 

Napjainkban a két világháború közötti Magyarország politikusai közül Horthy Miklós kormányzó, Bethlen István, Teleki Pál és Gömbös Gyula mellett valószínűleg Klebelsberg Kuno kerül a legtöbbször szóba a magyar sajtóban és közbeszédben. A vele való – sajnos inkább felszínes – foglalkozásnak igazi reneszánszát éljük. Az utóbbi években számos intézményt is elneveztek róla, szinte kultikus figurává vált, ám kultusza nemegyszer gyakori és fölösleges túlzásokba esik. Az elmúlt évtizedekben sokan elemezték munkásságát, többnyire azonban csak részletkérdésekre koncentráltak. 1942 után első ízben jelen kötet tesz kísérletet az egész életpálya összefoglalására, megmutatva: mi az, ami pályafutásáról és annak nagyszerű teljesítményeiről – s néhány megvalósítatlan vagy torzóban maradt tervéről – viszonylag már ismert, feltárt és tudományosan is megalapozott eredményeket hozott.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A KIRÁLY ÉS A LÁZADÓ HERCEG

Az Újlaki Lőrinc és szövetségesei elleni királyi hadjárat (1494-1495)

Szerző: Fedeles Tamás

Szegedi Középkorász Műhely, 2012

 

A Jagelló-kor históriájának egyik ismert epizódja a II. Ulászló király Újlaki Lőrinc herceg és szövetségesei ellen vezetett hadjárata, azonban magáról az akcióról eleddig nem született feldolgozás. Az események rekonstruálására vállalkozó történész jelentős forrásbázisra támaszkodva, széles kontextusba ágyazottan mutatja be a belháború históriáját. A kötetben feldolgozott téma nem csupán had- és politikatörténeti interpretációkra kínál lehetőséget, hanem komplexitása révén társadalom-, család-, birtoklás- és művelődéstörténeti vonatkozásai is figyelemre méltóak. Ezek alapján pedig vélelmezhető, hogy nem csak a szűk szakmai közönség számára kínál tartalmas olvasmányt.

 
3 200 Ft
Akció: 2 880 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KITASZÍTVA

Kényszeremigráció, nemzetiségpolitika és földreform németek által lakott dél- és nyugat-dunántúli településeken 1944-1948

Szerző: Gonda Gábor

Kronosz Kiadó, 2014

 

A könyv négy település, a baranyai Nagynyárád, a Tolna megyei Bonyhád, a nyugat-magyarországi Balf, valamint a „leghűségesebb” város, Sopron német lakosságának hányatott sorsát követi nyomon 1944 és 1948 között. Sorra veszi a második világháborút követő esztendőkben lezajlott sorsfordító változásokat, amikor a földreform és a különböző telepítési akciók alapjaiban forgatták fel az itt lakók életét. A szerző bemutatja a korszakot jellemző kényszermigrációk különböző típusait: a front előli evakuálást, a menekülést, a malenkij robotra való elhurcolást, az internálásokat, a bukovinai székelyek letelepítését, a földreformmal kapcsolatos belső népmozgásokat, a német lakosság elűzését, a felvidéki magyarok letelepítését.

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ELITVÁLTÁSOK ÉVTIZEDE KECSKEMÉTEN (1938–1948)

Szerző: Rigó Róbert

Kronosz Kiadó, 2014

 

A történészek hajlamosak – önkényesen és vitatható szempontok alapján megállapított – történelmi korszakokban gondolkodni. Azok a történeti munkák, amelyek a két világháború közötti időszakot tárgyalják, rendszerint 1938-ban érnek véget, a Horthy-korszakkal foglalkozók 1944-ben, esetleg 1945-ben fejeződnek be, a második világháborút kutatók többnyire az 1938 és 1945 közé eső évek eseményeit veszik górcső alá, a nagy világégést követő új berendezkedést elemzők pedig általában 1944-gyel vagy 1945-tel indítanak.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
WEISZMAYER ÉS FUCHS

Fejezetek a baranyai zsidóság 18–20. századi történetéből

Szerző: Radnóti Ilona

Kronosz Kiadó, 2012

 

Fontosnak tartotta, hogy alaposan megismerje és olvasóival megismertesse vallási előírások által is szabályozott önszerveződésüket, szokásaikat. Ezért foglalkozott legfontosabb egyesületeikkel és temetkezési szokásaikkal. Nem kerülte el figyelmét a kiemelkedő személyiségek szerepe. Ezt nemcsak az egyes tanulmányok fontos szereplői esetében fejtette ki.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
VÁROSOK, ÜZEMEK, INTÉZMÉNYEK

Tervek, tapasztalatok, tanulmányok

Szerző: Vonyó József

Kronosz Kiadó, 2012

 

Az elmúlt évtizedekben százával születtek magyarországi városok és falvak, ipari és mezőgazdasági üzemek, illetve a legkülönbözőbb intézmények (iskolák, egyetemek, kórházak, színházak stb.) történetét feldolgozó könyvek. Ezek túlnyomó többsége az ún. város-, falu-, üzem- vagy intézménybiográfia műfajába sorolható. Szerzőik között sok a lelkes és lelkiismeretes helytörténész, akiket – történész képzettség nélkül – a települése vagy intézménye iránti elkötelezettség inspirált a kutatómunkára. Holott egy város, gyár, TSZ vagy iskola múltjának szakavatott, a közösség számára hasznosítható feltárása sajátos módszertani ismereteket követel. Ezzel kell szembesülnie azoknak is, akik bármilyen előképzettséggel rendelkezve, kutató történészként, történelem szakos szakdolgozóként vagy lokálpatrióta hobbitörténészként a jövőben hasonló munkába kezdenek.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
BÖRTÖNÜGYI LEXIKON

Szerkesztette: Bencze Béla, dr.

Kronosz Kiadó, 2014

 

A börtön több ezer éves intézmény, már a legrégebbi írott emlékek is tanúskodnak alkalmazásáról, mint a bűncselekmények büntetés-végrehajtási eszközéről. Az elmúlt évszázadok során – különösen a büntetések 18. századhoz köthető humanizálódása után – a szabadságvesztés-büntetés végrehajtásával kapcsolatos ismeretek, tapasztalatok hatalmassá duzzadtak, s kialakult a börtönügy mint tudomány, illetve – nem mellékesen – a büntetés-végrehajtási szakma.

 
4 800 Ft
Akció: 3 840 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
PÉCS A HÓDOLTSÁG KORÁBAN

Szerkesztette: Szakály Ferenc, Vonyó József

Kronosz Kiadó – Pécs Története Alapítvány, 2012

 

A kiadvány az 1999-ben, a Pécs Története Alapítvány kiadásában megjelent Pécs a törökkorban (Tanulmányok Pécs történetéből 7.) című nagysikerű tanulmánykötet második, bővített kiadása. A tanulmányok (újra)közlésének kiemelkedő jelentősége volt és van a Pécs történetét feltáró kutatásokban. Az eredeti kötet évekkel ezelőtt elfogyott, miközben változatlan érdeklődés mutatkozott iránta. Ezt az érdeklődést tartotta ébren két újabb, a könyv, egyrészt Varga Szabolcs népszerű kismonográfiája (Írem kertje. Pécs története a hódoltság korában, 1526–1686), másrészt Hegyi Klára forrásközlése (Török források Pécs 16. századi történetéhez), melyben isztambuli levéltárak anyagának Pécsre vonatkozó részleteit adta közre a szerző. Ez tette indokolttá az ismételt, a Tanulmányok későbbi köteteiben megjelent újabb három értekezéssel bővített kiadást.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EURÓPA TÖRTÉNETE A KÖZÉPKORBAN

Szerző: Katus László

Kronosz Kiadó, 2014

 

A kötet a 3. század közepétől, a Római Birodalom válságától a 15. század végéig tárgyalja a középkor történetét. Azét a korét, amelyben a sajátos európai civilizáció megszületett és felnövekedett. Ekkor ment végbe az a sokoldalú fejlődés a társadalmi élet minden területén – a technikában, a gazdaságban, a társadalomszerveződésben, a politikai intézményekben és a tudományban –, amelynek eredményeképpen az újkorban Európa lett a világ vezető civilizációja. A kötet nem pusztán hagyományos eseménytörténeti összefoglaló, hanem egyrészt a különböző országok párhuzamos fejlődéstörténetét nyújtja, másrészt a politikatörténet mellett az európai gazdaság- és társadalomtörténetet, valamint a kultúra változásait állítja középpontba, s részletesen foglalkozik az egyháznak a korszakban betöltött, kiemelkedő szerepével is.

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 PÉCS TÖRTÉNETE II. A PÜSPÖKSÉG ALAPÍTÁSÁTÓL A TÖRÖK HÓDÍTÁSIG

Szerkesztette: Font Márta

Pécs Története Alapítvány - Kronosz Kiadó, 2015

 

A Pécs története II. A püspökség alapításától a török hódításig című kötet szerzői Font Márta szerkesztő és Vonyó József főszerkesztő irányításával arra vállalkoztak, hogy bemutassák Pécs és a város mai határain belül létezett, akkor még önálló települések középkori történetét. Az időhatárok jelzik, hogy a város és térsége történetének sarkpontjai eltérnek az ország egésze tekintetében elfogadott korszakhatároktól. Pécs históriája esetében az államalapítás folyamatában a püspökség alapítása (1009) jelentette a fordulópontot, s a korszakot a város törökök által történő elfoglalása zárta le 1543-ban. A monográfia első kötetében tárgyaltakhoz képest elhelyezkedésében, nevében és kapcsolatrendszerében is új város áll előttünk, amelynek a latin Quinqueecclesiae, a német Fünfkirchen és a magyar Pécs neve egyaránt ebben az időszakban alakult ki.

 
9 900 Ft
Akció: 7 920 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 PÉCS TÖRTÉNETE I. AZ ŐSKORTÓL A PÜSPÖKSÉG ALAPÍTÁSÁIG

Szerkesztette: Visy Zsolt

Pécs Története Alapítvány - Kronosz Kiadó, 2013

 

A kötet, melyet a Tisztelt Olvasó kezében tart, egy két évtizede indult program végeredményének első darabja. 1992 áprilisában határozott Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése a Pécs Története Alapítvány létesítéséről, amelynek fő feladatává tette a város történetét tudományos alapossággal, de közérthetően és reprezentatív formában bemutató nagymonográfia elkészítését. A szerkesztő bizottság irányításával 1993 óta folyó kutatómunka eredményeiről eddig 26 konferencia, a Tanulmányok Pécs történetéből c. sorozat húsz, és a Források Pécs történetéből négy kötete, továbbá más periodikákban megjelent tanulmányok, valamint egy sok ezer tételt tartalmazó bibliográfia révén tájékozódhattak az érdeklődők.

 
9 900 Ft
Akció: 7 920 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 VOLKSBUND ÉS IFJÚSÁG. DOKUMENTUMOK A MAGYARORSZÁGI NÉMET IFJÚSÁG TÖRTÉNETÉBŐL 1925-1944

Válogatta, szerkesztette és a bevezető tanulmányt írta: Vitári Zsolt

Kronosz Kiadó, 2015

 

Az 1989 utáni időszak forrásfeltárása, a korábban is ismert források újraértelmezése a magyarországi németség 1930-as és 1940-es évekbeli történelmének végre objektív megítélését hozta. Ennek keretében került sor a hazai németek emblematikus, már-már démonizált szervezetének, a Volksbundnak az átfogó újraértékelésére. Noha az új megközelítések révén nemcsak a szemlélet változott meg, de tudásunk is bővült, a mai napig adós maradt a kutatás azzal, hogy miként is alakultak a németség mindennapjai a kérdéses időszakban, vajon az országosan kirajzolódó képet a helyi viszonyok feltérképezése is alátámasztja-e, s egyáltalán térben és időben miként érdemes a Volksbund-jelenséget differenciálnunk.

 
4 950 Ft
Akció: 3 960 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.